Šabac je raj za nelegalno gajenje duvana i šverc koji donosi višemilionske zarade pojedincima, čak i nekim odbornicima vladajuće koalicije?!

U dobro organizovanom poslu od duvana na kojem se, upućeni kažu , može zaraditi više nego na drogi, obrne se mnogo para ,pa nije čudo što nadležni nisu baš mnogo zainteresovani da tome stanu na put.
Šabački kraj odavno je postao pravi raj za šverc duvanom, u kojem se obrne veliki novac . Sve počinje na njivama na kojima se gaji ova kultura. Uzgajivači duvana obavezni su da sve površine na kojima su zasejane, prijave ,kako bi se znala tačna evidencija i utvrdilo kuda ide duvan? Veliki broj proizvođača sklopio je ugovor sa duvanskim firmama kao što su „Tabako“ i domaći „Duvan“iz Ljubovije. Ove firme obezbeđuju proizvođačima semen, herbicide, prihranu, plaćaju sve troškove proizvodnje uz obavezu da će im sve količine prodati. Mnogi seljaci batalili su sejanje kukuruza i pšenice i opredelili se za ovu kulturu, koja im može doneti i po nekoliko hiljada evra po hektaru .
– Veliki je to posao. Ne izlazimo iz njive sve do berbe,jer je to nežna i zahtevna biljka. Ako ove godine zasejemo duvan, na toj njivi u naredne četiri godine ne možemo ga ponovo saditi. Duvan hoće veliki trud i posao-priča nam jedan od mačvanskih seljaka koji godinama sadi duvan .
To važi za vredne domaćine koji su se opredelili za ovakve aranžmane , ali sve je više onih koji su uvideli da je mnogo bolje i unosnije duvan prodavati na crnom tržištu.jer zarada je po nekoliko puta veća. U šabačkom kraju se zna da je sve više ilegalno zasejanog duvana koji završi na crnom tržištu.
– Duvan seje svako ko ima debele veze i ugovorene poslove sa ilegalnim otkupljivačima . Ako sejete pšenicu, zakup za zemlju je od 150-200 evra za hektar, a za duvan dva puta više. I što je još opasnije, takvu proizvodnju niko ne kontroliše. Duvan se pred zrenje prska totalnim herbicidima, kako bi što pre sazreo i zaustavio se rast biljke. Otrovni duvan se prodaje i stiže na tržište – kaže nam seljak iz Mačve.
Pretpostavlja se da je samo u ovom kraju zasejano preko hiljadu hektara takvog duvana koji se seče u ilegalnim improvizovanim prostorijama, koje mogu biti male, pa sve do onih koje su prave hale i da je pravo čudo da ih nadležne policijske službe već nisu otkrile.
Rezanje duvana stvara veliku buku , a koliko su sigurni da neće biti otkriveni i da su“ platili gde treba“, ilegalni trgovci duvanom su se osmelili i više ga ne seku na skrovitom mestu, već gde god stignu, radeći isključivo noću .
-Čuje se takva tutnjava kao da je neko upalio motor bez auspuha. Te mašine tresu zemlju, pa se u njihovoj blizini oseća podrhtavanje kao mali zemljotres. Sad su se malo stišali, pa ukopavaju te sprave u zemlju –žali se meštanin mačvanskog sela u kojem je takav biznis uzeo maha.
Niču prave hale, napravljene od metala, bez prozora , u kojima se obavljaju ovi ilegalni poslovi. Neke su opasane zidinama, kako se ne bi videlo šta se iza njih dešava.
Izvor Embarga otkriva da se i jedan odbornik vladajuće stranke ,predstavnik sa sela, uveliko bavi uzgajanjem i rezanjem duvana!?
Na prste se mogu izbrojati akcije policijskih službenika koje su dovele do značajnije zaplene duvana. Da posao cveta i da se koriste svi mogući kanali za distribuciju duvana, otkriveno je u nedavnoj akciji policije u kojoj je priveden švrecer koji se dosetio da brzu poštu koristi za slanje duvana. U 470 pošiljki spakovao je duvan i poslao ga na razne adrese i zaradio blizu pet miliona dinara.
Vešti šverceri setili su se da se duvan može lepo spakovati u putnu torbu, doći na autobusku stanicu i predati vozaču kao hrana za studente. Vozač pojma nema šta se u njoj nalazi, već ga kod studentskog grada preda lažnom studentu.
-Nisu toliko opasni ti što u torbama šalju duvan, već oni koji rade sa tonama i to naočigled svih. U jednom selu, šleperi dovoze duvan, skoro svake druge noći stiže u kombiju sakrivena radna snaga . Iz te hale čuje se tutnjava sve do zore, kada utihne . Sve je to pred nosem policije i pravo je čudo da ne znaju o čemu se radi. Ne bi taj napravio toliku halu i opasao se zidinama da nije siguran da će se sit narezati i naprodavati duvana, dok ne bude otkriven – kaže sagovornik Embarga.
E.E

Оставите одговор