Šolaku,  “prve milione kao  donaciju od Soroša”, preko  granice promuvali  gurajući stojadina”?!?

Gde ima dima ima i vatre. U pričama o kragujevačkom golferu, prebogatom biz(m)nismenu Draganu Šolaku mogla bi se svesti na onu o čuvenom “ američkom snu” i sročenom u lakonskom odgovoru: “ Samo me ne pitaj kako sam zaradio prvi milion dolara”?!

  • Dragan Šolak je bio poput mnogih svojih sunarodnika, nebitan mali privrednik koji je vešto koristio devedesete, vreme sankcija, u svom rodnom Kragujevcu, u maloj garaži, u kojoj je počeo sitne poslove koji nisu donosili bog zna kakvu zaradu – tvrdi njegov doskorašnji bliski saradnik, B.P., čovek itekako dobro poznatoj našoj i američkoj javnosti. – Prvo je kupio mašinu i namotavao one VHS video kasete, da bi kasnije proširio posao na “pirateriju sa video filmovima”, muzičkim kasetama… S obzirom da je to bilo vreme sankcija, bilo je bespredmetno da ti iko sa zapada da autorska prava na prodaju filmova i drugih video materijala… Znači, radilo se na crno? Nekako u isto to vreme, Šolak je krenuo i u prodor na slovenačko tržište, koje je već bilo otrgnuto iz jugoslovenskog biznis zagrljaja. Uspeo je čak i da bude  zastupnik za Sloveniju jednog poznatog svetskog proizvođača sportske opreme… Ali, sve to nije ni približno zadovoljavalo već vidno prepoznatljive megalomanske  apetite malog privrednika iz Kragujevca…

Prema tim istim nezvaničnim podacima, onda su se u celu priču umešali američki investicioni fondovi ( čitaj Džordž Soroš, USAID..) koji su u malom ne(uspešnom) biznismenu iz Kragujevca i Slovenije prepoznali dobar materijal za dalju obradu i realizaciju svojih dugoročnih strateških ciljeva na prostoru  Balkana…

  • Najmanji je bio problem da se nađe način na koji će se u njegovu malu nebitnu firmicu “KDS” ( kablovski distributivni sistem) iz Kragujevca upumpati silni milioni u čvrstoj valuti – tvrdi naš sagovornik. – Ali, malom kragujevačkom biz(m)nismenu žurilo se, da što pre dobije velike pare! Pa se dugo pričalo, a priča je potekla iz njegovogg okruženja, kako su “ ti silni milioni dolara” preko granice ušli neopaženo u jednom starom stojadinu, kako nikome ništa ne bi bilo sumnjivo?! Naravno da su se kasnije te pare “oprale” kroz dokapitalizaciju njegove firme od strane spomenutih investicionih fondova… Ali, je ostala jedna zaista (ne)stvarna filmska priča o načinu na koji su  ogromne pare stigle iz inostranstva!

Sve što se potom dešavalo je manje više poznato. Vrtoglavi uspon čoveka kome su u državi Srbiji, posle petooktobarske revolucije bila širom otvorena  sva telekomunikaciona vrata i distributivne mreže –  učinila su da se enormno obogati  iz “pacovskih kanala” po meri i želji svojih američkih prijatelja i donatora.

Kako oni nikada ni jedan jedini dolar ne daju “ za džabe”, možete zamisliti šta je Dragan Šolak morao zauzvrat da radi i šta treba danas za njih  da radi?!

E.E.