Šabačke dosmanlije godinama u gradskom bazenu, umesto kupača – “prali pare”!?

Duže radili rekonstrukciju malog bazena – nego što je Mehmed paša Sokolović na Drini sagradio ćupriju!

Pre je veliki vezir Mehmed paša Sokolović 1577.godine “sa kesom srebrnjaka” sagradio na Drini ćupriju, nego što su šabačke žute vlasti uspele da rekonstruišu zatvoreni gradski bazen koji im je “na poklon” 2005.godine dao čuveni komšija tajkun, Miroslav Bogićević posredstvom svoje nekada moćne firme “Farmakom”!?

Godine su i godine prolazile, a sa njima silni milioni, ali se posao na rekosntrukciji bazena nije završavao. Građanima je bilo odmah jasno, ali istražnim organima izgleda do današnjeg dana nije , gde su završavale silne pare namenski  određivane i davane za ovaj “ šabački posao stoleća”, kako ga mnogi prozvaše! Otuda i nije čudo, što su oni promućurniji stanovnici grada kraj Save, smislili krilaticu, da su desetak godina gradske vlasti u ovom bazenu morale da “kupaju pare”, pa tako nije bilo mesta za gradske kupače!? Po nekim grubim procenama, na ove nedovršene poslove za deset godina “zamaklo je u nečije ni malo plitke džepove skoro 10 miliona evra”!? Malo li je za jedan gradić kakav je Šabac u kome od dosovske revolucije vladaju “žute demokrate sa nezaobilaznim Dušanom  Petrovićem”!?

Kako god bilo, a bilo je velikom zuluma, niko do današnjeg dana ne postavlja, makar i u šali, pitanje, šta je sa tim parama koje su mnogi uzimali na ime rekonstrukcije, popravke bazena, a posao nisu završavali, dok se parama gubio svaki trag:

– Grad Šabac je 2005.godine ostao bez jedinog zatvorenog bazena, a inače nema ni otvoreni bazen i od tada je, prvo ondašnji žuti gradonačelnik Miloš Milošević stotinu puta javno obećao kako će grad konačno dobiti zatvoreni bazen – priča za antikorupcijski portal Embargo sagovornik iz vrha gradske vlasti u gradu na Savi. – Čak je i njegov “mentor” Dušan Petrović isto obećavao sugrađanima. Ali… U pet narednih budžetskih godina izdavajana su “silna sredstva” za, kako se kasnije ispostavilo, samo kobajagi, rekonstrukciju bazena! Grad je to koštalo  oko 10 miliona evra, a, ništa se nije uradilo?!

I na kraju, 2010.Grad Šabac konkuriše u Fondu za razvoj republike Srbije za sufinansiranje  rekosntrukcije, dogradnje bazena i odobravaju se sredstva u iznosu od 50 odsto potrebnih sredstava. Niko ni tada ne postavlja pitanje šta je sa ranijim odobravanim sredstvima za isti posao? Gde su “ ona zamakla, odnosno čije su džepove napunili, a posao nije ni započet…

– Grad 2011.raspisuje tender za rekonstrukciju, sanaciju, adaptaciju i dogradnju bazena i dodeljuje posao “neregularno” firmi “Inter-Kop”- nastavlja priču naš sagovornik, pokazjući nam obimnu dokumentaciju. – Vrednost posla je bila 253 miliona dinara, a rok za završetak radova 24.12.2011., dok je ugovor potpisan u aprilu te godine! Ali, rok je prvo produžen bez jasnih razloga za januar 2012., pa onda za mart, pa septembar i na kraju za kraj 2012.godine.

Prema izvorima Embarga, ni to Gradu nije bilo dovoljno, kad je bilo očigledno da su posao sklopili sa “nesavesnim partnerom”, pa u martu te 2012. Podižu u Hipo banci namenski kredit od 100 miliona dinara za bazen.

-Taj kredit  opet nenamenski troše, da bi kasnije, kod usvajanja budžeta za 2013.opet se postavlja pitanje troškova rekosntrukcije famoznog bazena!? Ovoga puta i u njemu se odvaja novih 150 miliona dinara za završetak bazena u 2013.godini. Naravno, da se do 2013.godine ništa nije radilo po pitanju rekonstrukcije bazena, a firma sa kojom je gradonačelnik Milošević potpisao ugovor, “Inter-Kop” odlazi u blokadu od polovine 2012. Ali Grad sa njima raskida ugovor tek polovinom 2013.godine?! O čemu se tu radi, ako nije čist poslovni marifetluk i muljačina koja je do današnjeg dana bez kazne…

I dalje bazen nije saniran, dograđen, ali je itekako prisutan u svim papirološkim i finansijskim “malverzacijama”?! Grad Šabac, odnosno “žuti vladari” sada “ u igru ubacuju” polovinom 2013.godine firmu “Geoexpert” iz Subotice, bez tendera, bez ikakve javne nabavke da preprojektuje bazen… I tako,  godine su prolazile, šteta je rasla, ali i totalna nezainteresovanost za kontrolu finansijskog poslovanja Grada Šapca? Po svemu sudeći, budžetska inspeekcija i državni revozor nisu smeli “ da udare na Don Dušana i njegove pulene”?

– Prosto je neverovatno da niko nije odgovarao zbog nekoliko teških budžetskih prekršaja kao što su nenamensko trošenje novca, kredita, angažovanje firmi bez tendera ili javne nabavke,nepoštovanje ugovora sa izvođačem, neuzimanje granacije od banke izvođača radova, nenaplaćivanje penala zbog kašnjenja po ugovoru… I sve je to sada “puj pike, ne važi”,  idemo dalje. Došla je 2014. kada je usvojen budžet sa emisijom  obveznica u iznosu od 400 miliona dinara, opet za famozni bazen! Po ko zna koji put. Građani će to vraćati sa kamatom ali tek za sedam godina, kada vinovnici svega ovoga što traje 10 godina budu daleko od “ mesta zločina”!? Ako bude pravde, možda će biti tamo gde su trebali odavno “ da svrate”… Ponovo se sve plaća iz budžeta kao da je bila u pitanju izgradnja bazena, a ne rekonstrukcija postojećeg!

Konačno završena rekosntrukcija posle 10 godina!

I konačno 2015. žuti šabački politički gospodari su dozvolili da se dovrši “Na Drini ćuprija”. Šta reći, građani su bili oduševljeni što su konačno dobili na upotrebu zatvoreni gradski bazen!?  Što se “ veliki Don” smilovao i odobrio” da se u bazenu mogu konačno i oni okupati?!

Više nisu morali da idu na kupanje u okolna sela: Vladimirovce, Lipolist,Bogatić… Nisu više bili diskriminisani… Uspeh za čestitanje, sa više Krivičnih prijava…

E.E.

 

Оставите одговор