Promena Ustava dobra za Srbiju

Da bi Srbija mogla da nastavi sa novim rezultatima moramo da imamo i efikasno pravosuđe, moramo i da pravimo određene korake, sigurne korake na putu ka evropskim integracijama.

Kao što znamo, Srbija se opredelila za put evropskih integracija i to sve ide svojim tokom, ali da bi sve to moglo da bude brzo i efikasno, mi moramo da izvršimo i određene korekcije Ustava. Tako ja i kao član SNS i kao član poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu” u potpunosti podržavam Predlog promene Ustava u oblasti pravosuđa.

Smatram da je to dobro za Srbiju. Smatram da je to dobro za evropske integracije, ali smatram prvenstveno da je to dobro za sve građane Republike Srbije. Ne činimo mi samo promene Ustava zbog evropskog puta Srbije našeg puta u EU, nego činimo i zbog toga da bi naše pravosuđe bilo efikasno.

Bitno je da imamo efikasno pravosuđe.

Dakle, ove promene Ustava ne tiču se Kosova i Metohije, ne tiču se preambule. Kosovo i Metohija ostaje južna srpska pokrajina. Promene Ustava se tiču samo pravosuđa. To treba da znaju svi građani Srbije, ali isto tako želim da i citiram i premijerku Anu Brnabić, koja je jasno rekla da nam za  korupcionarske afere i sramne privatizacije koje smo imali do 2012. godine ništa nije kriva EU i razna predložena evropska pravila, evropski zakoni.

Tu su krivi oni koji su vodili bivši režim do 2012. godine, koji ne samo da su uništavali srpsko pravosuđe, nego su uništavali ceo naš sistem, kršili su Ustav i zakone, uništavali su našu državu i samim tim sprečavali Srbiju da ide sigurnim koracima ka EU.

Zašto mi idemo ka EU? Zato što želimo da Srbija bude ono što jeste sada, to je moderna evropska demokratska država koja će iz godine u godinu nastaviti da jača svoje kapacitete i koja će pokazati ponovo celom svetu kako Srbija naša postupa i u vremenu krize.

Najbolji primer, i to uporno ponavljam, je situacija sa korona virusom. Srbija je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i svim našim lekarima, pokazala kako se bori protiv korona virusa, kako smo tu među najboljima u Evropi i svetu. Srbija je tada jasno pokazala i kako se vodi odlična ekonomska politika, koja je prema pokazateljima za prošlu i ovu godinu najbolja u Evropi.

Srbija se pokazala i dokazala i zapadu i istoku, i Briselu i Moskvi, i Vašingtonu i Pekingu, i Tokiju, i Berlinu, i svim našim prijateljskim državama da mi želimo da ovu Srbiju izgradimo u jednu modernu državu koja će imati jedan moderan Ustav prilagođen svetskim standardima i evropskim integracijama. Zašto? Zbog svih nas, zbog svih građana.

Oni kritičari ovih promena Ustava ukoliko žele da budu dobronamerni moraju tu kritiku izneti samo kao osnovanu, a mi smo imali prilike na javnim slušanjima da čujemo profesore, advokate, sudije, tužioce, predstavnike strukovnih udruženja, nevladinog sektora i ambasada.

Svi su na javnim slušanjima podržali promene Ustava u oblasti pravosuđa. U parlamentu imamo maltene kompletno jedinstvo za to. Čak i pojedine opozicione stranke su shvatile važnost promene Ustava, ali ima i onih opozicionih stranaka kojima ne odgovaraju promene Ustava. Zašto? Njima ne odgovara jaka država, moderan Ustav i poštovanje zakona i Ustava. Njima odgovara ono što je bilo do 2012. godine, vladavina kriminala i korupcije.

Na sreću, naša država predvođena Aleksandrom Vučićem rekla je stop i kriminalu i korupciji. Rekla je stop mafiji. Objavljen je veliki rat mafiji. Vidimo ozbiljne rezultate. Ali, da bi ta borba protiv mafije u narednom periodu mogla da bude efikasnije zbog svih građana Srbije, mi moramo imati i efikasno pravosuđe. Da bi imali efikasno pravosuđe potrebne su ove promene Ustava.

Da zaključim na kraju, promena Ustava u oblasti pravosuđa je neophodna. Pod broj jedan, zbog svih građana Srbije i našeg interesa. Pod broj dva, zbog naših evropskih integracija. Pod broj tri, zbog borbe protiv kriminala i korupcije, tj. borbe protiv mafije. Jer, Srbija samo poštujući Ustav i ako ima dobre zakone i ako ima dobar tim Vlade Srbije, što imamo danas, i ako imamo našu državu predvođenu predsednikom Aleksandrom Vučićem, biće zemlja vladavine reda i zakona, zemlja koja svaki dan postiže ozbiljne rezultate i u oblasti ekonomije, zdravstva, prosvete, energetike, poljoprivrede i privrede, ali prvenstveno postiže ozbiljne rezultate u borbi protiv mafije.

Živela Srbija!

Uglješa Mrdić

  1. juna 2021. godine