Šapićeve Ledine 2 – idu „na dušu“ ministarke Zorane Mihajlović, jer, „nema“ satelitskog snimka iz 2015.!?

Nema snimka, dopuštena su druga dokazna sredstva. Na kraju krajeva, šta ko zna kada je nastala završena zgrada ili kuća. Ta nećemo valjda iz betona uzorak vaditi?

Ledine 2 naš je naziv. To vam je desno od puta za Surčin odnosno levo od puta kada od Surčina krenete ka Novom Beogradu. Sve od Bežanijske kose, do aerodroma.

Brzina njegovog nastajanja, počev od kraja 2015. beleži “svetlosnu“ brzinu. Kako je krenulo, i aerodromska pista bi se mogla naći okružena kućama i zgradama.
Kako sad objasniti da  je najveći deo tog naselja nikao posle stupanja Zakona o ozakonjenju na snagu, po kome na ozakonjenje idu ukrovljeni objekti vidljivi na satelitkom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. (čitaj 31. decembra 2015.), dakle od 2016. do danas.

Lepo. Korišćenjem “rupe“ u zakonu. Nema snimka, dopuštena su druga dokazna sredstva. Na kraju krajeva, šta ko zna kada je nastala završena zgrada ili kuća. Ta nećemo valjda iz betona uzorak vaditi?

Popisivanje je krenulo i išlo svojim tokom, usklađeno sa gradom i ministarstvom, na kakav takav način do Šapićeve pretumbacije građevinske inspekcije, s’proleća 2016., odmah po dobijenim izborima.
Lete načelnik, šef odseka građevinske inspekcije, šef izvršnog. Zemljotres, okončan nezakontom sistematizacijom iz septembra te godine. Preostali preživeli građevinski inspektori tvrdoglavo
nastavljaju popis, sve držeći se datuma 31. decembar 2015. Što ukazuje na potrebnu promenu.

Slanjem u Obrenovac Ljube Popovića i Marice Barać, građevinskih inspektora, postavljanjem za šefa jednog od inspktora koji nije deo Šapićeve ekipe ali je lišen svake vlasti, te otvaranjem prostora da Nebojša Jovanović dođe na mesto glavnog operativca u građevinskoj inspekciji, koji onda , uz asistenciju Marije Leković, neformalne gazdarice opštine, Tanje Đukić, koja je kao dipl.pravnik ni manje ni više do formiranja pravnog odseka u inspekcijskom odeljenju, bila šef gađevinske inspekcije, te šefa izvršne službe Vladana Čolovića, koje sve možete videti u prva dva reda predstavljanja Šapićevog programa pred beogradske izbore 2018, tek tada, u decembru 2016, dobija pun kapacitet delovanja na prostoru gde se najviše gradi – Ledine 2. Sa sakatim zakonom uz sebe.

Život piše romane.Šapićeva ekipa, bespravni graditelji, zakon bez snimka i jedan inspektor. To je onaj koga su ukebali dok je primao novac.Zgrada sagrađena. Kada? Snimka nema.Datum koji opredeljuje šansu za legalizaciju odnosno rušenje je 31. decembar 2015.

Da preskočima dramu uviđaja koju vrši monopolski samo jedan čovek. Koji je deo ekipe, od koje zavisi unošenje datuma uviđaja i egro put u legalizacioni posupak.Dobro, nemamo dokaze, nismo gledali sem ono na tv-u pri hapšenju Jovanovića.Jedna lasta ne čini proleće, rekli bi neki. Jedan slučaj ko nijedan. Dopuštamo. Ali, imamo pitanje: Da li su svi građevinski objekti sa ledina 2 koji su poslati na legalizaciju počev od 01. januara 2016. do danas bili izgrađeni do 31. decembra 2015?

Jer, mnogo je nazakonitosti i ciljanog napora učinjeno da bi Šapićeva ekipa stigla do prilike da sama bez ikoga drugog, preko svog čoveka, odlučuje koji će datum izgrađenosti staviti u zapisnik. U situaciji kada snimka nema, sve je moguće tvrditi. Investitoru to odgovara, makar kao dobijanje prilike za ulaženje u postupak. Dok on traje objekat će se završiti pa i stanari usleliti. I
ko će to posle da ruši.

Eto, tako je to kada zakon ne daje jasnu tačku delenja. Postavili smo dramsku situaciju izazvanu primenom zakonskog scenarija. Kompeziciju drame, smislite sami.

Darko Pejić

Оставите одговор