Spasovdan je slava svih Beograđana

Gradski menadžer i domaćin ovogodišnje slave Beograda Goran Vesić pozvao je danas sve Beograđane i njegove goste da svojim prisustvom uveličaju gradsku slavu – Spasovdan.

Na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, sveštenici Vaznesenjske crkve i dečaci iz Sportskog udruženja „Sveta Srbija”, Vesić je ukazao na trajanje i istorijski značaj Spasovdana za Grad Beograd.

– Mi smo grad koji već 615 godina sa ponosom slavi Spasovdan. Ova slava se obeležava od 1403. godine, od kada je despot Stefan Lazarević, koji je Beograd proglasio glavnim gradom Srbije, Spasovdan uzeo za slavu našeg grada. Malo gradova u Evropi ima tradiciju staru preko 600 godina.  Iako je bilo prekida, od 1992. godine ponovo slavimo Spasovdan onako kako su to činili naši preci i kako to zaslužujemo – kazao je Vesić.

On je istakao da je Spasovdan dan kada se svi okupljamo, bez obzira na to šta ko politički misli i ko je koje vere, jer je to praznik svih Beograđana.

– To nije slava ni Srpske pravoslavne crkve, ni Gradske uprave, već slava Beograđana i mi sa ponosom slavimo zajedno sa crkvom našu slavu i to je, pored porodične slave, druga slava svakog Beograđanina. Ove godine u proslavi će biti više dece, učestvovaće škole, strukovna udruženja, sportska društva i želimo da u narednim godinama to bude još prisutnije. Sledeće godine ćemo imati i zastave svih beogradskih opština, istorijske zastave i još mnogo drugog – kazao je gradski menadžer.

Domaćin slave podsetio je da je Spasovdan jedan od osam praznika posvećenih Hristu i pozvao sugrađane da učestvuju u proslavi.

– Ima puno simbolike u tome da Beograd slavi Spasovdan jer je toliko puta za ovih šest vekova bio razaran, uporno se uzdižući iz pepela. Spasovdan je značajan dan i za našu istoriju, na taj dan 1349. godine je obnarodovan Dušanov zakonik, a 1354. godine je dopunjen, takođe na isti dan. Kao domaćin slave pozivam sve Beograđane da učestvuju u liturgiji i litiji i da zajedno prođemo kroz naš grad, osveštamo ga zajedno sa sveštenicima i patrijarhom srpskim Irinejom i na taj način se pomolimo za dalji uspešan život i napredak našeg grada – kazao je Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović podsetio je da će kretanje litije biti isto kao i svih proteklih godina. Proslava počinje svetom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, a nakon nje litija će se kretati od Kneza Miloša, Kralja Milana, gde će ispred hotela „Moskva” biti prva molitva, Knez Mihailovom do Pariske, gde će biti drugo stajanje kod Saborne crkve, Brankovom do Kraljice Natalije i ponovo do Vaznesenjske crkve.

– Ulice će biti zatvarane naizmenično, tako da neće biti potpune obustave, a broj učesnika u litiji će biti proširen. Mislimo da je litija okupljanje u zajedništvu svih Beograđana, a narednih dana bićemo svedoci i velikog sportskog događaja koji će dovesti mnogo stranaca u naš grad, tako da će to biti idealna prilika da i oni vide kako Beograd obeležava svoju slavu. Tradicionalno, u popodnevnim satima biće organizovan i svečani prijem u Starom dvoru i nadamo se dobrom raspoloženju koje zaslužuje ovaj veliki praznik – kazao je Andreja Mladenović.

Starešina Vaznesenjske crkve, otac Arsenije Arsenijević izrazio je zahvalnost Gradu Beogradu i domaćinu slave Goranu Vesiću što se čine napori da se gradska slava omasovi.

– Slaveći Spasovdan, slavimo radostan dan za Beograd kada svi treba da se okupimo i budemo zajedno. Litija nije obična šetnja, već je njena suština molitveni hod za žive i mrtve i osveštavanje Beograda. Verujem da će oni koji budu došli poneti sa sobom takav utisak koji će ih privući da stalno dolaze u Beograd – rekao je starešina Vaznesenjske crkve.

O ponašanju u litiji podsetio je protojerej Milojko Milijančević. koji je istakao da se za tu priliku treba obući pristojno i prigodno. Po njegovim rečima, na čelu litije biće Jerusalimski krst, koji je za ovu priliku donesen iz Banjaluke, a odmah iza njega obnovljeni stari barjak Grada Beograda.

Na kraju konferencije za novinare, dečaci Sportskog udruženja „Sveta Srbija” uputili su poziv Beograđanima da u što većem broju učestvuju u proslavi Spasovdana.

Оставите одговор