„Prodaje“ državu –  za večeru!?

Sramota: Mira Petrović, direktorka „Pošte Srbije“ – lobira da 14.868  zaposlenih prima platu posredstvom  Addiko banke!

 

Dok se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz sve snage upinje da pronađe i dovede investitore u našu zemlju i tako unese u zemlju velike količine novca – dotle neki drugi visoki državni službenici čine sve, da taj isti novac ode u ruke stranaca, kroz masne provizije zelenaških banaka!

Da se čovek prekrsti i levom i desnom, nad onim što čini gospođa Mira Petrović, koja je na volšeban način, „ Krkinom (možda i emotivnom)  čarolijom“ postavljena za  direktora „Pošte Srbije“:  Verovali ili ne, njen kabinet je na svoj internet sajt postavio ni manje ni više, nego ponudu Addiko banke upućenu svim zaposlenima u ovom javnom preduzeću! Nude im, „u uvijenoj bankarskoj prevarantskoj oblandi“ mnogo lepih besplatnih usluga, pa čak i 2.500 dinara poklona, samo pod jednim uslovom: da svoje plate prebace na račune u njihovoj banci! Da na te račune  leže njihova plata iz  državne firme! Samo toliko!

Šta to praktično znači, kada više od 14.000 računa bude otvoreno u jednoj stranoj banci, pa kad se na njih svakoga meseca slije ogromna suma dinara – bankari to dobro znaju! Mnogo dobar posao. Ali, za koga ? Za strance naravno, za kasu austrijskih vlasnika ove banke, kojima u svemu tome zdušno pomaže rukovodstvo pošte, na čelu sa „srednjoškolkom“, pardon,  „strukovnim ekonomistom“, Mirom Petrović! Sramota, da ne može da bude veća za ekonomiju i nacionalne interese jedne zemlje…

Da li bi jedan Austrijanac, Švajcarac ili Nemac pristao da račune za isplate plata radnika bilo koje državne firme prebaci u bilo koju stranu banku na teritoriji svoje zemlje? Pa, naravno da ne bi! A, znate zašto? Zato što kod njih nema cenu ono što se zove nacionalni interes, strategija prožeta nacionalnim dostojanstvom!

Izdaju srpske nacionalne interese? MIra Petrović, direktor Pošte Srbije, Ivan Radojčić, direktor Addiko banke za Srbiju i ministar Milna Krkobabić

Jedan Švajcarac na svom imanju ima i visoki jarbol sa zastavom svoje zemlje! Gospođa Mira Petrović mirne duše, posle ovog skandala može da postavi u svom kabinetu jarbol sa zastavom Austrije! I sve zbog, verovatno nekih sitnih interesa ili ustupaka kojima će joj se revanširati rukovodstvo ove banke..Tako oni rade sa podmitljivim i povodljivim Srbima…

Ali, zato  ogromnoj većini savesnih i patriotski nastrojenih Srba ostaje da se zapita: šta se to dešava u zemlji Srbiji? Ko je uopšte ta Mira Petrović i kako se obrela u fotelji direktora Pošte Srbije?

Odavno je njen poslovni put od sekretarice i nosioca kafe i pića predsedniku PUPS-a, Milanu  Krkobabiću, pa do njegove  specijalne savetnice kao   direktora  Pošte, sa platom od 186.588 dinara –  bio tema „sprdnje“ po novinama u Srbiji. A, kad je „njen Krka“ morao zbog ministarske, da se oprosti od direktorske fotelje: eto, na njegovo mesto, Mire!Zaslužila je fotelju:bila je odana, vredna, donosila mu je frišku kafu, piće sa „hledom“…

I tako Mira prođe: Nadzorni odbor je predložio njenu kandidaturu za direktora Pošte, a vlada Srbije samo potvrdila.  Lako je prošla u Nadzornom odboru, kad je tamo sedeo njen brat, Dragan  Grgurević, direktor „Sava centra“. Tako je Mira „ ni kriva ni dužna, već po pravdi šefa Krke“ zasela u fotelju direktora Pošte Srbije.

Zamislite samo njenu sreću, kada sada njoj donosi sekretarica kafu, pa sipa piće… Stižu i pokloni, pa sada i poslovne ponude, koje ona niti ume niti hoće da odbije!? A, i šta Mira zna o nacionalnim srpskim interesima? O tome se i nije pričalo čak ni u Skupštini Srbije gde je bila poslanik?! Zna skoro koliko i neki loš đak osnovac…

Od „ silnih poslovnih udvarača“ Mira nije stigla da nauči ( a izgleda, niko od najbližih saradnika nije hteo ni da joj kaže) da je firma koju „ sticajem neverovatnih nameštenih okolnosti“ vodi  – jedan od  osnivača  Banke poštanske štedionice! I da je tako logično da zaposleni u ovoj državnoj firmi svoje račune otvaraju u takođe drugoj državnoj firmi, čiji su i  osnivači i suvlasnici. Svaki radnik Pošte ukoliko želi da podigne čekove i njima plaća robe i usluge – to je činio u „svojoj“ Poštanskoj štedionici. Do sada!

-Pa, kako mislimo da živimo u normalnoj i bogatoj Srbiji, kad njeni direktori rade ovakve stvari – komentari su skoro u glas nekoliko naših ekonomskih analitičara!

U razgovoru za Embargo nisu krili svoje iznenađenje i nevericu:

-Ako su i bar malo, ne patriotski, nego zdravorazumsko ekonomski nastrojeni, oni neće zarade svojih radnika, a u ovom slučaju je njih više od 14.000,  prosleđivati strancima u sopstvenoj zemlji! Time ostavljaju na cedilu banku koju su sami osnovali!? Nečuveno! E, to je prava ekonomska izdaja, a ne neka deklarativna naklapanja i optuživanja. Iz aviona se vidi da ovde nisu čista posla i da će se neko iz rukovodstva Pošte lepo okoristiti od ovog posla… To je bukvalni primer kako se poslovanje jedne državne firme predaje u ruke stranaca, a time i država. A, na kraju svake poslovne godine, u centralnu bančinu kasu u Austriji,  iz Srbije se „voze profiti“…Dokle ćemo više da budemo naivni i da za šaku dolara upropaštavamo državu, a  narod u njoj osiromašujemo i dovodimo na ivicu egzistencije? „Džaba kreči“ naš predsednik! Dok se predsednik Srbije bori da zemlju vrati u kolosek ekonomski stabilnih i jakih država, njegovi najbliži saradnici, ministri, direktori, sve to rastaču i na tacni predaju finansije  .. I sve zbog ličnih i samo ličnih interesa!

I nije ovo nikakva posebna novina. Traje to u Srbiji od 2000.i čuvene dosmanlijske revolucije! Nećemo nikada zaboraviti kako je G17 sa Mlađanom Dinkićem, Labusom i još nekima ugasio četiri najveće srpske državne banke –da bi na njihovo mesto stigle zelenaške strane banke krajnje sumnjivog  porekla, kapitala i vlasništva. Dinkić je „ekonomski ubica“ i Službe državnog knjigovodstva, čuvenog SDK preko koga je država kontrolisala kompletni platni promet u zemlji! Jedna od izričitih naredbi Amerikanaca novom rukovodstvu Srbije, posle 5.oktobra, bila je: po svaku cenu odmah likvidirati SDK!

Zašto? Da bi taj posao preuzele strane banke. I preuzele su. Ali to nije najgore što nam se desilo: najgore je to što više nema nikakve  validne kontrole učesnika u platnom prometu. Tragično i pogubno za ekonomiju jedne zemlje.

Ali, vratimo se gospođi Miri i njenom skandalu za koji nema opravdanja niti moguće ispravke!

P. J.

I Maksi preuzima poštanske usluge?!

U poštanski krugovima uveliko se priča, kako nova direktorka udomljuje decu svojih ličnih prijatelja, dok s druge strane  većinu zaposlenih drži u strahu  tezom da imaju viška zaposlenih i da će neki dobiti otkaz kao tehnološki višak!

Ona lično, ne čini ništa da proširi obim posla zaposlenima, naprotiv, bitno utiče na smanjenje, kako količine posla, tako i  profita firme. Posle poštanskih usluga koje su preuzele menjačnice, i druge manje firmice, taj posao preuzimaju i veliki trgovinski lanci, poput Maksija, Tempa i drugih…

Nema šta:ovo rukovodstvo Pošte Srbije  čini sve da ovu državnu firmu sasvim osiromaši i na kraju i ugasi…

 

Otimanje posla sopstvenoj banci!

Javno preduzeće Pošte Srbije su do 2002.godine bili osnivač i većinski vlasnik Banke poštanske štedionice (BPŠ) sa više od 70 odsto akcija. Danas Pošte Srbije imaju 24,18 odosto akcija u BPŠ.

Strateška odluka  svakog dosadašnjeg  rukovodstva bila je da zaposleni otvaraju račune za prijem plata upravo u ovoj banci.I da ostvaruju sva druga prava koja imaju u svakoj banci: uplate, isplate, plaćanje sa kartica i prebacivanje novca na druge račune u drugim bankama, obezbeđivanje prihvatne mreže  za domaće i međunarodne platne kartice, podizanje i plaćanje čekovima… Osim toga Pošte su koristile usluge transporta novca, uključujući i gotovinu za isplatu na šalterima Pošte…

Trenutno 14.868 zaposlenih u Pošti Srbije zaradu prima posredstvom tekućih računa u BPŠ. Takođe više od 600.000 penzionera i svi korisnici socijalnih primanja  isplaćuju se posredstvom Banke poštanske štedionice, na šalterima Pošta Srbije bez dodatnih troškova, koje u ime korisnika snosi BPŠ!

 

OD SEKRETARICE DO DIREKTORKE Kako je Mira Petrović bez fakulteta stigla na čelo „Pošte Srbije“

Nova direktorka „Pošte Srbije“ Mira Petrović, kadar PUPS, na ovu poziciju je došla iako nema odgovarajuću stručnu spremu.

I to nije sve. Vlada je imenovala funkcionerku PUPS na čelo „Pošte“, a na predlog Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća. Sve ovo bi moglo da bude makar formalno legitimno da u Nadzornom odboru nije brat Petrovićeve, inače direktor „Sava centra“, Dragan Grgurević.

Sada šezdesetogodišnja Petrovićeva svoju karijeru počela je na mestu sekretarice presednika PUPS Milana Krkobabića, a dogurala je da bude njegova naslednica na mestu direktora „Pošte Srbije“. Krkobabić je poziciju u „Pošti“ nerado napustio, ali nije mogao istovremeno da bude i ministar i direktor. Dugogodišnja bliska saradnica lidera PUPS Mira Petrović došla je na njegovo mesto sa pozicije specijalnog savetnika u „Pošti“ i platom od 186.588. dinara.

Оставите одговор