Srpska zastava

Ovih dana je zaista bila prelepa slika kada smo videli na hiljade srpskih državnih zastava na zgradama. Voleo bih i kada prođe vanredno stanje i kada izađemo pobednici u borbi sa korona virusom, da ostane naša navika da na zgradama i kućama gde živimo stoji barem po jedna srpska trobojka.
Kultura isticanja državne i nacionalne zastave je nešto što je praksa u skoro svim državama na svetu. Takvu praksu, primera radi, primenjuju i jedna Rusija i Kina, kao i Sjedinjene Američke Države i Francuska. Da ne govorim o državama o regionu poput Hrvatske i Albanije.
Šetajući beogradskim ulicama, najčešće vračarskim, i obilazeći kao volonter svoje komšije i druge građane koji su tražili pomoć od volonterskog servisa u Opštini Vračar, video sam na pojedinim zgradama i dvocifren broj srpskih zastava. Ta slika je predivna.
Hvala državnog rukovodstvu Srbije i Gradu Beogradu na toj inicijativi da se nabave srpske zastave i podele besplatno narodu.
Ovom prilikom moram da istaknem i razgovor koji sam imao sa mnogobrojnim komšijama na temu odlične reakcije države Srbije i svih republičkih, lokalnih i drugih institucija u vreme vanrednog stanja.
Svi su redom hvalili državu i sve njene institucije.
Posebno me inspirisao razgovor sa jednim starijim komšijom, koji je decenijama radio za državu najodgovornije poslove. A kada je trebalo bio je i na braniku otadžbine.
„Vidi, Uglješa, ovo je primer dobre reakcije države. Pokazali smo da smo ozbiljna država. Mi najstariji i mi penzioneri smo svesni toga. Nadam se da jeste tvoja generacija, a naročito ovi mlađi od tebe. Sjajna organizacija lekara i zdravstvenih institucija, policije, vojske, lokalnih samouprava, zaposlenih u prodavnicama… Tako se radi kada je teško“, priča mi moj dragi komšija.
Pitao sam ga da li je njemu i njegovoj generaciji teško što izlaze samo kada je dozvoljeno jednom nedeljno u nabavku, jer su stariji od 65 godina? Ili da li će im narednih nedelja biti dovoljno što će izlaziti nekoliko puta nedeljno na po pola sata? Naravno, sve sam ga ovo pitao telefonom, jer smo se na ulazu njegovog kućnog praga videli samo na kratko da mu predam što mi je naručio da mu kupim u prodavnici i apoteci i da mu predam paket sa namirnicama. Odgovorio mi je:
„Jedino što se prethodnih nedelja tražilo od nas i što se traži je poštovanje vladinih mera radi našeg zdravlja i zdravlja naših bližnjih. Da li je to mnogo mladiću? Da li nam nešto nedostaje? Da li mi je život kod kuće ugrožen? Da li mi lete meci oko glave, bombe pored zgrada i da li strepim da će me odvesti u logor ili da će upasti neprijatelj na vrata i napasti mene i moju porodicu? Da li mi fali hrane i lekova, vode i struje? Ne, ne i ne. E, vidi sinko ja sam sve loše nabrojano prošao u prethodnim ratovima, bombardovanjima i ekonomskim krizama pod sankcijama. Sada nema rata, nema krize, bolje se živi, brinu o meni i komšije i država i Vi volonteri i redovno dobijam i penziju i sve što mi treba. Samo se od mene traži, a najviše zbog mog zdravlja da ostanem kod kuće. Ostao sam i ostaću kod kuće koliko god bude trebalo. Samo da prođe ova pošast od korone. A mojim savetima preko telefona i ovih internet čuda ću uvek da dam i savet i sugestiju ako je to od pomoći državi“, jasno mi je poručio komšija.
Kada smo završavali razgovor, samo je podsetio na 1999. godinu:
„Sećaš li se kada je bila NATO agresija, a kada sam još bio aktivan u službi, šta sam ti govorio…Da se samo ovo završi. Da sačuvamo državu i narod. I da obnovimo porušeno i uništeno. E moj, sinko, sada je daleko lakše“.
Samo sam mu kratko rekao: „Sećam se. Hvala Vam. Niste ni svesni koliko ste mi i sada savetom pomogli. I ne samo meni. Nego i svima kojima ću ovo ispričati“.
E, ovo se zove dobar i odgovoran komšija.
Komšija sa našeg Vračara.
On je služio državi kada je bilo najteže. Čuvao nas i branio.
I sada nas čuva. I sada sluša svoju državu. Slušaće je i voleti dok je živ. I državu i naš narod.
Na dan pisanja ovog teksta, mahnuo mi je sa svog prozora, držeći srpsku zastavu u ruci i podignuta tri prsta.
Hvala Vam dragi komšija!
Hvala takvim ljudima što postoje!

Uglješa Mrdić

21. april 2020. godine

Оставите одговор