Šapić objavio – nema rušenja bespravne gradnje!? Pa šta će mu onda građevinski  inspektori?

Antikorupcijski portal Embargo otkriva zašto opština Novi Beograd više nema građevinske inspektore:

Aleksandar Šapić, nedavnim predstavljanjem stranačkog programa, održanog u skupštinskoj sali u zgradi Gradske opštine Novi Beograd, javno je priznao da je SVOJOM ODLUKOM zaustavo svako rušenje bespravne gradnje na Novom Beogradu! (https://www.youtube.com/watch?v=QPVgiygXWa0&t=1s). Pa i ujakovog objekta u Studentskoj 45a!

Razlog: usled nedostatka sredstava. I dok mu grad ne doznači sredstva, on novac iz opštinskog budžeta neće trošiti na rušenje. Šapić je izričit! On je odlučio! On je odgovoran! “Prosto ko pasulj“.

Iznosi dve ključne činjenice:

– Prvu, da je on odlučio da se zaustavi rušenje nelegalne gradnje na Novom Beogradu, samim tim i objekta u Studentskoj 45;

– Drugu, da je to učinio zbog nedostatka sredstava u opštinskom budžetu.

Prva je nesporna. Nema dileme da je on imao moć da zaustavi rušenje nelegalih objekata, uključujući i onaj u Studentskoj 45, što i javno priznaje.

Druga je sporna? Jer, ako razlog obustave rušenja nije nedostatak novca, onda se radi o zloupotrebi položaja koju je izvršio predsednik Gradske opštine Novi Beograd, tako što je:

–  prekoračenjem ovlašćenja, sprečio sprovođenje upravnog izvršenja u građevinskim i komunalnim stvarima, jer je zloupotrebljavajući ovlašćenje naredbodavca budžeta, posle početka rušenja objekta u Studentskoj 45, ista preusmerio na rušenje drugih, pa je ostajući bez sredstava za rušenje onemogućio nastavak  rušenje tog objekta, koji je istovremeno u svojinskoj državini njegovog ujaka Radeta Dedovića.

Rešenje druge činjenice zahteva odgovor na dva pitanja:

  1. DA LI JE OPŠTINA NOVI BEOGRAD U TRENUTKU DONOŠENJA IZVRŠNOG REŠENJA O UKLANJANJU OBJEKTA U STUDENTSKOJ 45IMALA NOVAC ZA RUŠENJE ISTOG?

 

  1. I ako je imala, kako je i kada taj novac potrošen?

Na prvo pitanje, odgovor je potvrdan. I to po priznanju same opštine.

Priča o nedostatku novca za rušenje počela je odmah po donošenju rešenja o uklanjanju. Na šta je reagovao gradski menadžer, izjavom od  19.05.2017.: „Ja želim da kažem da to nije istina. Grad Beograd je dao opštini Novi Beograd osam miliona dinara za rušenje objekata, a ta opština do ovog trenutka je opravdala svega milion dinara. Znači, ima još sedam miliona dinara za rušenje bespravnih objekata, te očekujemo da odmah upotrebe te pare i sruše taj objekat, za čiji nastanak su i sami delimično krivi“, rekao je gradski menadžer

(https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=05&dd=19&nav_id=1262341).

Potom opština priznaje tačnost Vesićevih navoda i potvrđuje da u TOM TRENUTKU  ZA RUŠENJE IMA NA RASPOLAGANJU 7.000.00,00 dinara.  (sajt RTS-a od 19.05.2017. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2740751/opstina-novotoi-beograd-pocinjemo-rusenje-objekta-u-ponedeljak.html)

Rušenje je stalo jer su pare potrošene. Pošto se radi o namenskim sredstvima ona nisu mogla biti trošena drugačije od namene – sprovođenje upravnih izvršenja u građevinskim i komunalnim stvarima.

Pod pritiskom grada, Šapić započinje rušenje spornog objekta dana 22.05.2017.

Odmah po zakazanom i započetom rušenju objekta u Studentskoj 45, dana 23.05.2017.,  predsednik opštine, kao neredbodavac budžeta, donosi odluku, da se zatečenih 7.000.000,00 dinara, potrebnih za rušenje tog objekta, iskoristi za rušenje objekata na Savskom nasipu. Bez postojanja javnog interesa koji bi tu hitnost opravdali, jer ti objekti nisu bili neposredna pretnja okolini; a kako su se vodili na NN lica, trošak izvršenja je definitivno, bez prava refundacije, padao na opštinu. Čime je iz budžeta izvršen nepovratan odliv novca potrebnog za finansiranje rušenja objekta u Studentskoj 45.

Svi elementi bića zloupotrebe položaja su se stekli.

  1. Prekoračenje ovlašćenja– sprečavanje sprovođenja upravnog izvršenja u građevinskim i komunalnim stvarima.
  1. Zloupotreba ovlašćenja– bez obrazloženog javnog ineteresa i u odsustvu razloga koji bi opravdali hitnost, upotreba  ovlašćenja naredbodavca budžeta na način da se namenska sredstva za rušenje, posle početka rušenja objekta u Studentskoj 45, sa tog preusmene na rušenje objekata na Savskom nasipu, čime su iscrpena potrebna sredstva za dovršenje rušenja tog objekta, koji je u svojinskoj državini ujaka  predsednika opštine, Radeta Dedovića.
  1. Ciljno pribavljanje koristi drugom– omogućavanje  Radetu Dedoviću zadržavanje svojinske državine nad objektom u Studentskoj 45.

Darko Pejić

Оставите одговор