Stara Pazova: Muzejska postavka kao istorijski dokaz mešavine kultura Srba i Slovaka…

Kao posebna atrakcija u ovoj opštini nude nošnju koja više govori o ovom kraju nego ijedan druggi pisani dokument! Nošnja stara sedam vekova priča bolje od ijednog istoričara o burnim vremenima iz istorije ovog kraja, odvažnim i hrabrim pojedincima i njihovim tragičnim sudbinama…

Nedavno je ova opština postala bogatija za novu turističku atrakciju.  Posle trogodišnjeg renoviranja otvorena je kuća narodnog heroja Janka Čmelika u Staroj Pazovi. Ko je bio Janko Čmelik? Hraabri odvažni pojedinac, patriota… Borio se za slobodu, ali i za bolji status običnog čoveka, seljaka, čiji je u to vreme život bio mučan i težak.

Janko Čmelik je učestvovao u aprilskom ratu 1941. godine, a nakon kapitulacije jugoslovenske vojske je odveden u zarobljenički logor u Nemačku, odakle je pobegao u junu iste godine.

Osim postavke vezane za NOB, koja broji čak 2.000 eksponata, u cilju obeležavanja jubileja, 250 godina od dolaska Slovaka u Staru Pazovu, otvorena je izložba tradicionalnog odevanja Slovakinja kao njihove najznačajnije etničke specifičnosti – bogatstvo materijala, boja, šara, ornameneta i ukrasa i nošnje koji su nošeni još pre 700 godina.

Ova jedinstvena nošnja isključivo je nošena u Staroj Pazovi i Slankamenačkim vinogradima. Bogata zbirka narodnih nošnji biće zvaničan deo turistučke ponude opštine Stara Pazova.

U kući se takođe nalazi i etnološka postavka vezana za život staropazovačkih Slovaka i Srba, na kojoj se može videti kako su se dve kulture mešale i šta su Slovaci i Srbi preuzimali jedni od drugih napolju od ishrane, načina života, oblačenja.

Tim povodom direktorka Turističke organizacije Stara Pazova Dragana Zorić Stanojković naglasila je u izjaavi za medije,  da je ovo veoma značajan lokalitet ne samo za turiste već i za celu državu, jer pokazuje kakvu bogatu muzejsku zbirku može da izrodi mešanje kultura i običaja lokalnog stanovnistva. Dodala je da je kuća Janka Čmelika simbol patriotizma i borbe za njegovo očuvanje.

Zavičajna kuća Janka Čmelika nalazi se u Staroj Pazovi i otvaraće se za najavljene grupne posete. Posetioci će pored etnološke i istorijske tradicije moći da uživaju u tradicionalnim i jedinstvenim pazovačkim specijalitetima.

Pored svih pandemijskih problema turizam u Srbiji svakako traži i nalazi put da ponudi kvalitetne sadržaje.