Šapić „čašćava“ i bivšeg gradonačelnika?! (3)

Totalne nebuloze u opisu radnih zadataka za 13 radno angažovanih u opštini Novi Beograd:

Toliko je pravnih i zakonskih nebuloza u Ugovorima o delu koje su „izmišljali“  nadležni u opštini Novi Beograd „ pod pritiskom“ Aleksandra Šapića, da bi od toga mogao da se napravi jedan serijal humorističkih emisija…

Ispunjenje ugovornih obaveza, kao bitna stavka radno angažovanih u opštini Novi Beograd –  nema nema ni kod jednog „Šapićevog“ Ugovora o delu. Jer njegovi poslenici ili nisu preduzimali radnje na koje su se obavezali, kao Zoran Tanasijević u arhivi ili Janko Šapić,  Ili, kao kod drugih, nisu ni mogli da ih preduzmu, jer nisu za to bili ni kvalifikovani, ni zakonom ovlašćeni, kao kod Krtolica Aleksandre i ostalih. Zoran Alimpić nije  kvalifikovan za obavezu koju je preuzeo Ugovorom o delu, Vladimir Preradović nije ovlašćen, jer njegov posao već radi redovna služba opštine, a Andrijana Tanasijević preduzima radnje poučavanja izvan programa koji to poučavanje reguliše.

Primera radi, Aleksandra Krtolica, obavezana je Ugovorom o delu da ocenjuje radnu sposobnost zaposlenih. Metodom konsultativnih razgovora. Što je sasvim nova metoda utvrđivanja radne sposobnosti zaposlenih u Republici Srbiji.  Jel ovo Šapićev doprinos nauci? Ljudi, pa on je doktor nauka! Tako piše u njegovoj biografiji, tako se i predstavlja…

Njena  preporuku o radnoj sposobnosti zaposlenog ima isti značaj kao kada bi izvršila recimo razrez poreza na imovinu, ili izdala izvod iz knjige rođenih. U oba slučaja bi se izložila Krivičnoj ili nekoj drugoj meri koja se sprovodi u specijalizovanoj beloj ustanovi. A s njom bi trebao da ide i onaj ko je ovakav ugovor sa njom sklopio?

Po slovu ugovora, Aleksandra  obavlja konsultativne razgovore sa zaposlenima u opštini radi analize stanja radne sposobnosti, njenog održavanja i unapređenja, kao i daje predloge njenog eventualnog poboljšanja!?  

Više bi imalo smisla angažovati pravnika da vam uradi građevinski projekat kuće. Ili nepismenog da prevede tekst sa nemačkog?

Sve to za 40.000, 00 dinara. Protestujemo. Ovakav rad nema cenu.

Plemenito od Šapića, ali ovde se radi o ugovoru kojim se traži od Krtolica Aleksandre da izvrši delo procene radne sposobnosti zaposlenih i predlaže mere za njeno unapređenje. Koje ona ne može i ne sme da čini.

Jer, nije stručno osposobljena.

Jer, nije zakonski ovlašćena.

Da li je neophodno izvesti zaključak o tome da  Aleksandra Krtolica u opštini  ne stvara delo za koje je plaćena iz budžeta? Da ne radi ono što je ugovorom propisano!

Idemo dalje, po Oliverinom spisku datom antikorupcijskom portalu Embargo:  Zoranu Alimpiću, poznatijem po tome što je bio vd. gradonačelnika Beograda, povereno je da prikuplja i objedinjuje podatke koji se tiču projekata koje finansira opština Novi Beograd, radi formiranja baze podataka i pružanja stučne podrške u implemetaciji novih projekata.

Iz oblasti šumarstva? Ne. Šumarstvo se ne spominje.  Ali, čovek je dipl. inžinjer šumarstva.

Opet se od čoveka traži nemoguće. Da bude univerzalni stručnjak. Za sve. Papir trpi sve. Ionako čovek to neće raditi.

Da stvar bude zanimljivija, na svom fejzbuk profilu piše da je samozaposlen (Self-Employed) kao konsultant i šef je odborničke grupe “Demokratska Čukarica“ u opštinskoj skupštini te opštine i odbornik u gradskoj Skupštini.

Kako li stigne da bude konsultant za sve projekte koji se finansiraju od strane opštine Novi Beograd? Ne odbija se tako lako 52.000 dinara?

Kada pročitamo da je Vladimir Preradović radno angažovan po ugovoru o delu na poslovima analize medijskog sadržaja koji se odnosi na gradsku opštinu Novi Beograd, odnosno media monitoring (što je valjda isto, al na engleski lepše zvuči), onda smo na terenu nedopuštenog Ugovora o delu.

Stoga, ako je i radno angažovan da prati medije, Vladimir to ne čini za opštinu, već Šapićevu stranku.

Evo nas na kraju kod Andrijane Tanasijević, po prezimenu verovatno rođake već legendarnog Zorana Tanasijevića, čuvenog “arhivara koga nema“.

Rođaka Andrijana, angažovana je da obučava penzionere za rad na računaru u okviru besplatnih istoimenih programa. Ti programi su periodični, oni se odobravaju prema budžetskoj dinamici, ali Andrijana je angažovana za stalno. Njeno delo traje od 27.10.2015. Programi se smenjuju, ljudi prolaze, ona ostaje. Pošto su sakrili ugovore, ne vidimo kvlalifikaciju Andrijaninu za posao kompijuterske obuke. Ali sve u svemu, ovde se radi o nezakonito otvorenom radnom mestu: “učitelj kompjutera“. jer, ona ne deluje u okviru pojedinog besplatnog programa, koji ima svoj rok, polaznike, učiteljku Aleksandru.

Darko Pejić

Оставите одговор