Romi iz Malog rita imaće život dostojan 21.veka!

Vlasti u Pančevu žele da konačno preseku “Gordijev čvor” koji decenijama postoji u slučaju Roma u nelegalnom i nehigijesnskom naselju Mali rit! Svima je godinama jasno, daa se ovako više ne može živeti u 21.veku, da Romi, koji uglavnom žive od sakupljanja sekundarnih sirovina zaslužuju mnogo bolje uslove za život svojih porodica, ali…

Postoji ozbiljan problem kako uvesti sve u zakonske okvire, kako sagraditi regularno naselje za ove porodice, kad se sve decenijama radilo nelegalno, na zemljištu  na kome do današnjeg dana nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. To je nasleđe koje opterećuje kako Rome koje tu žive, tako i one u Gradu koji su duboko svesni da se taj problem mora konačno rešiti? Pa, makar, da za početak sagrade “spornu česmu” čime bi svima u ovom divljem naselju stavili do znanja da nisu zaboravljeni, kako neretko novinarima  javno govore njihovi predstavnici i članovi romskog Udruženja. 

Da se ovaj problem mora u skorije vreme rešiti ima mnogo dokaza. Jer, kad nema poštovanja zakona, cveta divlja trgovina:

I dok čelnici već mesecima „započinju” proceduru za izgradnju sporne česme, Romi se bave preživljavanjem. Neki su uspeli da uvedu vodu i struju, pa ih sada prodaju komšijama za 1.500, odnosno 2.000 dinara mesečno, bez obzira na potrošenu količinu. Doduše, mnogo i ne može da se potroši jer „gazde” uz „priključak” daruju samo jednu sijalicu i ozbiljno upozorenje da je pored nje dozvoljeno samo još korišćenje radija i televoizora.

Oni manje snalažljivi koriste sveće i „žižak” kao jeftiniju varijantu, ali najčešće s prvim mrakom odlaze na spavanje. Kada je voda u pitanju, zadovoljavaju se onom iz „bunara” koje sami kopaju često na dubini od svega nekoliko metara.

– Voda koju trenutno koristimo nije ni hemijski ni bakteriološki ispravna. Nije dobra ni za pranje veša, a mi smo primorani da je pijemo. Izgradnja ove česme delimično će rešiti problem. Kvalitetnija voda će doprineti poboljšanju zdravlja i higijenskih uslova u naselju – priča jedan od stanara uovom naselju.

Zemljište na kome žive Romi možda je jedno od najskupljih u pančevačkoj opštini. Planirano je da na ovom prostoru bude distributivni tržni centar i lakoprerađivačka industrija, pa se samo nameće pitanje ko u ovom nadmudrivanju dobija, a ko gubi. U svakom slučaju, dok ne saznamo imena pobednika i pobeđenih, Romi će i dalje živeti u nelegalnom naselju, bez vode i struje.

Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva dostavila je početkom 2003. godine Izvršnom odboru detaljan plan o izmeštanju Malog rita. Imajući u vidu osnovnu delatnost kojom se Romi bave – sakupljanje sekundarnih sirovina – predviđeno je da se naselje izmesti blizu pruge kod Karaule, a za projekat je trebalo da Opština izdvoji 85 miliona dinara. Iako su ponuđeni uslovi bili neuporedivo bolji od onih u kojima sada žive, stanovnici ovog naselja nisu prihvatili to rešenje. Oni su tražili kuću sa po 10 ari placa za svaku porodicu. Osim toga, kao problem su naveli i veliku udaljenost od prodavnica, škola i zdravstvenih ustanova.

E.E.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *