Šapićev lažni inspektor štitio ujakovu divlju gradnju!

Teške zloupotrebe službenog položaja  predsednika opštine Novi Beograd:

Opština Novi Beograd je zrela za uvođenje prinudne uprave! Njen predsednik, Aleksandar Šapić, je bahatošću i neznanjem  do te mere urušio ceo sistem funkcionisanja vlasti – da je ovo jedino moguće i realno rešenje.

Predsednik opštine, Aleksandar Šapić se do te mere upetljava u funkcionisanje sistema vlasti, da je skoro stigao do one čuvene maksime: „ opština to sam ja!“. To što  ne poznaje ni one elementarne zakonske norme rada i rukovođenja u samoupravi – možemo i razumeti, ali nikako, činjenicu  da nemaju ni makar i  formalne rukovodioce veoma bitnih službi i sektora u opštini!? Tako recimo, odeljenje za inspekcijske poslove nije imalo  rukovodioca više od godinu dana, a Novi  Beograd je najveća opština u Srbiji…

Ali, zato „Šapa vadi iz šešira“ saradnike kad god mu se učini da je u problemu, pri tome ne hajući što to nije posao predsednika opštine, što nema  uporište u pozitivnim zakonskim  odredbama Statuta opštine!

Najbolji primer samovolje i bezakonja, ali i neznanja, Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd je čuveni slučaj ujakove ( Radeta Dedovića) a možda i njegove (!?) ćevabdžinice  na ulazu u Studentski  grad.

Kad je shvatio da je đavo odneo šalu i da mora pokrenuti postupak rušenja bespravno, sveže  podignutog objekta, za koji se krilo da ga je od Alili Amdija kupio njegov ujak, pravi  veliku naivnu i sasvim providnu grešku: Šapić „preko noći“ prekomanduje svog bliskog saradnika, pomoćnika za finansije, Nebojšu Jovanovića na poslove u Službu izvršenja, odnosno „baca ga na ovaj slučaj“ kao novog građevinskog  inspektora na terenu, računajući da će tako ceo slučaj razvući u nedogled i tako izbeći rušenje…

Šapić kao predsednik opštine svojim rešenjem od 28.11.2016.godine raspoređuje Nebojšu Jovanovića u Upravu GO Novi Beograd: time, ne samo da  je hteo, da na terenu odloži rušenje objekta u Studentskoj ulici broj 45, već  i nešto još važnije: da sakrije ime novog vlasnika tog objekta, svoga ujaka Radeta Dedovića i tako  ga poštedi plaćanja troškova rušenja, pa se u kasnijem inspekcijskom   postupku  vodilo da se ruši objekat NN lica?!

Sve je to lepo smislio „Šapa“, samo je zaboravio da ipak u Beogradu funkcioniše država i njen pravni sistem! Naravno,  reagovala je  Upravna inspekcija konstatujući sledeće: da je rešenje o raspoređivanju Nebojše Jovanovića na novo radno mesto doneto od nenadležnog organa, jer to sigurno nije predsednik opštine. I ono mnogo bitnije, da je ovim činom predsednik opštine učinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja , prekoračivši svoja ovlašćenja!

Ni to nije sve: bahatošću i neznanjem, on je službenika Jovanovića ostavio bez posla, pa je tako napravio i materijalnu štetu.Međutim ni to nije ceo spisak štete koju je   samo jednim rešenjem napravio Šapić. Sve radnje koje je preduzimao Nebojša Jovanović kao građevinski inspektor  su ništavne, odnosno nezakonite! To otvara mogućnost da građani istaknu i odštetni ahtev prema opštini, što je možda Šapić i želeo njegovim lažnim postavljenjem, kako bi bar za malo umanjio ujkinu štetu?!

Ali, ni tu nije kraj Šapićevim glupostima u ovom slučaju: shvativši grešku koju je napravio sa ovim rešenjem, on  srlja i dalje, pa donosi novo rešenje kojim poništava svoje prethodno rešenje u slučaju Nebojše Jovanovića! Pa je Upravna inspekcija naložila da se i to rešenje stavi van snage, jer ga je opet doneo nenadležni organ… Da sve te akte prvo poništi Skupština opštine, a onda isto da učini i Skupština grada!

Šapić ništa ne razume ili se pravi da ne razume? Ili je toliko zaljubljen u sebe i toliko umislio da „nešto“ zna – da mu nema ravna na daleko…

Naravno, za sve nadležne organe u opštini i  Gradu Beogradu  ostaje pitanje, kako je načelnik Uprave dozvolila da predsednik donese to rešenje i zašto je pristala da ga sprovodi? I da se vratimo na početak ove priče: nema načelnika, šefova, inspektori razasuti na ispomoć u Obrenovac… Javašluk i haos. Zrelo za prinudnu upravu. Eto, tako to radi Aleksandar Šapić…

P.J.

 

Оставите одговор