Šapić  „krade i od Deda Mraza“!?

Omiljena novogodišnja disciplina predsednika opštine Novi Beograd:

Javna je tajna da dr Šapić obožava proslave Nove godine, da se svečanim dočecima raduje kao malo dete… Ali, malo ko zna,  da i na njima on i one koje on odredi, debelo zarađuju, otkidajući od usta Novobeograđana!? Tako je bilo za doček Nove 2017., pa se sugrađani pitaju, kako će biti tek za doček 2018.? Ko će sada „maznuti na brzaka par miliona dinara“…

Naime, prošle godine, početkom decembra Šapić i njegovi saradnici su se dosetili kako da debelo zarade i da opštinsku kasu olakšaju za dodatnih 5 miliona dinara? I, naravno, dosetili se: pa zašto im služibočna firma, indirektni budžetski korisnik, „Novobeogradska mreža“, nego da „ponekad odrade prljavi posao“?

Uvidom u godišnji plan poslovanja UK „Novobeogradske kulturne mreže“ iz januara 2016.godine jasno se vidi da nemaju planiranu organizaciju produkcije i organizovanje javnih manifestacija, niti imaju ikakvu odluku Gradskog veća opštine Novi Beograd, na osnovu čega bi im bila i odobrena sredstva!? Ali, to nije sprečavalo direktorku Aleksandru Čamagić da početkom decembra 2016.raspiše javnu nabavku male vrednosti, vrednosti, od 5.000.000 dinara za poslove produkcije i javne manifestacije, odnosno organizovanja, podele dečijih paketića, proslave dočeka i reprize Nove godine na teritoriji opštine Novi Beograd!

Formirana je u to ime i Komisija koja je trebala da odabere najpovoljniju ponudu, najnižu ponuđenu cenu. „ Fantomsku“ Komisiju su sačinjavali: Marta Manojlović, predsednik, a kao članovi:Zoran Gajić, Svetislav Đurđević, Nina Stamenković, Maja Miloski i Dijana Radosavljević! Oni su 6.decembra 2016. objavili na svojoj internet Portal stranici „Novobeogardske mreže“ poziv za podnošenje ponuda i predaju konkursne dokumentacije do 14.12., do 11 časova kada će biti  zvanično i javno otvarane ponuda.

U ovoj ponudi je tražena organizacija podele 11.000 novogodišnjih paketića u hali „Ranko Žeravica“, zatim organizacija proslave dočeka Nove godine ispred TC „Merkator“, reprize, kao i programa „ Novi Beograd otvorenog srca“ 1.1.2017.

I 14.12.2016. Komisija, zvanično je zabeleženo, da je ih bilo samo troje, predsednik Marta Manojlović, Zoran Gajić i Svetislav Đurđević, kao članovi, otvorili su samo jednu jedinu prispelu ponudu!? Niko od ponuđača nije bio prisutan. I što je još gore: Zapisnika sa otvaranja ponuda nema zavodni, niti  delovodni broj!!!

Jedinu ponudu, zvanično je konstatovano, podnela je Agencija „MABLAG“, od 12.12. zavedena 7/16 i  bila je na iznos od 4.940.000 dinara bez PDV-a! Komisija prihvata tu ponudu i predlaže potpisivanje ugovora, što je i učinjeno ugovorom broj 221, od  23.12. 2016. za usluge produkcije i organizacije javnih manifestacija!

Ono što je veoma bitno u daljem toku stvari oko ove muljačine, je podatak da Agencija „MABLAG“  nije u prijavi navela da ima u ovom poslu podizvođače, ali će ih kasnije koristiti i to u slučaju organizacije vatrometa i to od firme „PYRO TEAM“, d.o.o., na osnovu ugovora sa podizvođačem, što uopšte nisu naveli u prijavi na Konkurs za ovu javnu nabavku!

Komisija je morala da odbije njihovu ponudu, jer su u bitno prekršili uslove Konkursa, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama u članu 109. i zato je morala da odbaci ovu ponudu kao neprihvatljivu! Odgovorno lice „Novobeogradske kulturne mreže“, direktorka Aleksandra Čamagić je prekršila Zakon o budžetskom sistemu, jer je prihvaćena ova očigledno neadekvatna ponuda! Isto tako, direktorka je odgovorna i zbog toga što je preuzela finansijsku obavezu prema agenciji „MABLAG“ što nije bilo u njihovom finansijskom planu za 2016. godinu! Direktorka je odgovorna i zato što nema traga niti evidencije za ovu obavezu prema Agenciji „MABLAG“ iznosu od 4.940.000 dinara?! Očigledno, direktorka je preuzela na sebe odgovornost, dok je glavni akter sedeo u predsedničkom kabinetu…

-Pa šta je onda ovo ljudi, ako ne teška muvačina, u režiji štetočine, Aleksandra Šapića – tvrdi sagovornik Embarga iz opštine Novi Beograd. – Zašto su baš njima date pare? I šta su oni to radili za 5 miliona dinara? Pa, lično se Šapić u jednom nedeljniku hvalio, kako je morao da interveniše, jer nije isto organizacija dočeka Nove godine i javna nabavka motokultivatora? Pazite, čovek je doktorirao, a verujem, da ni sam ne zna šta i čega je to doktor!? Eto, takav je predsednik Novobeograđana…

I sad tek dolazi ono glavno, a to je, ko je Agencija „Mablag“ koja je „za čas“ prihodovala lepih pet miliona dinara i nestala sa lica zemlje? Da. Baš tako.

Kako su se iznenada pojavili u avgustu te 2016. godine, posle samo nekoliko meseci su ugašeni!  Osnovala ju je izvesna Marina Blagić, Agenciju za poslovne aktivnosti „MABLAG“, Marina Blagić PR, iz Beograda, od  4.08.2016. U decembru Agencija dobija od „Šapića lepe pare za nikakav posao“, a onda 13.januara 2017. APR registruje delimičnu promenu naziva Agencije i privremeni prekid obavljanja delatnosti!?

Ma nemoj, da se Vlasi ne dosete… Ali, kako se širio strah od provale ove velike poslovne muljačine na štetu građana Novog Beograda, Agencija pod imenom Marina Blagić PR Agencija za poslovne aktivnosti Mablag Beograd se 27.januara i zvanično briše iz Registra privrednih subjekata! Znači više ne postoji. I tu je kraj ove nameštaljke teške 5 miliona dinara!?

Pa, da li su građani Novog Beograda toliko naivni da ne shvataju, da je Agencija otvorena samo radi jednog posla, organizacije proslave Nove godine, podele  dečijih paketića? Samo da bi im  „Šapić iz budžeta udelio veliku lovu“ i onda tutanj… I otišli su sa lovom građana Novog Beograda?!

Ostaje nam samo još jedno pitanje:

Ko će ove godine otvoriti na brzaka Agenciju, uzeti pare za doček 2018. i opet, po starom dobrom „Šapinom receptu“ nestati?

Živi bili, pa videli, dragi naši sugrađani…

Ekipa portala Embargo

Оставите одговор