„RIO TINTO krši zakon“: Građani odlučni u borbi

Rudarska kompanija Rio Tinto u svom tekstu Projekat JADAR – Činjenice su važne, koji je objavljen pojedinim domaćim medijima, nije pomenula neke veoma važne činjenice koje se odnose na njene aktivnosti u Srbiji koje se odnose na iskopavanje litijuma, saopštili su Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT).

„Jedino što je u navedenom tekstu tačno jeste da kompanija razvija projekat skoro već dve decenije. Te dve decenije obeležene su: netransparetnošću, nepoštovanjem zakona, manipulacijama, saradnjom sa svim vlastima iza zatvorenih vrata i pritiscima i ucenama meštana“, piše u saopštenju.

Organizacije dodaju da je i pored toga kompanija obavestila javnost kako se prava istina može pročitati samo na njenom sajtu, a da su sve ostalo „pogrešne interpretacije“.

Podsećaju da je Rio Tinto svojevremeno prvi put obavestio javnost kako je sarađivao sa 40 univerzitetskih profesora, ali je problem što ni nakon 6 meseci od postavljenog pitanja nije saopštila njihova imena, pravdajući se zaštitom podataka o ličnosti.

Organizacije smatraju da imena profesora nikako ne mogu da budu prikrivana Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i pitaju se da li je to „činjenica ili pogrešna interpretacija Rio Tinta“.

Kompanija, kako se dodaje u saopštenju u pomenutom tekstu govori o obimnoj dokumentaciji koju je javnosti nemoguće predstaviti u celosti.

Protestna auto-litija protiv rudnika litijuma u Jadru FOTO: PAKT

„Međutim, prilikom naučne rasprave u SANU od ‘silne’ dokumentacije predstavnici kompanije nisu imali odgovore na mnoga pitanja naših cenjenih akademika, a podsećamo da je to bila prilika da se istraživanja predstave i naučni pogledi brane. Lepe želje i obećanja pala su u vodu za samo dva dana naučnog skupa u SANU“, ocenjuju PAKT i Koalicija za zaštitu životne sredine.

U saopštenju se ocenjuje kako kompanija vrlo vešto propušta da svom PR tekstu obavesti javnost kako su pre naučnih studija i analiza tokom dobijanja dozvola i saglasnosti prekršeni mnogobrojni zakoni: Ustav, Zakon o planiranju i izgradnji, Zakon o poljoprivrednom zemljištu, Zakon o šumama, Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o studiji procene uticaja na životnu sredinu.

Udruženja ocenjuju kako je krajnje neprihvatljivo da se Ustavni sud skoro devet meseci ne izjašnjava u vezi sa 1.600 inicijativa koje su podneli građani i udruženja sa ciljem da se oceni ustavnost Uredbe Vlade Srbije kojom je proglašen Prostorni plan područja posebne namene za Projekat Jadar.

U tim inicijativama se traži obustava svih pojedinačnih akata i radnji koje su preduzete na osnovu pomenute uredbe.

Direktno