Steže se obruč oko poslovnih mahinacija Dragana Šolaka!?

Kako se i javno priča, slovenački dnevnik Delo i istražni organi ove zemlje su na tragu svim poslovnim mahinacijama, Dragana Šolaka!? Istovremeno se i u njegovoj rodnoj Srbiji takodje sprema ozbiljan krivični postupak i to na osnovu već podnetih Krivičnih prijava za “ neoporezovano svakodnevno emitovanje reklama“!?!

Ali, on u Srbiji „i dalje otima, izbegava porez, i pozivajući se da iza njegovog lopovluka stoji ambasada SAD-a u Beogradu i bivši šef CIA Dejvid Petreus“!? Nije nego? Prošla su vremena kada su se Balkanom bahatili umirovljeni agenti-profiteri, lovci na pare i ljudske glave…

Naime iz pouzdanih izvora saznajemo a Delo to delimično i objavljuje, da je Međunarodna organizacija za istraživanje međunarodnog kriminala i korupcije (OCCRP) sprovela opsežno istraživanje o pravim vlasnicima interneta i telekomunikacijskih ponuđača na prostoru Balkana. Za glavnog čoveka ove grupe, koji godinama uspešno mešetari, ne plaća porez i zloupotrebljava poreske raj- destinacije, nedvosmisleno je označen Dragan Šolak.

Dragan Šolak je u posao sa kablovskim operaterima ušao ortački sa svojim zetom Duletom, suprugom njegove sestra Mire. Ubrzo je zeta prevario, istisnuo ga iz partnerskog odnosa i nastavio posao sam. Sestru Miru je postavio za rukovodioca SBB-a za Šumadiju.

Služeći se prevarama razvio je SBB kablovskog operatera a da pri tom nije platio ni jedan jedini dinar lokalnoj samoupravi u Kragujevcu, već je dogovor, napravio direktno sa ministrom Velimirom llićem.To tvrde ondašnji čelnici gradske Uprave u Kragujevcu!

Ministar Ilić, odnosno, njegov pomoćnik, mu je protivzakonito omogućio da razvlači optičke kablove po celoj Srbiji koji i dan danas radi u SBB-u,bez dinara nadoknade i plana i pitanja lokalne samouprave. Na ime taksi samo u jednom delu Vojvodine dugovao je preko 70 miliona dinara, pa je na kraju, Goran Ješić početkom 2015. godine organizovao da se SBB-u traktorima na više mesta preseku kablovi. To je izazvalo burnu reakciju vlasti i bivše i sadašnje.Problem je rešen, ali je Šolak, teškom mukom, morao da plati dugove lokalnim samoupravama u Vojvodini.

Gospodin Šolak je godinama lažno prikazivao broj korisnika SBB-a, i to se vidi kad se uporede prometi po isplaćenim apanažama, i broj korisnika prijavljen RATEL-u. Umanjenja su drastična i na taj način Šolak je veštački obarao cene firmi sa kojima je poslovao, da bi ih na kraju, dovodeći vlasnike firmi u zabludu, pokupovao za mnogo manje novca, nego što vrede, kao i da bi platio drastično manji porez državi.
Sa druge strane, napumpavao je vrednost svojih kompanija, opet lažnim izveštajima o broju korisnika (ovaj put uvećanim), da bi postigao što veću vrednost firme, kad bi odlučio da je proda (tako je uspeo da uveća vrednost SBB i vezanih firmi na milijardu evra!). Na osnovu tako napumpanih vrednosti podizani su krediti u iznosu od nekoliko stotina miliona evra, zbog čega su u Šolakove mahinacije sada upletene i neke banke u Srbiji…

Zbog osnovane sumnje da su u suštini prevareni, u fondu KKR se digla velika prašina, ali je u duhu američkih poslovnih kompanija da se sve rešava istragama u okviru firme. Najveća žrtva je na kraju ispao jedan od rukovodilaca fonda za Evropu Henri Kraft, koji se povukao sa mesta na kome je bio, uz obrazloženje da ide na dvogodišnji odmor. Na njegovo mesto došao je Žan Pjer Saad koji je dobio osnovni zadatak da reši problem koji se zove – Dragan Šolak, uz što manje buke i štete za fond KKR.
( nastaviće se)
E.E.