Šapiću krivična prijava, zbog mućki sa budžetskim sredstvima!

Predsednik opštine Novi Beograd odobrio milione „prijateljima za fantomske Novobeogradske novine“:

Udruženje Stara Bežanija, koje okuplja više od 1.000 članova i živi punih 11 godina, podnelo je Krivičnu prijavu prošle godine, protiv Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd i drugih NN lica, zbog  osnovane sumnje da su zloupotrebili funkciju i  ovlašćenja prilikom Konkursa za dodelu  finansijskih sredstava iz opštinskog budžeta,  za finansiranje projekata  nevladinih organizacija iz oblasti kulture, sporta i humanitarnog rada!

U konkretnom slučaju, radilo se o dodeli 25 miliona dinara sredstava, pa se sumnja da su ona dodeljena onima koji čak  nisu ni imali pravo učešća na Konkursu:

– Naše Udruženje ignoriše vlast ( predsednik Šapić) opštine Novi Beograd godinama, niti imaju razumevanja, niti žele uopšte sa nama kontakt ili bilo kakav razgovor na važne teme za sve građane ove opštine – kaže Dragan Gogić, predsednik Skupštine udruženja starosedelaca Bežanije.

–Iako to nije bilo ni predviđeno Konkursom, 6,5 miliona dinara dobija Pokret za evropski razvoj i obrazovanje, za štampanje „Novobeogradskih novina“! Interesantno je, da je 400.000 dinara dato firmi, odnosno NVO „Kolor Medija Invest“ koja je na istoj adresi kao i čuvena firma „Kolor Press“, Roberta Čobana… I godinu ranije, isto preko Konkursa za kulturu dodelio  je ovom Pokretu  6,2 miliona dinara, istoj firmi za iste, nazovimo ih novine? Jer, kakve su to novine, bez impresuma, bez podatka o tiražu i periodici izlaženja… Niko ništa ne zna o tome, a kada smo hteli da sa njime o svemu popričamo, jednosatvno je bahato, na svako naše konkretno pitanje prekidao razgovor i ponašao sa kao neki „uličar“, a ne predsednik najmnogoljudnije opštine u Beogradu!?

Da u celom postupku nešto nije bilo u redu, znalo se po brzini kojom je Komisija ( u čijem sastavu su bile samo osobe ženskog pola, a u prijava je bilo i čisto muških sportova?!) radila: 5.02.2016.završavaju rad, a već 10.02. postavljaju rang listu. Za to kratko vreme, nisu mogli samo da pročitaju dokumentaciju prijavljenih firmi… Ali, zato su neke firme, čiji su vlasnici veoma politički bliski Aleksandru Šapiću dobijali velike novčane sume…

Na ovu priču se nadovezuje gospođa Volge Ilić, predsednik Udruženja „Stara Bežanija“:

-Komisija, slučajno ili namerno pravi grešku, jer samo uvidom u Statut ovog Pokreta  vidi se široka lepeza aktivnosti, ali nijedena iz oblasti infromsianja, a ni Konkurs nije bio za oblast informisanja, što sve čini sasvim besmislenim i nedopustivim! I umesto da se goispodin šapić ozbiljno pozabavi našim prigovorom, zajedno sa Komisijom, on brže bolje donosi odluku, svojim potpisom o izboru projekta i time postaje saučesnik u ovoj „prljavoj raboti“ koja građane Novog Beograda košta „ skromnih“ 6,5 miliona dinara!I Uspela sam nekako da dođem do njega i pitam na hodniku, kada će me primiti, Šapić mi je bahato rekao: „Vas nikada! Jer, ste bezobrazni…“!? I više ga nisam ni srela…  A, mi smo za svoje projekte, za period od 2011-2015., uključujući i podizanje spomen-obeležja, izradu dve monografije, jednog dokumentarnog filma, utrošili tri miliona dinara, koje smo dobili kao donacije svojih članova i kroz dobrotvorne priloge poštovalaca onoga što radimo.

Samo 8 dana pošto je udruženje „Stara Bežanija“ uložilo prigovor, izašao je „Novobeogradski list“, ali ne i „Novobeogradske novine“, kako je bilo naznačeno u projektu,  koji je dobio velike pare iz opštinske kase:

– E, sada se pitamo, da li se radi o istom projektu, jer nema impresuma iz koga bi se jasno videli ko stoji iza ovog nazovimo ga lista, ko ga uređuje, ko ga štampa, u kom tiražu, sa koje adrese, kontakt telefona..- dodaje gospođa Ilić.

Zbog svega rečenog i dokazanog, rukovodstvo „Stare Bežanije“ i članovi Upravnog odbora: Zoran Matijašević,Branislav Stojanović i Miroslav Kokotović predlažu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i nadležnim organima MUP-a, da sprovedu istragu i podignu optužnicu, jer postoji osnovana sumnja da su Šapić i ostali nezakonito koristili budžetska sredstva opštine Novi Beograd u iznosu od 25 miliona dinara…

Ekipa Embarga

Čuvari istorije

Udruženje „Stara Bežanija“ ( www.starabezanija.rs)  nikada ni dinara nije dobilo, niti od opštine, niti od Grada Beograda, ali to ni za dlaku ne umanjuje njihov entuzijazam i volju da javnosti obznane značaj stare Vojvođanske ulice, restauraciju zgrade u broju 68, da se sazna kako su na starom bežanijskom groblju (iz 1864.godine) sahranjeni posmrtni ostatci ubijenih u logoru na Sajmištu tokom Drugog svetskog rata…

 

 

 

 

Оставите одговор