Sudijska “podvala” u režiji šabačkog Dona!? (3)

Žuta čivija zakovala pravo i pravdu u mrtvački sanduk

Šapčani ovo neće progutati! Sa ovom čivijom, “kreator ove sudske podvale”, moraće samog sebe da ubode, tamo gde ga najviše boli…

Nije tačno da gradonačelnik nije odgovoran za završni račun gradskog budžeta, što je tobože sudiji Biljani Mraović poslužio kao osnov za oslobađajuću presudu Nebojši Zelenoviću, „ junoši  jednog jedinog šabačkog Dona“!?

Antikorupcijski portal Embargo je dobio jasne dokaze da je sudija u ovom predmetu tumačila pravo i pravdu onako „ kako ga ona vidi“, a ne kako piše u udžbenicima i Statutu Grada Šapca!? Iako nam nije namera da se ovoliko „duboko“ bavimo pravom i pravosuđem, zbog osetljivosti teme ( pokradena je narodna kasa za neverovatnih 5 miliona evra?!) pokušaćemo samo da dočaramo neke detalje sa više nego simptomatičnog sudskog procesa gradonačelniku Šapca.

Na prvom ročištu nije se pojavio optuženi Nebojiša Zelenović, već samo njegov advokat Miloš Paligorić iz Beograda. Na drugom ročištu pojavio se Nebojiša Zelenović i njegovi svedoci, Marijana Kostadinović i Dragica Trninić iz Uprave grada Šapca!? Izgleda da je njihov zadatak bio da „iznesu neistine kojim bi se odgovornost sa gradonačelnika prebacila na sve druge u Upravi“!?

– Tvrdili su da gradonačelnik nije odgovoran za trošenje budžeta što je u osnovi neistina ili bolje rečeno čista laž – tvrdi za Embargo dobar poznavalac ovakvih slučajeva. – Odgovornost  je prebačena na Jovana Nedeljkovića, tadašnjeg načelnika gradske Uprave koji je podneo ostavku na tu funkciju ubrzo posle otkrivanja nepravilnosti u trošenju budžeta grada Šapca za 2015. godinu. Da je to laž pretpostavljam da su znali svi u sudnici.

Dokazi o zloupotrebi i trošenju budžeta u iznosu od 5 miliona dinara neosporivi su i deo su nalaza DRI koje je potvrdio i veštak. To u stvari na ovom “ laponskom”  suđenju niko nije ni sporio, već je samo bio cilj da se od odgovornosti skloni najodgovorniji u Gradu Šapcu, gospodin Nebojiša Zelenović?!

A, “ako koza laže, rog ne laže”, pa tako u odluci o budžetu grada Šapca u članu 10 jasno i nedvosmisleno definiše se,  da je za izvršenje svih odluka u budžetu odgovoran gradonačelnik i da je jedini naredbodavac za izvršenje budžeta gradonačelnik!!!  Samo ova činjenica dovoljna je da se poruši odluka sudije Biljane Mraović I da se dokaže da u ovonm slučaju nikako ne može biti nepoznavanje Zakona, već da je u pitanju nešto sasvim drugo…Možda ucena? Ko zna? A, narod mora znati, ko i zbog čega štiti nekoga ko je u najmanju ruku saučesnik u krađi 5 miliona evra njihovih para?!

Zašto sudija Biljana Mraović ove podatke nije htela da uzme u obzir prilikom odlučivanja pitanje je za više pravosudne instance koje će se svakako baviti ovim slučajem. Uostalom, ovo je prvostepena presuda I valčja očekivati da će se tužilac sigurno žaliti…

Izuzetno je značajno navesti i to,  da je sudski veštak iznenađen načinom vođenja sudskog procesa i načinom na koji je tretiran od strane sudije Biljane Mraović kao veštak u slučaju u kome su svi podaci jasni i precizni i u kom nema prostora za bilo kakve promene i insinuacije, a ponajmanje  dovođenje u bilo kakvu sumnju?

Nezvanično, kaže “ da u dugoj radnoj karijeri nikada nije ni prisustvovao, a ni bio veštak u čistijoj situaciji za osudu, gde ne postoji niti jedan opravdan razlog za oslobađajuću presudu, a ona je izrečena odmah posle drugog ročišta”!!!

U sudskoj praksi države Srbije ne postoji nijedna oslobađajuća presuda za optužnice koje su podignute na osnovu prijava DRI (Državne revizorske institucije). Jedan predmet je u Beogradu zastareo, a sve ostale presude su bile osuđujuće. DRI podnosi uvek iste prijave za iste nezakonitosti, samo su iznosi različiti. Ovde je iznos od 5 miliona evra maksimalan, a kazne nema!

– Oslobađajuća presuda je presedan i na višem nivou mora biti osporena – tvrde za Embargo sudski eksperti. –  I to ne zato što mi mrzimo ili ne Nebojišu Zelenovića, već zato što je to u skladu sa pravdom i istinom.

Dušan Petrović je jedan od glavnih aktera one “slavne reforme pravosuđa po babu I stričevima, ličnim zaslugama za nehapšenja lopova”!  Sa  ciljem “da se postave sudije i pravosudni sistem tako,  da kada jednog dana ne budu na vlasti i kada on i njegovi saradnici u prevarama i zloupotrebama dođu pred taj pravosudni system, onda će   ih te sudije, umesto na robiju – oslobađati pod svakojakim smešnim argumentima”…

Tako je i u slučaju gradonačelnika Zelenovića: Neoborivi i nesporni dokazi su upravo nalaz DRI na osnovu kog je pokrenuto suđenje i Odluka o budžetu koja nedvosmisleno definiše samo jednu osobu zaduženu i odgovornu za budžet.

(nastaviće se)

Оставите одговор