Šefica kabineta srednjoškolka – plata fakultetska!?

Demokratska „pljačka“ opštinske kase Savskog venca

Deset zaposlenih u opštini Savski venac, po volji žutih,  „skidali su kajmak“ svakoga meseca po astronomskim zaradama! To je ustanovila i DRI kontrolom plata za 2014. otkrivši da su isplatili više od dozvoljenog, za čak  fantastičnih, skoro 22 miliona dinara!!!!

U opštini Savski venac za vreme višegodišnje vladavine DS-a i njihovih satelita, nisu se samo debelo okoristili pojedinci i firme sa strane, nego i posebno privilegovani zaposleni iznutra! Naravno,reč je samo o prijateljima rukovodstva opštine ili stranke na vlasti. Treće solucije nije bilo.

Jedan od najklasičnijih metoda  očigledne pljačke budžeta opštine bile su isplate ličnih dohodaka – odnosno upisivanje prekovremenih sati rada. Državni revizor ( DRI) je kontrolom za 2014.godinu, a na osnovu podataka odgovornih lica u opštini,  utvrdila da je na ime prekovremenog rada isplaćeno ukupno 2.061.000 dinara za 5.450 sati prekovremenog rada! Ove prekovremene sate rada napravilo je ukupno 70 zaposlenih. Da slučaj još bude interesantniji i sumnjiviji za istražne organe, polovinu ukupnih prekovremenih sati u opštini napravilo je tek 10 zaposlenih!!!

Tokom kontrole nije bilo moguće da se uđe u trag i utvrdi definitivna istina, da li su ti prekovremeni sati zaista i napravljeni radom, a ne pukim upisivanjem, odnosno overavanjem radne kartice!? Što je još interesantnije, nema ni dodatno urađenih poslova u okviru radnog vremena koji bi ukazali na potrošene prekovremene sate rada:

-Da li je to bila samo privilegija predsednika opštine, da po svom ćefu i simaptijama upisuje prekovremene sate svojim miljenicima, kad je tek desetak zaposlenih radilo toliko sati prekovremeno – pitaju se sada u opštini Savski venac.

– Svima je jasno, da je i ovo jedan teško dokazivi prestup i vešt način da se iz kase uzme „još koji dinar“… Da stvari uopšte nisu naivne shvaćeno je tek posle revizije Odeljenja za finansije, koje je ponovo uradilo preračun plata zaposlenih u opštini i utvrdilo da je isplaćeno više para za 21.444.000 dinara!? I to zbog davanja većih koeficijenata  nego što je Grad propisao, tretirajući rukovodeća lica kao postavljena lica, kao što su recimo rukovodioci unutrašnjih jedinica, sekretari veća, šef kabineta predsednika i drugi…

E, upravo ovom kontrolom je utvrđeno da je Maja Jovanović bila zaposlena na radnom mestu šefa kabineta kod bivšeg predsednika opštine sa višom školom, a primala je zaradu kao da ima stečeno fakultetsko obrazovanje!?

Zamislite, da javni pravobranilac opštine Savski venac,  Dubravka Petrković Radeka protivzakonito primi u radni odnos na neodređeno vreme Jelenu Poleksić!? Umesto da štiti zakonitost u radu opštinskih službenika, prva ih je rušila. Nalogom bivšeg predsednika opštine, Dušana Dinčića, poništila je ovu odluku, ali ju je potom opet primila u pravobranilaštvo, ali sad na određeno vreme!?

U isto vreme, odlukom direktora JP „Poslovni prostor“  zaposlenima u javnom pravobranilaštvu isplaćeno je 380.000 dinara bruto, za dodatno angažovanje na poslovima zastupanja, što je bilo nezakonito.

Bez saglasnosti za novo zapošljavanje, u septembru 2015.,Uprava gradske opštine je, na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, na tri meseca primila Mariju Janjić iz „Knjigovodstvenog biroa Janjić“ iz Bajne bašte koji su inače radili izradu budžeta za biznis centar.

Opština je bila u vreme vladavine žutih, baš  široke ruke prema „svojim“ zaposlenim: Nemanji Petroviću pomoćniku bivšeg predsednika opštine Savski venac  je, odlukom načelnika Opštinske uprave iz 2009. dodeljeno 250.000 dinara za fiannsiranje međunarodnih postdiplomskih studija Univerziteta za mir ujedinjenih nacija.

Više je nego očigledno da je opštinsko rukovodstvo u vreme dok je na vlasti bio DS – činilo sve da sačuva svoje stečene privilegije. Nezakonito su se odlivale pare iz opštinske kase. Radilo se skoro bez ikakve kontrole. Ali, sankcije za nesavesne rukovodioce, one koji su napravili milionske štetne poslove –nema. Njih je stigla kazna građana na izborima. I opet će. Ništa od toga što su radili Đorđević, Dinčić nije zaboravljeno.

P. J.

Оставите одговор