Tajkun Basta prinudnom naplatom – zaključava dokaze!?

Kako su “žuti i njihovi sateliti” uništili državne Apoteke Novi Sad, Zrenjanin i Pančevo:

Dok im je bila usisivač koji je upijao svu robu koju su joj svesno i po širokim cenama  “poturali i sa problematičnim rokovima upotrebe”, državna firma, Apoteke Novi Sad bile su veoma zahvalne za saradnju i lična bogaćenja novosadskih tajkuna-novokomponovanih političara! Ali, kad je lanac špekulantske blagodeti i “dobre zarade” pukao i kad su počela kašnjenja sa isplatama, uzjogunili su se “veliki dobavljači”: pojurili su po svoje, po cenu prinudne naplate i ne mareći to što su godinama ubirali nezarađene profite na trgovini lekovima i drugim apotekarskim materijalima…

Da li Rade Basta sadašnji funkcioner pokrajinske vlade i član vladajuće koalicije ispred Jedinstvene Srbije za Vojvodinu ima moralno, pa i svako drugo pravo da posle dugi niz godina prodaje lekova Apotekama Novi Sad – da traži prinudnu naplatu duga za, (upućeniji tvrde, svoju firmu), Life Lek d.o.o takođe iz Novog Sada u iznosu od 36 miliona dinara!?  I to sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana dugovanja, što znači od 2015.godine? A, da se pri tome ni jednog trenutuka ne osvrne na činjenicu, da je godinama bio “privilegovani” dobavljač lekovima ne samo Apoteka Novi Sad, nego i državnih apoteka u Pančevu i Zrenjaninu posredstvom svoje ranije  firme Delta Farm? Sme li se ovaj mladi novosadski političar-preletač zakleti da u svom dosadašnjem poslovanju sa lekovima presudan uticaj nije imala politika, uticaj  pojedinaca koji su mu pre nekoliko godina trasirali put u ovaj veoma profitabilan posao?

Nije li blokada računa Apoteka Novi Sad od strane Life Lek d.o.o. došao baš u najnepovoljnijem trenutku, ciljano i smišljeno da se spreči revitalizacija i oporavak ovog nekadašnjeg apotekarskog giganta, koga su razvukli i doveli na prosjački štap nezajažljivi apetiti privilegovanih dobavljača podržani od raznih žutih političkih frakcija i akcija koje su godinama unazad defilovale kroz novosadske organe vlasti? Veoma je čudno što se blokada ove državne apotekarske ustanove sa više od 200 radnika, velikim brojem maloprodajnih objekata u Novom Sadu i okolini, dešava od vojvođanskog funkcionera i to u vreme, kada baš novosadska vlada na čelu sa Milošem Vučevićem čini ogromne napore da spasi što se spasiti može kroz plan javno-privatnog partnerstva! U suprotnom i ovu nekada moćnu državnu ustanovu očekuje najgore – katanac u bravu, a radnici na ulicu.  Nije li to upravo želja onih snaga koji se ni dan danas ne mire sa aktuelnom gradskom politikom i programom obnove celog regiona? Mnogi su ubeđeni, da stavljanjem katanca na bravu Apoteka Novi Sad, baš kao što priželjkuju da se isto desi u Zrenjaninu i Pančevu – zapravo žele da zakatanče i zabrave od javnosti, kako se godinama, u vreme “žutih muvalo” u trgovini lekovima i drugim materijalima,  sve  zarad bogaćenja malog broja pojedinaca!

Apoteka Novi Sad je možda i najtipičniji primer političkog urušavanja vitalne državne firme. Sve je počelo 2008.godine dolaskom DS-a na vlast u Novom Sadu, kada im je presudnu podršku u Skupštini dao Rade Basta, ondašnji član Ilićeve Nove Srbije! Na opšte čuđenje javnosti, novinarima je tada objasnio da je to bio njegov lični čin i da ničega nema u pozadini, ali je zbog toga ipak napustio poslanički klub okupljen oko DSS-a, ( neki tvrde da ga je Velja Ilić oterao iz stranke zbog date podrške žutima), da bi se kasnije priključio Palminoj Jedinstvenoj Srbiji,u kojoj je, krajem prošle godine unapređen za glavnog poverenika za celu Vojvodinu:

– Rade Basta je znao dobro da unovči političku podršku žutima u Novom Sadu, pa je ubrzo posle tih dešavanja u Skupštini Novog Sada postavljen na mesto zamenika direktora Apoteka Novi Sad – tvrdi dobro obavešteni izvor antikorupcijskog portala Embargo.

– Pre toga je kao odbornik glasao za izbor novog direktora Apoteka Novi Sad. Ovo radno mesto mu je omogućilo da se i on upusti u posao sa lekovima, prvo kroz firmu Moskva Invest d.o.o., a nešto kasnije i kroz firmu Delta Farm d.o.o. Ova firma je dospela u žižu javnosti kada je bivša direktorka Apoteka u Zrenjaninu javno rekla kako su je funkcioneri LSV-a pritiskali da kupuje lekove od firme Delta Farm?! Slično se dešavalo i državnim apotekama u Novom Sadu i Pančevu!?

Pritisnut pričama u javnošću i kad je “pukla bruka” o poslovanju Delta Farma, Basta prodaje ovo preduzeće koje je sa samo 500 evra osnivačkog kapitala za veoma kratko vreme ( u 2009.godini)ostvaruje dobit od više od 60 miliona dinara, a naredne 2010. Više od 160 miliona dinara i to sa samo 11 zaposlenih! Kao novi vlasnik Delta Farma d.o.o. pojavljuje se kiparska firma “  Herilika Limited”…

– Da li je ovim potezom Basta samo sakrio vlasništvo, pitanje je, koje je još uvek bez odgovora – tvrdi sagovornik Embarga.

– Nije li prodaja usledila i iz straha da se ne otkrije način poslovanja ove firme sa lekovima kojima je najčešće isticao rok upotrebe, pa su kupovani sa posebnim  trgovačkim popustima, što doduše nikada  niko zvanično nije dokazao?! Ali, se spekulisalo da je posao trgovine lekovima nastavljen sa firmom Life Lek d.o.o. sa kojom su sada i blokirali Apoteke Novi Sad! Koliko je sve smišljeno i namerno urađeno, neka posluži podatak da nijedan drugi dobavljač nije tražio isplatu kamate, jer su imali debelu zaradu!?  Zna se da su kašnjenja plaćanja državnih apoteka bila zbog kašnjenja isplata RFZO, a ne zbog nečijeg hira u njima.

E.E.

 

 

Please follow and like us:
0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *