Šapić kao Milorad Cvijović o “anticipativnoj dinamici”…Ha,ha,ha…

Ovo ipak nije smešno, nego tragično: Embargo na snimanju treće verzije Nušićeve komedije “Dr” na beogradskom FON-u:

Da je Srbija svojevrsna zemlja čuda i da svi kolektivno živimo živote nalik junacima iz kultnog stripa „Alan Ford“ nije ništa novo. Ipak, uvek se dogodi nešto da se zapitamo „ima li gore od ovog“?

A, šta ima goreg od toga da je na Fakultetu organizacionih nauka, popularnom FON-u, predavanje studentima održao je predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić! Šapić je bio zvanično najbolji vaterpolista sveta, potom “ političar koga samo korak deli od bukagija”,a diplomirao i doktorirao “na jednoj livadi kod Mladenovca”. Možda ni to nije toliko važno. Čovek misli da je livada mera njegovog obrazovanja, a stečena diploma kao članska karta za bazen I saunu u “njegovom 11.aprilu” na Novom Beogradu.
Ali, problem je što se takav um, takav obrazovni potencijal pojavio kao predavač, ni manje ni više nego na državnom fakultetu. O čemu je on mogao da priča studentima, da li o “anticipativnoj dinamici” ko u Nušićevom filmu “Dr” koji nas i dan danas uveseljava?
Dr Šapić možda i nije čitao Nušića, možda nije ni gledao film, ali sve ovo neodoljivo podseća na scene iz te kultne komedije… Čovek koji je postao poznat po već legendarnom gafu sa „Nambijom“ i titulom „predsednik sveta“ kojom je častio svog “kolegu gubitnika”Vuka Jeremića pokazao je i dokazao da nema blama. Uostalom, nije mnogo ni pogrešio, Nambija se od Namibije razlikuje samo za jedno slovo a i Vuk zaista u svojoj glavi ima ambiciju da jednoga dana postane „predsednik sveta“.
Ni to što ga zluradi pripadnici sedme sile uporno zovu Gangula“ nije nikakva smetnja da dr Šapić predaje mladim studentima, naprotiv. Ko može da “odvali” pola rečenice I one postanu antolgijska sprdnja na svim društvenim mrežama! To nisu mogli ni De Niro i Al Paćino zajedno!
Pa u čemu je onda problem što je Aleksandar dr Gangula Šapić održao predavanje “fonovcima” zbog čega se onaj obrazovaniji deo javnosti zgražava? Nije se on tamo pojavio nepozvan naravno. E u tome je najveći problem, što dekan i rukovodstvo FON-a moraju snositi odgovornost što su ponizili ustanovu kojoj pripadaju, što su pride ukrasili ambijent žuto-plavim balonima, simbolima Šapićeve nekadašnje stranke. A, I kakvi su to student koji prihvataju da gori od njih njima drži predavanje, pa makar i o “ Nušićevoj anticipativnoj dinamici”… Njegov junak, dr Milorad Cvijović, koji očigledno živi i danas, ni sanjao nije koliko je njegov književni otac bi u pravu. Srbi će i dalje raditi sve protiv sebe pa makar sve otišlo u tri lepe Nambije!
Problem je dakle što se nešto što je potpuno nenormalno u Srbiji danas prihvata za potpuno normalno. Da se Šapić pojavio recimo na DIF-u i budućim trenerima i sportskim radnicima pričao nešto iz svoje zaista prebogate i sjajne vaterpolo karijere, verovatno da niko ne bi imao ništa protiv. Ali Šapić je predavanje održao na fakultetu koje nema, bar po nazivu mnogo veze sa njegovom nekadašnjom karijerom, pa neka je tema predavanja bila sport i biznis.
Šta je sledeće? Možda će dr Šapič predavanje održati i na Sorboni ili Jejlu? Takvog stručnjaka i predavača treba debelo unovčiti u belom glupom svetu…
S.M.

Оставите одговор