Šabačke budžetske mućke: Verovali ili ne, profesor književnosti, Sovranije Čonjagić, као „noseći stub Don Dušanove vlasti“ – godinama je globio gradsku kasu kao tobožnji ekspert za privredu i investicije?! Samo u jednoj godini “ njegov rad”- budžet je koštao više od 1.300.000 dinara!

 Raspoređivanjem na poslove za koja nije imao stručne niti radne kvalifikacije gradonačelnici Šapca, ( ranije Milošević, a kasnije Zelenović) učinili su ozbiljne prekršaje iz Zakona o radu!?

Sovranije Čonjagić,poznatiji po nadimku “Salašćanski Karambaša”, ili “političko-interesni zavodnik nezbrinutih gospođica”, koalicioni partner dosmanlija na vlasti, čovek za koga tvrde da je glavna karika sakupljenih “ rogova u vladajućoj šabačkoj vreći” koje samo zahvaljujući njemu ne ispadaju iz nje… Još kažu, da je “alfa i omega”, najbliži saradnik i izvršitelj “genijalnih Don Dušanovih” ideja, kad je u pitanju očuvanje “slobodarske” vlasti u Šapcu…
E, takav čovek, po zanimanju proofesor srpskog jezika, nije imao preča posla u Šapcu, nego da se godinama “kači na gradsku sisu”, i iz budžeta uzima platu, penziono i socijalno osiguranje… Da bi pre nešto više od godinu dana, bio svečano imenovan za direktora “Slobodne zone Šapca”!? Nema profesorsku karijeru, ali zato ima političku, biznis, iako je teško uopšte zamisliti šta ovaj čovek može u privredi Šapca da radi…
Kako antikorupcijski portal Emabrgo nezvanično saznaje, budžetska inspekcija je došla u posed i “slučaja Čonjagić”, odnosno imala je uvid u sva njegova zanimanja u Gradskoj upravi Šapca, kao direktni uticaj njegove političke aktivnosti i volje “Don Dušana”!?
Raspoređivanjem na poslove za koja nije imao stručne niti radne kvalifikacije gardonačelnici Šapca, ( ranije Milošević, a kasnije Zelenović) učinili su ozbiljne prekršaje iz Zakona o radu, pogotovo što je Čonjagić raspoređivan na poslove za koje je morao imati položen državni ispit!?
Sovranije Čonjagić je rešenjem broj:112-193/2012 od 10.12.2012. godine, koje je potpisao gradonačelnik grada Šapca Miloš Milošević postavljen za pomoćnika gradonačelnika za sport i kulturu, na kojoj se nalazio sve do 31.05.2016. godine, kada je novi gradonačelnik grada Šapca, Nebojša Zelenović ( zna se po čijem nalogu) doneo rešenje broj: 118-11/2016-13 od 31.05.2016. godine, kojim se Sovranije Čonjagić razrešava dužnosti pomoćnika gradonačelnika za sport i kulturu!?
Sad tek predstoji glavni štos u partijskom zapošljavanju „Karambaše“ u gradskoj Upravi:
Rešenjem broj 110-65/2016-16 od 02.06.2016. godine, koje je izdao načelnik Gradske uprave grada Šapca, Sovranije Čonjagić, profesor jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika, koji je razrešen dužnosti pomoćnika gradonačelnika grada Šapca, raspoređuje se u Gradsku upravu grada Šapca, u Odeljenje za društvene delatnosti i privredu, na radno mesto saradnik za praćenje investicija!!! „Šijo mu ga Đura“… Ali, počev od 01.06.2016. godine, imenovani se obavezuje da položi državni stručni ispit za rad u organima državne uprave u roku od šest meseci od dana imenovanja. Rešenje je potpisao načelnik Gradske uprave Jovan Nedeljković.
Ako je neko i pomislio da je tu kraj privredne karijere profesora srpskog jezika, pre nego što je u „Slobodnoj zoni“ postao direktor, grdno se vara!? Odanost ideji „Dona“, veoma dobra uloga u „lutkarskom pozorištu Dušan Petrović“ iz Šapca, bili su više nego dobra preporuka za nova napredovanja:
Rešenjem od 22.07.2016. godine, koje je izdao načelnik Gradske uprave grada Šapca, Sovranije Čonjagić, zaposlen u Gradskoj upravi grada Šapca u Odeljenju za društvene delatnosti i privredu raspoređen na radno mesto –saradnik za praćenje investicija raspoređuje se na poslove i zadatke načelnika Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj počev od 01.08.2016. godine.
Opa! Sovranije je bio baš rešio da „ganja karijeru“, još dok „Don“ sve drži pod kontrolom…I opet ista priča oko državnog ispita!
Imenovani se obavezuje da položi državni stručni ispit u roku od šest meseci do raspoređivanja. Zaposlenom se utvrđuje zvanje samostalnog stručnog saradnika. Rešenje je potpisao načelnik Gradske uprave Jovan Nedeljković.
Ali, sada se raspoređuje na radno mesto saradnika za kontakte sa potencijalnim investitorima i saradnju sa državnim institucijama nadležnim za lokalni ekonomski razvoj počev od 01.02.2017. godine. Rešenje je potpisao načelnik Gradske uprave Jovan Nedeljković. Kako ni posle drugog upozorenja Čonjagić nije položio državni stručni ispit, da je nezakonito postavljen na mesto načelnika Odelenja za lokalni ekonomski razvoj!?
Uvidevši dalj su u problemu, gradska vlast ga prebacuje za direktora u „Slobodnu zonu“, gde i danas nalazi, a da mu za to vreme miruje radni odnos u Gradskoj upravi na radnom mestu saradnika za kontakte sa potencijalnim investitorima i saradnju sa državnim institucijama nadležnim za lokalni ekonomski razvoj, počev od 01.02.2017. godine, do isteka mandata, odnosno do razrešenja dužnosti.
Rezime ove šabačke dosmanlijske muvačine u Gradskoj upravi je sledeći:
Trošak budžeta grada Šapca, zbog nezakonito isplaćenih bruto plata Sovraniju Čonjagiću, zajedno sa doprinosima za obavezno socijalno osiguranje samo za period od 2016. do 31.01.2017. godine, kada je imenovan za direktora privrednog društva za upravljanje slobodnom zonom „Slobodna zona Šabac“ d.o.o. Šabac iznose, prema knjigovodstvenim podacima Gradske uprave grada Šapca, ukupno 1.329.533,95 dinara!!!
Malo li je…
E.E.

Оставите одговор