Prokletstvo demo(N)kratije zbrisalo Srbe u Crnoj Gori!!!

Nećemo opet o tome šta je Sokrat pre 2.000 godina rekao o demokratiji i ušta se ona može izroditi kad većina nadglasa manjinu, kad sirotinja i fukara reši da bude bogata i bahata. 

Ali, ono što se danas dešava u Crnoj Gori nas opominje i uči da se surova hladna stvarnost itekako može najblaže rečeno podsmehnuti istoriji, tradiciji, veri.. Mada, jedan od stubova moderne  filozofske misli, Hegel je tvrdio da “ ukoliko su činjenice netačne, utoliko gore po njih”… Na žalost, u Crnoj Gori se danas dešava baš to: Činjenice su netačne, ali su na strani vlasti, sile moći države, kakva god ona bila i kao takve ruše sve aksiome i temelje na kome je ovo krševito i kamenito, ali pre svega ponosito i pošteno društvo opstajalo stotinama godina. 

Šta se danas dešava u Crnoj Gori? Proces koji je Milov režim započeo pre više od 25 godina, kada je (1993.godine) osnovao Crnogorsku pravoslavnu crkvu ušao je ovih dana u najkritičniju fazu:  Ono što je vekovima bilo srpsko na teritoriji Crne Gore – danas samo jednim jedinim aktom poslanika crnogorske Skupštine oduzima i daje nekim novim verskim poglavarima, onima koji se danas klanjaju “nekom drugom bogu”?! Onom koji živi i radi na Zapadu, onom koji o njihovoj sudbini odlučuje u zavisnosti od trenutnog raspoloženja, ličnog hira ili stepena netrpeljivosti i animoziteta prema Srbima?!

S pravom su Srbi u Crnoj Gori rešeni da svim sredstvima brane svoju veru, svoju crkvu i svoje hramove, jer je to prosto tako bilo vekovima. I niko im nikada u dugoj istoriji nije tražio tapije, kvite ili bilo koje druge papire da je to njihovo!? Zašto? Zato što je to prosto bilo tako od pamtiveka, mnogo pre nego što su Milove gazde rešile da Srpsku pravoslavnu crkvu isteraju sa tih prostora, i to samo zbog toga što je neko opet tu istu crkvu označio kao ključnog faktora destabilizacije čitavog regiona! Ali, da je bar to sve. Nego se sada apostrofira strahovito jaka veza SPC i Rusije. Što je tačno. Ali, niko realan ne vidi u tome opasnost po Crnu Goru ili bilo koju drugu zemlju, eto, osim njih! A, kad je tako, Milo je dobio zadatak, da “njegova crkva” preuzme sve vekovne srpske svetinje na teritoriji u kojoj je on “predsjednik”! I sasvim je normalna bila reakcija onih koji i dalje ponosito sebe u Crnoj Gori nazivaju Srbima! Oni neće da se “klanjaju nekom drugom, kloniranom bogu, kad imaju od postanka jednog istog”! Ali su rešeni da se ovoga puta bore do kraja u verovatno poslednjoj borbi za opstanak svoga identiteta! Jer, onu glavnu bitku u Crnoj Gori su odavno izgubili… Zahvaljujući nemaru, po malo i neupućenosti, a ponajviše samouverenoišću da se ništa ne može promeniti od onoga što je bilo, što jeste i što će biti?

E, Milo nije mislio tako. Njegova ( naručena)  vizija da Crna Gora postane država Crnogoraca u kome zvanično neće više biti Srba – polagano se privodi kraju. Svestan je i on ove odsudne “verske bitke”. Zna da se sada sve rešava. I zato nema ni metar prostora da uzmakne. Baš kao i Srbi!

Otuda se postavlja ono glavno pitanje: Ako su Srbi i Crnogorci jedno, ako su dve ruke sa istog tela, jedna duša od istoga oca i majke, zbog čega su onda dozvolili da ih država, ma u čijim rukama bila, razdvoji za navek! Zašto su Srbi dozvolili da ispadnu iz Ustava Crne Gore? Zašto su dozvolili da ne budu konstitutivni deo te nove samostalne, nezavisne državne zajednice? 

Danas onaj ko u Skupštini ima većinu propisuje ono što njemu odgovara, radi samo ono što mu se naredi da radi?! Crna Gora kao nezavisna država ima formalno-pravni legitimitet da na svojoj teritoriji uređuje odnose kako ona hoće? Golema nevolja je u tome, što to apsolutno ne odgovara samo onima koji se danas i dalje izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori? Svima ostalima itekako prija: Onima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, Muslimani, Albanci,  šiptari… U takvoj situaciji nema im druge, nego da se bore da nadvladaju većinu! Mala im je utehha što Nemci pišu o takozvanim “Milovim trikovima”, kad konkretno ništa ne preduzimaju?! Mrtvi ladni čekaju da u Crnoj Gori “padne bratoubilačka krv”, što se verujemo, neće desiti… 

Milo dobro zna, da se ta podrška Zapada može očas okrenuti protiv njega. Zapaadna sablja je posekla i veće prijatelje nego što im je on bio ili što je danas…

E.E. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *