“ŠAPIĆALA” – ČOVEK KOJI JE “KOMIRAO“ SOPSTVENU GRAĐEVINSKU INSPEKCIJU! 

“Poželeće Novi Beograd inspektora“… Neka se spremi Beograd:

Za Šapu zakon ne važi,

Njegove akte on ne kači,

Svojim aršinom on stvari meri,

I čini sve po svojoj želji.

“Sad je stvarno gotova’. Preciznim udarcem u osetljivo mesto, Šapa je  “bacio na patos“  građevinsku inspekciju Novog Beograda. Borba je bila duga, ali čelična volja “predsednika koji bi da taba nasamo“ je trijumfovala. “Komirana je“.

Rešenjem načelnice Olje, jedno od dvoje građevinskih inspektora (od tih dvoje jedan je šef), prebačeno je u izvršnu službu. Navodno zbog potreba posla.U daljem tekstu videćemo da je to zaista bilo “zbog potrebe posla“.

Ostao je jedan građevinski inspektor. Jedan dobro ste pročitali. Možemo zaključiti da je potreba posla u novobeogradskoj opštini da građevinske inspekcije jednostavno nema. Nema inspekcije, nema smetnje za bespravnu gradnju. Jednostavna rešenja su najbolja. Ostalo je još vrata da zamandale.

Bilo je to ne tako davno, s’početka maja 2016., kada je Šapa trijumfalo pobedio na loalnim izborima uNovom Beograd. Postojao je načelnik inspekcija, pa šef građevinske inspekcije sa četiri inspektora. Ukupno pet građevinaca.

Čim ga je minula pobednička sreća što je postao svemoćni gospodar opštine, napao je inspekcije, a posebno građevinsku s’ novim žarom. I pre izbora je grdio po medijima i mesnim zajednicama, kao da nije bio predsednik opštine. Lukavo. Stvarao čovek odijum da bi mogao da ih ukloni. Pa da gradi ko čovek bez nekih inspektorki Marica, smetača i ometača. Nju, baš nju je i premestio.

“Nakautirao“ je prvo načelnika cele inspekcije. Zamenu mu do sada “našo nije”. U stvari posao je u svoje svuda prisutne ruke dohvatila čuvena “Maca“, ali neformalno, na način uspostavljen “sistemOm straha’. Formalnost nosi odgovornost od koje Šapa i “svi njegovi ljudi’ beže ‘ko đavo o krsta“. “Ujče radi, sestriću se kuća gradi“.

U julu je “dobio bitku“ sa šefom inspekcije, inače dipl. arhitektom. Šefa arhitektu zamenila šefica pravnica, građevincima gospodarica. Već vidimo arhitekte kao advokate.  Inovativno. Inače Šapini ljudi često izbacuju tu parolu ‘svi rade sve“. Neplivaču more do kolena. Ali, i to je posebna priča.Zamislite da u organizmu svi organi počnu da rade sve. Hitno treba zvati Nadu Macuru.

Ostalo je četiri građevinska inspektora.

E, sad tu dolazi ‘Radiša“, čiji identitet još neka je skriven, postajući  građevinsi inspektor koji je primljen u radni odnos na određeno vreme.

Vreme je prolazilo, došao novembar, zakon smenio šeficu građevinske inspekcije, ostalo četiri inspektora. Sprema se gradnja u Studentskoj, Čuveni pok. Admija objekat, iste legalizacione suštine drugačijeg izgleda, prethodno izgoreo u požaru – imaginaciji (vidi na Embargu članak: “Ne(dela) umetničke grupe Šapićala“).

Inspektori ne baš brojni, al’ većinom nepokorni,

A najviše dvoje, s’pravom ih se boje.

To dvoje kojih se boje, od kojih je jedna Marica Barać, dobija u novembru 2016. “šut kartu“ za Obrenovac. Na godinu dana.

I dok si rek’o “neometana divlja gradja“ niče zgrada u Studentskoj.

“Radiša“, pošto je doneo rešenje o rekonstrukciji “objekta koji je goreo, a nije izgoreo“, Šapinim ličnim aktom primljen je za stalno u izvršnu službu.

Ostalo ih dvojica građevinaca. Od kojih jedan ‘sitno do penzije broji’, manje od godinu dana.

I tako:

Vreme leti, objekt Šapa gradi,

Pa i ruši ono što je mor’o,

Ostatak je tvrdo odlučio,

Da ni puškom naterat ga neće.

Ide vreme, celo leto minu,

Jesen stiže, godina je prošla,

Obrenovac pušta prognanike,

U matičnu zgradu da se vrate.

Prognani se vratiše. Onog jednog ispektora ispratiše u penziju.

Sad ih opet ima tri (3).

Al’ tek što se vratiše, jedan ode iz opštine u drugu firmu. Ostalo dvoje (2) , šef i Marica.

Prošle nedlje premestiše Maricu. U onu istu izvršnu službu u kojoj radi “Radiša“, glavom Nebojša Jovanović, lični inspektor Ace Šapića.

Ostao u građevinskoj inspekciji jedan (1) inspektor, koji je i šef samom sebi. Za ceo Novi Beograd.

Taj jedan jeste vredan,  Al’ što kažu: “jedan ko nijedan“.

A Marica, ko joj je kriv. Sećate se to je ona žena – inspektor koja je “uhvatila“ Šapu sa “rukama u džemu bespravnih radova“ na njegovoj kući u Bežanijskoj kosi, kom prilikom je oterana sa lica mesta i sprečena u vršenju služene dužnosti.

Nisu bili dovoljno poslušni “Šapi- gradonačelniku“. Zato ih tamo više nema.

Onima koji stidljivo primete da nema ni isnpekcije, možemo odgovoriti da veruju ako baš hoće, “Šapi iskusnome“, koji se evo već osam godina, kako kaže, bavi lokalnom problematikom.  Iskustvo se gomilalo i dovelo ga do zaključka da je uprava suvišna. Samo smeta pozivanjem na nekakve zakone. Kakvi bre zakoni. Nema za Šapu zakona. Iskustvo mu govori.

Vođen svojim iskustvom, prvo je “komirao“ građevinsku inspekciju.

Darko Pejić

 

Оставите одговор