Šapići „zapretili“ teško bolesnom Aliliju?! (5)

Kako je ujak predsednika opštine Novi Beograd kupio za bagatelu lokal „Indeks 10“ kod Studentskog grada:

Gospođa Nada, radnica pokojnog Amdija Alilija je, za sada, jedini svedok „dogovora“, tobožnjeg kupca, Šapićevog ujaka Radeta Dedovića i vlasnika ćevabdžinice „Indeks 10“, kod Studentskog grada na Novom Beogradu!? Ona bi mogla da odgonetne misteriju kako je bilo moguće da Alili pristane da lokal proda za samo 30.000 evra, ako se zna, da samo koji mesec ranije, nije prihvatao ponude skoro deset puta veće i da je tražio otprilike onoliko para na koliko je poreska služba procenila ovaj lokala prilikom određivanja visine poreza novom vlasniku!?
Prema onome što se moglo nezvanično saznati, jer gospođa Nada, uopšte ne želi o tome da priča, izgleda da je „palo prijateljsko ubeđivanje“ u stanu Alilija – tvrdi jedan njegov prijatelj. – Nema drugog objašnjenja, osim da su mu Dedovićevi zaštitnici, objasnili kako bi u nekoj varijanti Alili mogao da ostane i bez ovog lokala, s obzirom da je imao privremenu građevinsku dozvolu? I da je najbolje za njega da uzme to što mu se nudi, jer opština Novi Beograd, na čijoj je teritoriji lokal, može da mu napravi mnogo problema… Da mu čak i sruši lokal? Možete zamisliti kako je to delovalo na čoveka koji je bio na morfijumu, koji je teško govorio, a još teže kapirao ono što mu se kaže… Učinili su nešto što se nikako ne radi, bolesnom čoveku…Bar ja tako mislim. Osim, ako ne postoji neki drugi, tajni ugovor i isplata?!
Lako je bilo zaplašiti poštena čoveka, jer Alili je ceo svoj radni vek proveo marljivo radeći i nikome se ne zamerajući! Njemu je bilo bitno, pošto je znao da boluje od neizlečive bolesti, da koliko toliko zbrine porodicu, ali i obešteti Nadu, osobu koja je mnogo godina bila uz njega baš sve: radnik, kućna pomoćnica, drug i prijatelj…Ali, to nikako nije značilo da svoj ceo radni vek i trud treba da prospe za „šaku evra“! Očekivani krivični postupak će verovatno dati odgovor na ključno pitanje, da li je i u kojoj meri gospođa Nada pomogla vajnim kupcima da za male pare dođu do lokala? I na koji način?

Teško bolesni Amdi Alili nije bio u stanju da prodaje lokal!?

Ako se sve ovo ima u vidu, onda je mnogo jasnije i razumljivije zbog čega je Amdi Alili prihvatio nepristojnu ponudu, nedostojnu renomea i ugleda porodice Šapić, njihovog šuraka i ujaka Radeta Dedovića. To naravno nije mogao da shvati Amdijev sin Hamit, pa je njegovo iznenađenje utoliko bilo veće, kad mu je sve to saopštila gospođa Nada. Ona je u ovom slučaju bila neko ko ga je isplatio, kao da je lokal bio njeno vlasništvo:
Kad sam se malo pribrao od šoka, kada mi je rekla da mojoj majci Husniji pripada polovina od kuproprodajne cene i to samo 15.000 evra, hladno je nastavila priču, da će deo novca biti prebačen na naš račun u Skopsku banku u Makedoniji, a da ćemo deo dobiti u kešu!? – priseća se tih ni malo prijatnih detalja Hamit Alili. – Nisam imao izbora, nego da prihvatim ponuđeno.
Hamit Alili, iako je bio u Beogradu, uopšte nije znao da je ceo posao već bio obavljen i da je ugovor overen pred notarom koji je bio u stanu pokraj postelje teško bolesnog oca. Njega niko nije zvao niti obaveštavao o svemu tome. Otac Amdi nije imao direktnu komunikaciju sa njim.
Zove me gospođa Nada i kaže, ajde da se vidimo, da ti dam pare? Mislim, kako tako brzo, još ne verujem da je lokal prodat? Viđam se sa njom i ona mi daje u kešu, 4.000 eura!? Ostatak, reče, biće vam uplaćeno na račun. I uplatili su. Ali samo 10.000 eura. Fali još 1.000 eura! Ali, o tome svi ćute. Što je još interesantnije, pare su nama uplaćene sa računa gospođe Nade, a ne sa očevog? Majka i ja smo se zapitali: gde je ostatak para? Otac ubrzo umire, u decembru 2016. godine, samo mesec i po dana posle prodaje lokala: mislimo, sad će se te pare pojaviti na ostavinskoj raspravi. Ali, para nema ni na jednom očevom računu! Ako ih je uzela gospođa Nada, neka ih je uzela, pomagala je ocu, bila pored njega u najtežim trenutcima opake bolesti… Ali ne mogu joj oprostiti što je dozvolila da se lokal proda za džabe, što nije pozvala mene, da ja dogovaram cenu, ako već otac nije bio pri čistoj svesti i zdravom razumu?!
Hamit Alili tek nedavno je po prvi put video kupoprodajni ugovor. Nije imao pojma ni kako se zove čovek koji je zvanično kupio očev lokal! Pokušavao je danima da nešto više dozna od gospođe Nade. Zove je. Njen telefon zvoni…
E.E.
(nastavlja se)

Оставите одговор