Šapić kao Herostrat – “spalio građevinsku inspekciju, a sad bi da podiže novu”!?

Načelnica opštine Novi Beograd postavila zamku Upravi Grada Beograda:

Dopis načelnice novobeogradske uprave Olivere Višnjić, br. 020-2-NU/2018-132 od 21.03.2018. upućenog načelnici Gradske uprave, je isto   kao kada se Herostrat obratio gradskoj upravi Efesa (u kome je spalio Artemidin hram), da na zgarištu spaljenog hrama podigne novi.Bez blama!?

Slično se dešava 2.500 godina kasnije, u novobeogradskoj opštini, u kojoj je  naš “Herostrat Šapić spalio građevinsku inspekciju da bi od nje napravio inokosnu inspekcijsku službu zvanu – “Nebojša Jovanović”.

Elem, načelnica Olivera, gradskoj načelnici, “sitnu knjigu piše“ kako je građevinska inspekcija Novog Beograda spala samo na šefa! Ono o čemu smo pisali se ostvarilo.

E, tu nastaje “komendija“ i ceo zaplet ove naše “predstave“ sličan “ludnici“. Ali, ima u tom “ludilu“ sistema. Prema proceni načelnice potrebno je ni manje ni više nego 5 (pet) građevinskih inspektora za optimalno obavljanje poslova građevinske inspekcije.

Pa čekajte,  objasnili  smo na ovom portalu (https://embargo.rs/sapicala-covek-koji-je-komirao-sopstvenu-gradjevinsku-inspekciju/) kako je sve urađeno da se broj inspektora dovede do nule. Pa da se stvar prepusti Nebojši Jovanoviću. Nebojša i njegov kolega Marko Šćepanović su u zatvoru, osumnjičeni za primanje mita…Šta sad? Onda su se dosetili.

Gradu je zato  postavljena zamka:

Prema čl. 81. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajimama i jedinicama lokalne samouprave, radna mesta se popunjavaju: trajnim premeštajem, sprovođenjem internog konkursa, preuzimanjem službenika ili zasnivanjem radnog odnosa.  Grad ne može da pošalje inspektore na privremeni rad u opštinu. On može samo preuzeti nadležnosti opštine. Čime će se umešati u blato koje je zamesio Šapić svojim progonom inspekcije. I moraće da u njegovom interesu, vodeći se interesima službe, popravlja stanje za čiji nastanak nije kriv.

To sa jedne strane pruža mogućnost Šapiću da ubuduće krivi grad za stanje bespravne gradnje. Da se elegantno, zadržavajući svoje mesto predsednika, izvuče iz kaše koju je lično skuvao!

Ako odbije, i tu će mu pružiti mogućnost pravdanja. U stilu: “tražio sam, niste mi pomogli. I vi ste odgovorni”.

Što mu otvara po našem mišljenju glavni cilj. Za popunjavanje upražnjenih mesta, preskočen je trajni premeštaj unutar Uprave, interni konkurs nisu raspisali. Došli su do Grada i dopis zapravo znači traženje od Grada da nađe unutar Gradske uprave dva čoveka koje će opština trajno preuzeti. Što nije zakonito. Ali, ako se i po nuždi dogodi, daće im priliku da Grad uvuku u svoju “brljotinu“. Ali, pravi je cilj poslednja mogućnost koju taj zakon daje. Prijem novih zaposlenih. Novih Jovanovića.

Krajem septembra 2016. doneta “Sitematizacija straha“ koja je broj građevinskih inspektora sa 10 smanjila na četiri. Pa onda u decembru iste 2016. nova sistematizacija (“konačnog ulivanja straha u kosti“) u kojoj je broj građevinskih inspektora sveden na tri. U međuvremenu se valjda proširila teritorija Novog Beograda, pa sad treba više inspektora.

A da ne govorimo što je to bilo vreme završetka jednogodišnjeg roka za popis nezakontio izgrađenih objekata po novom Zakonu o ozakonjenju objekata, kada je po prirodi stvari bilo najviše posla. Po proceni te iste Olivere,  tada je bilo  dosta tri građevinska inespektora.

Pa ni to nije bilo dosta, nego su od ta tri preostala, Maricu Barać i Ljubu Popovića poslali službeno u Obrenovac na godinu dana. Tako da je ostao šef, isti kao i sada – “Usamljeni Dragomir“, koji samo pokušava da u toj “ludnici“ radi svoj posao. I Velibor Stevanović  – pred penzijom (https://embargo.rs/sapic-u-mrezu-upecao-novi-beograd/ i https://embargo.rs/uhapseni-jovanovic-sapicev-vojnik-za-sve-2/).

E, ali tada je tu bio “čovek iz senke“, Nebojša Jovanović, koga je kao što smo opisali u gornjim člancima, svojim rešenjem, “ličnim ukazom njegovog predsedničkog idolstva“, u stalni radni odnos na radno mesto u izvršnu službu prima Šapić lično. Počev od 27.novembra 2016., kog istog dana “lete u pomoć Obrenovcu“ Marica i Ljuba.

Tako da je bio ispunjen čaroban broj od dva inspektora (“barem dva“) koliko od grada navedenim dopisom na početku “kamči“ načelnica Olivera. Velja pred penzijom i Nebojša Jovanović – “čovek koji menja četvoricu“, ako uzmemo da je pet optimalan broj inspektora, kako navodi načelnica Olivera.

Krajem 2017. Velibor odlazi u penziju. Vraćaju se Ljuba i Marica. Tako da sad ima dva inspektora, plus Nebojša koji sve vreme od prijema u stalni radni odnos, radi i u izvršnom i kao građevinski inspektor.

E, al’ onda odlazi Ljuba u Grad, a Maricu u februaru prebacuju u izvršno, a Nebojšu Jovanovića i formalno inaugurišu za građevinskog inspektora. Aktima te iste načelnice Olivere. Koja ostavlja službu na jednom inspektoru. Šef Dragomir i inspektor Nebojša.

Pa što sad traži “makar dva“?

Zato što time pokušava da stvori uslove da zaposli još nekog Nebojšu Jovanovića? U tome je smisao cele ujdurme sa dopisom Gradskoj upravi?

Šapić je želeo preko Mace i Tanje, posredstvom Jovanovića spregnutog sa Čolovićem i Šćepanovićem iz izvršnog (https://embargo.rs/sapic-u-mrezu-upecao-novi-beograd/ i https://embargo.rs/uhapseni-jovanovic-sapicev-vojnik-za-sve-2/) puni monopol nad nadzorom bespravne gradnje. Pogodite, imajući u vidu slučaj hapšenja Nebojše Jovanovića i Marka Šćepanovića pod optužbom za primanje mita, zašto?

Stvorio mu je monopol nad nadzorom i izvršenjem. Monopol koji omogućava ucenu bespravnih graditelja. Prosto, ne može se poverovati da je slučaj usamljen.

To što mu Jovanović nije doša s’ ulice, već ga je dovela bliska saradnica Šapića, Mariija Leković – Maca, jasno govori u prilog umešanosti Šapića i, ako ništa drugo, moralnoj odgovornosti zbog koje bi trebalo da podnese ostavku. Jer je sve rasterao da Nebojši omogući nesmetani rad.Kakav rad? Sada cela Srbija zna!

I to ništa nije smetalo načelnici Oliveri. Ostalo bi tako da se nije umešala “sudnica“. Nebojša je u pritvoru i dao je otkaz na radno mesto.  I sad odjednom piše Gradu, moleći “daj nam bar dva inspektora“.  Imala četiri, svojim radom u saradnji sa Šapićem i Macom svela na Nebojšu Jovanovića. Sad bi bilo optimalno pet, a ako ništa drugo, “bar dva“. To je stvarno “ludnica“. Apsurd, neshvatljivo.

Ali nije. Ima u tome sistema.

U Upravi radi Vladimir Bogojević, bivši šef građevinske inspekcije i “Obrenovčanka“ Marica Barać. Ako joj fale “makar dva građevinska inspektora“, onda se postavlja pitanje: zašto njih nije prebacila na upražnjena radna mesta? Takođe, postoje u Upravi još najmanje dvoji koje bi mogli zbog urgentnosti popuniti mesta građevinskih inspektora odmah?!

Time bi priznala da je bez razloga rasterivala inspektore po nalogu Šapića i Mace, kako bi im omogućila nesmetane muvačine u poslovima građevinske inspekcije?!

U tome je smisao “ludila“. Nema povlačenja nema predaje! Ili se opravdati uvlačenjem grada u priču preko “njegovih ljudi“ koje će poslati na ispomoć ili preuzimanjem nadležnosti. Ili, prijemom novih ljudi nastaviti sa nadzorom bespravne gradnje kao izvorom prihoda na način koji smo videli. Jedni vojnici su pali, unajmićemo druge.

Win-win kombinacija. Pametno smišljeno.

Treba li dalje pustiti Šapića da nastavi svoju “Herostrat“ priču?  Šapića treba razrešiti!

D. Pejić

Оставите одговор