Slučaj koji neće narušiti ravnotežu nacionalnog suživota u Pančevu!

Život u gradu kakav je Pančevo sa više nacionalnih manjina predstavlja posebnu specifičnost ove sredine, kao uostalom i čitave teritorije Vojvodine. U njemu se svakodnevno dešavaju zgode i nezgode. Vekovima su upućeni jedni na druge, decenijama traju više nego dobri dobrosusedski odnosi u kome uopšte nema podela na domaće i dođoše, na vladajuće i manjinske…

Moderno građansko društvo čini ovu zajednicu bližom i koherentnijom nego što je to uobičajeno. Borba za bolji život ne trpi nikakve lične razmirice, ponajmanje one na nacionalnoj osnovi…

Pa ipak, uvek ima poneki izuzetak, poneko ko, možda nenamerno  nekim svojim gestom ili pogrešnom radnjom učini ovu ravnotežu klimovam čime je dovede  do ivice javnog pucanja?!

Primer koji ćemo sada objaviti je možda upravo taj: mali eksces koji, srećom nije napravio velike probleme, ali je morao svakako izazvati reakciju matice oštećenog ili povređenog čoveka… Verujemo, da je to samo bila puka slučajnost, pogrešan potez čoveka koga svi u Pančevu dobro znaju…

Upravo zbog toga, prenosimo ono što je već objavljeno, a što bi trebalo da stavi tačku na sve dalje razmirice i eventualno neke nove razdore:

 

“ U vezi s tekstom „Doktor Janić pobrkao lončiće?”, objavljenim u „Pančevcu” 3. jula, koji se bavi pritužbama osoba makedonske nacionalnosti da poznati pančevački lekar dr Mladen Janić na veoma ružan način govori o makedonskoj nacionalnoj zajednici, imamo obavezu i potrebu da vam se obratimo budući da se govori o pripadnicima makedonske nacionalne zajednice, mada bismo reagovali i da je u pitanju bilo koja druga nacionalna zajednica. Ovim putem želimo da istaknemo da Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji najoštrije osuđuje svaki vid nacionalne, verske ili rasne netrpeljivosti.

 

Takođe, možemo da kažemo da se jedan građanin Pančeva, pripadnik makedonske nacionalne zajednice, doduše anonimno, ali pismenim putem, dopisom poslatim poštom Nacionalnom savetu, već žalio na dotičnog doktora, izjavom vrlo sličnom onoj koju navodite u vašem listu.
Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji, na osnovu člana 10, stav 1, tačke 12 i 13 Zakona o nacionalnim savetima, ima pravo da pokrene pritužbu republičkom, pokrajinskom i lokalnom ombudsmanu, ukoliko oceni da postoji povreda Ustavom zagarantovanih prava ili ukoliko to zatraži građanin pripadnik nacionalne manjine, a po članu 10. stav 1 tačka 14 može zauzimati stavove, pokrenuti inicijative i preduzimati mere u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana s položajem, identitetom i pravima nacionalnih manjina.
Nacionalni savet će svakako, uzimajući u obzir da postoje pritužbe s više izvora, zatražiti da nadležni odnosno republički, pokrajinski i lokalni zaštitnik građana provere ove navode i preduzmu dalje korake u skladu sa zakonom”.

 

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine