Srbija spona na osovini Rusija-Nemačka!?

Novi svetski poredak na Balkanu:

Ništa novo nećemo reći da je Srbija od postanka, manje više bila moneta za potkosuravanje velikih sila, koje su je više šibale nego mazile i pazile. Ali, novo je to što je Srbija danas, opet, posle sloma  Karađorđevićeve i Titove Jugoslavije, opet ista ona meta i na istom odstojanju od velikih sila… Samo mudrost i hrabrost srpskog vođe su razlog što nas već ti strašni vetrovi nisu ponovo oduvali sa međunarodne scene i učinili da opet krenemo iz početka… Kao  mnogo puta ranije u svojoj dugoj istoriji.

Ko su ti koji stalno šibaju osiromašenu Srbiju? Koja ipak hoda, ide napred. Sporo, ali su joj koraci čvrsti. I dostojanstveni.

To je pre svega, američki stariji brat, Engleska. Više od 100 godina kroje nam sudbinu. Ruke su im prljave do ramena. Na Balkanu vode glavnu reč i hirurški sve kasape po meri svojih interesa: neokolonijalnih, kroz privid neke simulovane demokratije. Udaraju nemilice štapom kao da igraju polo!

E, tako je bilo nekada i sve do nedavno. Onda se srpska politika promenila, vratila je davno izgubljeno dostojanstvo i čast. Da se više srpskim vodećim političarima ne može naređivati pred spavanje,  iz svilene na cvetiće pižame, „sa šalicom čaja u ruci i kapicom za spavanje na glavi“… To su prošla vremena i oni to dobro znaju. Zato i neprestano „truju ujka Sema“, ne bi li Srbe opet bacio na kolena.

Ali, „ujka Sem“, sada ima druge planove: prigrlio je Francuze u svoje okrilje, tražeći novog evropskog posilnog. Taj zagrljaj Makron je jedva dočekao. U inat Engleza. Tek da znaju da oni više nisu glavni do glavnog! Tek će da se „tuku“ oko stolice do glavnog?! Onaj trik sa trovanjem dvostrukog špijuna Terezi Mej je doneo više štete nego koristi i dokazao da više nisu toliko sposobni kao nekada…

Zato Amerika danas traži novog saveznika i izvršioca prljavih stvari na Balkanu. Očigledno, Nemačka se umorila od tog tutorstva. A, i od njihove patološke želje da ih posvađaju sa Rusijom. Trn u oku „ ujka Sema“ je to davnašnje prijateljstvo Merkelove i Putina? Stvar još više komplikuje njihov novi zajednički  prijatelj: Srbin  Aleksandar Vučić. Sa njima se viđa kad hoće i gde hoće. Strah ih je da ta nova osovina političke moći na Balkanu i u ovom delu Evrope sasvim ne oduva njihove „arnautske političke mutante“?!  Balkan, odnosno Srbija nije više američko-engleski poligon za dresiranje i uspavljivanje  bespomoćnog  srpskog naroda. Zato im treba novi igrač za završni kosovski potez. A, to je Francuska. Bez obzira što je Makron javno prihvatio Vučićevu ruku prijateljstva i saradnje. Priče o odlaganju ičijeg ( srpskog) prijema u Evropsku uniju je samo probni balon… Lažna uzbuna, da se Vlasi ne dosete.

Ali, mi smo se dosetili: gradimo nove mostove prijateljstva. To je onaj spori, ali čvrsti korak napred. Svakoga dana u svakom pogledu –napredujemo!  Sada u Srbiji imaju novi problem koji se zove Kina. Njen kapital i njeni interesi na Balkanu i Srbiji više se ne mogu potcenjivati. Neće. Niti smeju.

Burne međunarodne odnose Srbija pretvara u svoju novu snagu. Njihove slabosti – su naša šansa za potpuni oporavak i vraćanje u jato gde smo oduvek bili. U red moćnih evropskih naroda.

P.J.

Оставите одговор