Rastureno leglo “za bahanalije” mister Devenporta, Kirbija, Jankovića…

U SRC “Pionirski grad” odbrojavaju  dane do isterivanja “ilegalaca”:

“Pionirski grad” u Košutnjaku, dugo nije bio pionirski, nego leglo ambasadorsko, mesto u kome su čuveni  Davenport, Kirbi, njihovi zapadni pajtosi i domaći servilci ( sudije, biznismeni,političari…) u tajnim odajama,  bunkerima – daleko od ikakvih “urokljivih” pogleda,  na miru, opušteno do daske – ispoljavali najniže strasti i prljave misli, posle partija skvoša…

Ova igra, malo poznata kod nas je više od deceniju bila privilegija moćnih u ovom  leglu poroka,  u oazi Košutnjaka,  sa tako bezazlenim imenom: Pionirski grad. Ako  mister Majkl Davenport ode iz Srbije – verujemo da nigde neće imati ono što je imao u Pionirskom gradu? Sve prijatelje na okupu, u bunkeru… Kažu, tu mu je dolazio i sadašnji poraženi političar, Saša Janković?!

Ponajviše zahvaljujući  direktoru Pionirskog grada, slavnom sportisti,  Ljubi Jovanoviću, ovo leglo poroka ( kako nam je to slikovito objasnio) posle više od deset godina bitisanja I bahanalija, pod maskom sportske igre skvoš – moraće da se seli! Stigla je pravosnažna  presuda  za iseljenje firme “Skvošlend” I nema više mogućnosti za nova odlaganja. Moraće za svoju ambasadorsku klijentelu,  da potraže neko drugo mesto na kome će se isti  okupljati, iživljavati, a možda I ponekoga ucenjivati, poročnim scenama…

Ova,  po svemu što smo od gospodina Ljubomira Jovanovića, nepokolebljivog I nesalomivog direktora Pionirskog grada čuli, poročna priča ima svoju dugu istoriju. Još od vremena vladavine demokrata, daleke 2002.godine. Tačnije, na Vidovdan 2002. godine Izvršni odbor Skupštine grada dao je na 10 godine na korišćenje, bez nadoknade, SRC “Pionirski grad” sve objekte u njenom sklopu. Jasno je precizirano da se ti objekti ne mogu davati u zakup trećim licima bez saglasnosti  onih koji su im ih i dodelili: znači Skupštine grada.

Već u septembru 2002. Godine Pionirski grad dobija pismo o namerama Jugoslovenske skvoš asocijacije ( JSA) i na sledećoj sednici Upravnog odbora, četiri dana posle dobijanja pisma o namerama – prihvataju ponudu: razlog je sasvim minoran: postojala je saglasnost Sekretarijata za sport, a bili su u obavezi da dobiju saglasnost Direkcije za imovinu, što nisu imali!  Tako  ugovor koji je potpisala pravna služba sa JSA – ništavan!? Ali, koga je to bilo briga tada I godinama kasnije. Sve dok neko odvažan I hrabar nije došao na čelo SRC “Pionirski grad”:

-Ugovor je sklopljen u oktobru 2002. Godine na period od 10 godina, ali počev od 1.02.2003. godine?! – navodi nove nelogičnosti direktor Jovanović. – Po tom ugovoru JSA se obavezala da dobije sve saglasnosti za postavljanja montažnih terena za skvoš, ali ih je sazidala od šljakastih blokova. Nisu postavili trenažnu salu, a obavezali su se. Takođe u ugovoru je postojala mogućnost produženja za još 5 godina, ako sagrade treću halu…

Već tada je bilo jasno  kakve su njihove namere, jer su sale podignute bez dozvola i saglasnosti od čvrstog materijala, tvrdi direktor Jovanović i dodaje:

-Protivno stavkama ugovora JSA podnosi zahtev za legalizaciju objekta a o čemu se radi, predstavnik JSA Čedomir Vitorović  na UO 23. septembra 2002. kaže, „ da će zakup biti prebijen preko  njihove investicije“, uz napomenu da im je to i rekao  tadašnji gradski sekretar za sport, Jovan Šurbatović. O čemu se od starta radilo, najbolji je dokaz što je tek 25. oktobra ondašnji direktor SRC „Pionirski grad“ Vitomir Stojadinović tražio od Sekretarijata za sport i omladinu saglasnost o ustupanju javnih površina sportskim asocijacijama i klubovima?!  Sekretarijat daje saglasnost uz onu lakonsku „ da sve mora biti u skladu sa zakonskim propisima“!?

Da nisu čista posla u ovom poslovno-tehničkom  aranžmanu u kome je Pionirski gard „ostao kratkih rukava“ jasnije je bilo na samom početku „saradnje“ sa JSA: naime, tri godine kasnije, traže da se sva potraživanja za komunalije, struju, vodu, telefon  šalju na teret novoosnovanog preduzeća „Skvošlend“ d.o.o. koje je registrovano pod šifrom barovi, što jer značilo uvođenje trećeg lica.

-Ako nema pravog naslednika JSA, objekat je automatski trebalo da pripadne SRC „Pionirski grad“, jer je i laicima jasno da se ugovor ne može preneti na treće lice – kategoričan je direktor Jovanović. – Ali tu nije kraj nevoljama sa njima, jer u junu 2008. godine oni šalju dopis kojim Pionirski grad obaveštavaju o gradnji treće hale, kako bi produžili ugovor za još 5 godina i opet ne prezentuju dozvole, saglasnosti… Nadležne organe su prevarili tako što su im prijavili da se radi o krečenju, malanju, a ne o krupnijim građevinskim radovima… Pionirski grad traži da se uradi Aneks ugovora o mesečnom zakupu, ali oni ne prihvataju i tako nastavljaju da rade, da izdaju termine za skvošlend i da se bogate…

-U isto vreme Pionirski grad je u teškoj finansijskoj situaciji. I to tako traje sve do 2014. godine, kada Gradsko javno pravobranilaštvo podnosi tužbu Privrednom sudu za poništaj ugovora i njihovo iseljenje iz Pionirskog grada. I sada se broje dani za njihovo iseljenje, jer su bez prava žalbe…

DEMOKRATE sportski centar oštetili za više od 200.000 evra!

Inače, „Skvošlend“ je elitni klub skvoša, prvi u Srbiji, gde je cena samo jednog termina od 7 do 18 evra, a sezonska članarina koja podrazumeva dva termina nedeljno 525 evra. Članovi ovog kluba su strani državnici, ambasadori i bogati biznismeni, koji su mogli da priušte ovako skup sport sebi. Firma „Skvošlend“ je od Demokratske stranke 2002. godine dobila dozvolu da izgradi tri sale za skvoš, a za uzvrat je bila u obavezi da nakon isteka ugovora koji je bio 15 godina sa mogućnošću produženja za još pet godina, ostavi objekte Pionirskom gradu, kao i da obezbedi dva termina dnevno u periodu od 10 do 12 časova, sportko-rekreativnom centru Pionirski grad na korišćenje.

Sve bi to bilo odlično, da se „Skvošlend“ pridržavao uslova ugovora. Međutim, oni su bez građevinske dozvole podigli treću salu, koja je odbijena za legalizaciju naknadno, čime je napravljena velika materijalna šteta Pionirskom gradu, koji sada na svom zemljištu ima bespravno sagrađeni objekat. Takođe, oni dogovoreni termin od 10 do 12 časova nisu ustupili Pionirskom gradu, već su ga komercionalno iznajmljivali, što se može videti na njihovom sajtu.

Jedan termin u periodu od 10 do 12 časova, kada bi trebalo da ga koristi Pionirski grad, košta 7 evra, što znači da je Pionirski grad oštećen dnevno 14 evra, po jednoj sali, a ima ih tri, što iznosi 42 evra dnevno.

Tokom ovih 15 godina, koliko traje ugovor sa „Skvošlendom“, SRC Pionirski grad je oštećen za potencijalni prihod od 201.600 evra, za pomenuti period.

E. E.

Pritisci ambasadora i Jankovića…

U poslednje dve godine firma Skvošlend je na sve načine pokušavala, tužbama, prijavama nadležnim organima da ospori neumitno pravo Pionirskog grada. U tome su im zdušno pomagali Majkl Devenport, čiji sin je redovan u igri skvoša, kao i američki ambasador Kirbi?! Njihov prijatelj je i bivši zaštitnik građana gospodin Saša Janković. I njega mnogi spominju kao nekoga ko je hteo snagom funkcije da odmaže SRC „Pionirski grad“.

Presude su donošene neverovatnom  brzinom za bilo šta, posle urgencija „ovih ekselencija kod sudija, koji su takođe bili česti gosti u ovoim objektima“… Donošene su privremene mere i za pojedine stavke ugovora? Tolika je bila njihova moć, priča direktor Jovanović.

Na lice mesta su u sasvim bezazlenim prilikama dovođeni advokati, telohranitelji, valjda da demonstriraju moć, pa  je malo falilo da dođe do fizičkih obračuna!  Snagom svoje ličnosti, direktor Jovanović je uvek uspevao da sve mirno reši ne popuštajući im ni za pedalj!

 

„Laki je bio malo nervozan“…

Zbog bezbednosti dece u krugu Pionirskog grada nije se moglo  ući kolima: ali vlasnik Skvošlenda nije mario za to? Baš kao i mister Majkl Devenport koji je isključivo tražio da ga kola voze do samog ulaza u objekat. Kad mu je to bilo onemogućeno, on je histerično i preteći  zvao mnoge, tražeći da se to hitno reši.

Оставите одговор