Smederevski eko park – spojio najmlađe sa  Dunavom! (15)

Da se o Dunavu i njenom priobalju ne brine samo zbog njegove istorijske vrednosti, duha kulture naših predaka, dokazali su Smederevci prošle godine, kada su upriličili još jedan divan razlog zbog čega će ovu reku voleti mladi još više nego što su do sada voleli.

Naime, povodom proslave međunarodnog Dana Dunava, u Smederevu je 2. Jula 2018. svečano otvoren Dunavski eko park, o čemu su mediji uredno obavestili domaću javnost. To je bio samo još jedan doprinos aktuelnih smederevskih vlasti najmlađima.

Park se nalazi u Smederevskoj tvrđavi, objašnjavaju, prilagođen je okruženju i izgrađen je na površini od 400 m2 u skladu sa visokim ekološkim standardima. Na satništu duhovne istorije, rađa se nova sredina, za one najmlađe…Posebno je zanimljiv sadržaj ovog eko parka.

Uz solarno LED osvetljenje, u parku se nalazi i dečiji plato sa klackalicama i ljuljaškama, kao i klupa koja svojim oblikom simbolizuje tok Dunava kao i kutak za odlaganje otpada za reciklažu.

U saradnji sa Lokalnim ekološkim pokretom Smederevo organizovano je i oslikavanje panela koji će biti postavljeni oko samog parka, a sve u cilju predstavljanja različitih načina zaštite i ulepšavanja Dunava, preneli su mediji tim povodom…

Inače, ovo je jedan od sedam eko parkova koje Coca-Cola sistem poklanja građanima Srbije kao nastavak promocije očuvanja vodnih resursa i sliva jedne od najvećih evropskih reka.

Park je izgrađen u saradnji sa Gradskom upravom Grada Smedereva, NALED-om i Svetskom organizacijom za prirodu (WWF).

„S razlogom smo izabrali Smederevsku tvrđavu za mesto na kojem će biti izgrađen Dunavski eko park, jer smo želeli da najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi približimo našim sugrađanima. Svaki park, svako dečije igralište nam dosta znači, to je prostor na kojem se deca i omladina okupljaju, relaksiraju i edukuju i mesto koje bi trebalo da bude opremljeno po najsavremenijim tehničkim standardima. Dunavski eko park pre svega promoviše zdrav život i značaj očuvanja životne sredine“, istakla je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

I zaista, ovo je jedan svetli primer u akciji očuvanja prirodnih staništa, odnosno kako se mogu prilagoditi najmlađima, da u njima uživaju, igraju se i uče. Smederevci su izabrali najbolji mogući način da spoje korisne i lepo. Na tome su im veoma zahvalni roditelji dece koja će ubuduće rado posećivati ovaj Eko park na obali Dunava…

Оставите одговор