Šapići Aliliju u postelju doneli nepristojnu ponudu!? (3)

Zašto Tužilaštvo ne podiže optužnicu protiv muljatora u aferi kupovine lokala kod Studentskog grada?

Tužilaštvo za organizovani kriminal, po rečima advokata porodice Alili, ali i prema onome što piše i što je priloženo uz Krivičnu prijavu MUP-a – ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Aleksandra Šapića, predseednika opštine Novi Beograd i njegovih saučesnika, iz ove samouprave, ali i iz porodice i familije!

Od podnošenja Krivične prijave MUP-a, posle prikupljenih podataka po nalogu tog istog Tužilaštva prošlo je skoro dva meseca. Od podnošenja Krivične prijave porodice pokojnog Amdija Alilija pun mesec dana – a reakcija nema! Iz Tužilaštva za organizovani kriminal, iz Višeg Tužilaštva – tajac! Za gorući problem za koji se javnost itekako interesuje i na kome se verovatno lomi istina da li je srpsko pravosuđe očišćeno od kukolja ili ne – nema nikakvih reagovanja! A, to ne valja. Da li to otvara priče koje već kruže u krugovima „sveznajućih i upućenijih u viša staleška zbivanja u Srbiji“:
Neće se valjda desiti, o čemu se uveliko priča, da Tužilaštvo osluškuje spoljna politička dešavanja, pa će tek reagovati kad prođu najavljeni martovski izbori? – za antikorupcijski portal Embargo zloslutno prognoziraju neki poznati srpski advokati.

– Lomiće ovaj slučaj onako kako bude odlučio narod na izborima u Beogradu. Da prvo vide kako će Šapić proći na izborima, pa će onda početi da rade svoj posao. Daj bože da nismo u pravu! Neka nas demantuju konkretnim, hrabrim i poštenim potezima u ovom i drugim slučajevima.

U suprotnom, ne valja. Nemešanje u svoj posao i čekanje nekih novih političkih okolnosti dokaz je da smo i dalje „ zaglavljeni u blatu prošlosti“… To nije dobro i to bi bio još jedan dokaz da pravosuđe nije izašlo ispod političkog kišobrana pod koji se „ sakrilo“ posle petooktobarske revolucije 2000.! I dokaz da su nove mere i nova ustavna rešenja preko potrebna srpskom pravosuđu. Ako nizbogčega drugoga, ono zbog većine hrabrih, poštenih i odvažnih sudija…
A, dok Tužilaštvo ne počne da bude jednako prema svima, antikorupcijski portal Embargo, vraća se započetoj priči kako je „otet“ lokal Amdiju Aliliju, na samom ulazu u Studentski grad na Novom Beogradu? Odnosno, kako je tekla priprema Šapića i bliže familije da do lokala dođu baš za male pare:
Iznenadni telefonski poziv oca i ono što je rekao,ostavilo me je bez teksta – priča Hamit Alili, sin pokojnog Amdija. – Rekao mi je: „Hoću da prodam lokal!“?! Tek tako iznenada.. Znam koliko je taj lokal voleo! Kad sam ga upitao: „ Otkuda sad to? Nemoj tata da prodaješ lokal, znaš koliko bi mi on znači!?“…. Odgovorio mi je mirno: „ Ništa ne brini! Bićeš zadovoljan!“. I na tome se naša priča završila. Više mi ništa nije govorio, ali sam shvatio da, ako je zbog bolesti odlučio da ga prodaje, da će to uraditi za debele pare!!!
Tokom 2016.godine opaka bolest počela ga je savladavati: Uz bolesnog i jedva pokretnog Amdija Alilija bila je neprestano njegova radnica – gospođa Nada. Dolazili su doduše sin i ćerke. Ali retko. Jedna ćerka, iz Beča se nešto duže zadržala u Beogradu kod oca. Desetak dana. Niko ništa nije spominjao u vezi prodaje lokala. Niti su išta znali. Viđali su neke ljude da dolaze kod bolesnog oca. Po svemu sudeći, to su bili Šapići. Aleksandrov otac Miloš je dobro poznavao Amdija. Pročulo se po gradu da Alili prodaje lokal.
Bio sam sa sinom da vidim lokal i da popričam sa Amdijem, koga sam od ranije znao – kaže jedan poznati beogradski ugostitelj. – Nije hteo ni da čuje da ga proda ispod 150.000 evra! A, ja sam u sebi mislio, ako uspem da ga ubedim na 120.000 evra, napravio bih dobar posao! Međutim, moj sin me odvratio od daljih razgovora, pa sam odustao od te kupovine. I kad sam pročitao da je lokal prodat za samo 30.000 evra, nisam mogao da poverujem!?
Ceo posao prodaje lokala po zvaničnom kupoprodajnom ugovoru između Amdija Alilija ( prodavca) i Radeta Dedovića (kupca) za samo 30.000 evra radio se daleko od očiju i ušiju Amdijeve porodice! Gospođa Nada je bila jedina veza između kupca i prodavca. Ona je, u svakom slučaju, ključni svedok njihove pogodbe, dogovora u sobi pokraj postelje teško bolesnog Amdija. Ona najbolje zna kako su tekli razgovori oko cene, načina prodaje lokala… Drugih svedoka sigurno nije bilo.
Kada je „postignut“ dogovor oko cene, kupac je insistirao da prodavac pribavi overeno ovlašćenje zakonite supruge Husnije, koja je živela daleko u Makedoniji.
Pozvali su me i tražili da idem sa majkom kod notara, da bi overila ovlašćenje ocu za prodaju lokala – seća se tih momenata sin Hamit. – I dalje se od mene krilo ko je kupac i za koliko para će otac prodati radnju! Jednom prilikom, video sam Šapiće, ali pojma nisam imao da će oni biti direktno umešani u ovu kupovinu?!
Majčino ovlašćenje, Hamit Alili ne šalje poštom ocu u Beograd. Lično ga donosi na očevu adresu. Posle višečasovne vožnje iz Makedonije – bez stajanja stiže na Novi Beograd. Ispred zgrade gde mu je otac živeo kao podstanar sačekuje ga gospođa Nada.
Daj mi ovlašćenje, ja ću ga gore poneti – kratko mu je odgovorila.
Brecnuo se na te njene reči govoreći:
Neka, ja ću doći gore!
I odmah je upitao:
Ko je gore kod oca?
Ona mu je uverljivo odgovorila:
-Neki ljudi… Pa nema potrebe da ideš gore! Tako mi je i on rekao…
E.E.
(nastavlja se)

Оставите одговор