Srce malo, velike želje

Beogradski izbori
„Srce mi malo, velike mi želje
zato u pomoć zovem „prijatelje“…
Ovaj refren bajatog pop hita potpuno odgovara duhu i stanju opozicije uoči „beogradskih izbora“.
„Prijatelji“ su već predugo podeljeni, zavađeni, politički pogubljeni. Posle svakog novog pokušaja, obećanja ili najave sve su međusobno dalje. Sada već hronično gladni vlasti vrete se u začaranom krugu „pokvarene mašte i prljavih ( političkih )strasti“ .
Mašta se tiče pre svega „velikih želja“, lažnih obećanja i nerealnih ambicija o „osvajanju Beograda“.
Upotrebom svih mogućih i nemogućih kombinacija, spinova i kalkulacija danima, nedeljama i mesecima nastoje da ubede najpre sebe a potom i Beograđane u „uzimanje“ odborničke većine.
Da nije rizično ( farsično ) bilo bi komično. Samoobmana je u redu ali da političkoj obmani mogu podleći i ozbiljni ljudi pokazuje i primer jednog akademika ( D. Teodorović ) i jednog velikog šampiona ( D. Ivković ) koji su se opekli o „političke maštarije i laži“ jednog nazovi lidera „malog srca“ i „prljavih strasti“.
„Prljave strasti“ tiču se pre svega pune beogradske kase teške gotovo milijardu evra. Ona je prvi i poslednji cilj opozicionih pretendenata. Na to mnogo šta upozorava. Jedan od prvih kandidata ovih dana se sam ofirao rečima da bi kao gradonačelnik radio „sve ono što radi na Novom Beogradu, samo na mnogo višem nivou…“ !!? Ne dao Bog, jer Embargo je imao prilike ( o čemu smo opširno pisali ) da se neposredno uveri i posvedoči šta je dotični „dr“ sve radio i šta još radi na Novom Beogradu.
Dobro je poznato i šta je sve radio i prethodni „riđobradi gradonačelnik“ koji je za vreme svog mandata svakog Beograđanina zadužio za po skoro hiljadu evra. Istovremeno je bezobrazno, debelo punio poznate i nepoznate račune sopstvenih kompanija i mandat okončao bar deset puta bogatiji.
O kandidatu Demokratske stranke za kojim se „valjaju korupcionaške afere“ ne treba trošiti reči i vreme. Sve je poznato i sve govori njegov katastrofalan lični i politički imidž. Osim „malog srca i velikih želja“ „pokvarene mašte i prljavih ( političkih ) strasti“ ove i slične „lažne proroke“ odlikuje još nekoliko zajedničkih imenitelja.
Sve ih dobro znamo „kao zlu paru“. Iako su odavno u slobodnom padu ne odustaju makar i da tumaraju po političkoj periferiji vrebajući svaku priliku da se vrate na „mesto zločina“.
Novih lica nema ni u njihovom širem okruženju. Nova ličnost ne postoji ni kao moralna ni kao politička pojava. Oni su neizlečivi soleri i sa njima je sve već viđeno.
Niko od njih mije pokazao da je u stanju da proizvede i ponudi novu političku ideju, projekat ili viziju.
Sve što smo od njih uspeli da vidimo deceniju i više unazad svodi se na kopiju loše kopije, destrukciju, oprtunizam i negativan pristup svemu smislenom. A bez pozitivne ideje se ne može graditi ni kritika a kamoli politika.
Tako dolazimo i do trećeg zajedničkog imenitelja onih sa „malim srcem a velikim željama i prljavim strastima“, nedostatka bilo kakve utemeljene, jasne, konzistentne i konstruktivne javne politike.
Još teže se ona može pronaći u zbiru njihovih haotičnih „nazovi programa“. Sve to najviše liči na „pacovske kanale“ za preuzimanje gradske kuće i gradske kase.
Jednom rečju, beznadežno odsustvo novih ličnosti, ideja i politike, sve do sada najavljene opzicione kandidate i kandidature, kandiduje samo za „politički otpad“. A „premalo srca“ za tolike ambicije
i želje i za onaj drugi, „ljudski“ !

Оставите одговор