Saradnik Saše Jankovića prešao u firmu kojoj je „namestio“ pobedu na tenderu!

Mućka pri kupovini softvera  za kabinet zaštitnika građana Sašu Jankovića?!

Dok je Saša Janković kao zaštitnik građana Srbije glumio četvrtu granu vlasti u zemlji, jer se bavio političkim a ne usko stručnim poslovima pomoći pojedincima  – dotle su njegovi saradnici radili šta su hteli i pripremali teren za svoja lična uhljebljenja. Znali su da Janković užurbano sprema političku karijeru, da se više uopšte ne bavi onim što mu je u opisu institucije u čiju je fotelju seo, pa su i sami počeli da za sebe prave „dobre kombinacije“.

Naime, Slobodan Macura, pomoćnik generalnog sekretara ombudsmana za stručne poslove, tehnološku podršku,  istovremeno je bio šef Komisije za javne nabavke kancelarije:

-Čovek je odlučivao o kupovini softverskog rešenja za kabinet zaštitnika građana kao i o tome ko će kasnije održavati ceo sistem – priča sagovornik Embarga, koji je inače radio u ovoj državnoj instituciji. – I kako to obično biva u ovakvim prilikama, Macura „ je prosto nacrtao da na tenderu pobedi firma E-Smart Systems d.o.o. Beograd, obaveštenje o zaključenom ugovoru o javnoj nabavci glasi na 21.1.2015?!  Stave se uslovi na tenderu koje može samo ispuniti željena firma. I tako sve bude po zakonu, a uveli ste u posao prijatelje ili nekoga od koga ćete sutra imati veliki interes.

Da li je i šta u tom trenutku Macura dobio od ove firme teško je reći, jer se sve to dešavalo pre neku godinu, ali je sve postalo mnogo jasnije pre nekoliko meseci:

-Verovali ili ne, Slobodan Macura je u kancelariji zaštitnika građana imao platu više od 160.000 dinara i sve druge pogodnosti koje im je nameštao Janković… Ali to mu nije bilo dovoljno, pa je otišao u privatnu firmu. I to koju? Pogađajte? Baš u onu koja je pobedila na tenderu za izradu softvera i softversko održavanje celog sistema!?

Sasvim je jasno, da po zakonu Slobodan Macura nije  smeo da ide u firmu koju je baš on odabrao kao pobednika tendera za održavanje informacionog sistema zaštitnika građana! Ovim činom je  na sebe stavio direktnu sumnju da „ se iza brda nešto valja“… A, tek plata? Da li bi iko  otišao iz firme u drugu za manje pare?  Sigurno ne. Prihode koje njegova nova firma ubira iz budžeta zaštitnika građana su sigurno mnogo visoki, kad su prihvatili da pređe kod njih za debele mesečne pare!?

P. J.

FOTO: www.mc.rs

„Kazni me“!

Nezvanično, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja je reagovao povoodm ovog transfera, a kad je pozvao i lično svoje nezadovoljstvo saopštio Jankoviću, ovaj mu je lakonski odgovorio: „ Kazni me“!

Оставите одговор