Šapića “boli uvo” za ogromne račune meštana Ledina!?

Predsednika opštine Novi Beograd ne zanimaju dugogodišnji komunalni problemi svojih sugrađana:

Meštani Ledina dobro znaju za koga će glasati na predstojećim beogradskim izborima! Za Šapića –sigurno neće, jer im je dosta “blefiranja I foliranja” velike vaterpolo zvezde, koja je izgleda sasvim potonula u ličnoj i samo ličnoj interesnoj političkoj karijeri…

Testirali su ga na vreme. Naime, građani prigradskog naselja Ledine, godinama muku muče sa „divljim priključcima“ na gradsku vodovodnu mrežu, Naselje se neprestano širi, rade se „divlja kačenja na postojeću mrežu“, a njima stižu ogromni mesečni računi, za takozvani rastur vode!?  Čak i do 15.000 dinara!!!

I kad je u junu prošle godine Skupština grada Beograda  donela odluku da svaka opština na svojoj teritoriji reši taj problem na zakonit i planski način u tesnoj saradnji sa Beogardskim vodovodom i kanalčizacijom i Direkcijom za građevinskom zemljište – u opštini Novi Beograd se mesecima prave „gluvi i slepi“!? Peticije, inicijative, zvanični dopisi javnih gradskih preduzeća – Šapića i njegove „posilne“ uopšte ne zanimaju? Upućeniji čak tvrde, da to zasigurno predsednik opštine Aleksandar Šapić – nije ni pročitao…Nema vremena! „ Njega samo zanima gde može lova da se uzme, a probleme građana neka neko drugi rešava“!? Njegova omiljena uzrečica je za sve na teritoriji ove opštine: „ Nemamo para! Grad nam ne daje pare“!?

U peticiji koju je potpisalo nekoliko stotina građana, na inicijativu Ivane Nikolić, mesnog poverenika SNS-a, između ostaloga piše:

„Mi dole potpisani stanovnici naselja Ledine – Novi Beograd upoznati smo sa tim da je krajem juna 2017.godine na sednici Skupštine grada Beograda usvojena odluka kojom se regulišu uslovi i način izmirenja dugovanja svih potrošača koji se vodom snabdevaju preko tzv. neuslovnih mreža. Konkretno, upoznati smo sa načinom na koji bismo ostvarili pravo da nam se sva dugovanja za obračunati rastur vode OTPIŠU. Godinama unazad smo već iscprljeni visokim računima za rastur vode i osećamo se kao građani drugog reda. Svesni smo da su neuslovne mreže posledica nelegalne gradnje ali niko od nas nije iz svog hira došao u sadašnju situaciju.

Pored toga u toj odluci se definišu koraci koje je potrebno preduzeti kako bi se problem neuslovnih mreža trajno rešio jednim sistemskim pristupom. U tom procesu prvi korak potrebno je da bude pokrenut od strane matične opštine. Dakle potrebno je da opština prikupi podatke stanovnika koji se vodom snabdevaju na neuslovnim mrežama, kao i da izradi tehničko rešenje prema kome bi se izvršila rekonstrukcija vodovodne mreže, odnosno ista dovela u tehnički ispravno stanje i na kraju celog procesa prešla iz statusa neuslovne u uslovnu.

Rukovodstvo opštine Novi Beograd apsolutno nije pokazalo volju kako bi se i nama omogućilo ono što je omogućeno stanovnicima svih drugih opština i kako bismo naš problem konačno rešili. JKP BVK se obratio zvaničnim dopisom svim opštinama u Beogradu (pa tako i opštini Novi Beograd) gde ih je obavestio o gore pomenutoj gradskoj odluci i poslao formular preliminarnog spiska prema kome je potrebno da se građani prijave kako bi ušli u procese koji trajno ukidaju blok vodomere, otpisuju dugovanja i konačno te tzv. neuslovne mreže prelaze u nadležnost održavanja JKP BVK. Ono što je nezvanično rečeno u opštini Novi Beograd da zbog konfiguracije tla u naselju Ledine nije moguće primeniti gradsku odluku i na taj način ući u rekonstrukciju mreže i da oni ne bi time da se bave.

Dakle, s obzirom da reakcije od strane opštine Novi Beograd nema molimo da se i nama nađe naki način kako bismo imali jednaka prava kao i građani drugih gradskih opština“.

Prvi dopis koji je u opštinu Novi Beograd stigao iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije  bio je 2.08.2017., ali odgovora mesecima nije bilo. Niti od nadležnih niti od predsednika opštine Šapića, na koga je dopis i bio naslovljen! U drugom dopisu iz novembra ove godine, BVK sada obaveštava opštinu da su se građani Ledina samoorganizovali i da su 11.10. poslali peticiju Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda u kome traže pomoć, jer to nemaju od matične opštine… Direktor BVK obaveštava opštinu Novi Beograd da su sa Direkcijom u toku pravljenje tehničkog plana rešavanja problema meštana i još jednom poziva ih da se priključe ovoj akciji…

U odgovoru koji je 25.11. stigao iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, na ime pokretača inicijative, Ivanu Nikolić piše da će u dogovoru sa BVK sagledati sve tehničke uslove na području Vinogradarske ulice za izgradnju vodovoda i kanalizacije i da će to ući u planska dokumenta za realizaciju u 2018.godini!

Direkcija je odmah, kao i BVK pružila ruku pomoći nemoćnim građanima Ledine. Izostala je ruka  pomoći velikog humaniste dr Šapića… Da bude još gore po njega: to nije pomoć, nego je njegova radna obaveza kao predsednika opštine!?

P. J.

Оставите одговор