Tajkunsko preuzimanje Energoprojekta u ćorsokaku!

Komisija za Hartije od Vrednosti kao saučesnik Dobroslava Bojovića u “ otimačini” državnog  giganta:

Teško je dva puta izvesti otimačinu državne imovine nekažnjeno! Vremena se menjaju.  Vlasnik Napreda, tajkun iz  Berana,  Dobroslav Bojović ‘zgrčen’ od dugova i kredita traži spas kod Komisije za HoV Republike Srbije, tvrde dobro upućeni izvori Embarga?!

Komisija za hartije od vrednosti još od februara ove godine toleriše Bojovićevu taktiku, da namernim greškama u procenama fer vrednosti akcija zavisnih društava Energoprojekta Holdinga a.d. – razvlači njihov otkup u nedogled.

Kontrolor Komisije za Hartije od Vrednosti, Odbor za finansije Narodne skupštine Republike Srbije, ne čini ništa! Ne interesuje ga da li se preuzimanje najveće srpske inženjering i građevinske firme odvija po zakonu, niti kakva je sudbina 33,48% akcijskog kapitala u vlasništvu Republike Srbije. Haotično stanje, izvor Embarga ovako opisuje:

– Svađaju se članovi Komisije, neki planiraju ostavke, ali zato stručne službe neumorno odradjuju naloge i pletu mrežu još jedne tajkunske privatizacije dok se već deset meseci Energoprojekt urušava iznutra! Gomilaju se problemi, odlaze kvalitetni inženjeri, tehničari, kvalifikovani radnici. Investitori odustaju od ugovora sa Energoprojektom. Sve se ruši kao kula od karata zbog jednog čoveka i njegovih malih interesa, Dobroslava Bojovića.

Protiv odluka Komisije za HoV pljušte tužbe. Mnoge tužbe akcionara, logično, još nemaju epilog na sudu, ali najnovija tužba Javnog pravobranilaštva Republike Srbije protiv Komisije za HoV moraće brzo da se rešava: da se Bojović natera da radi po zakonu. Jer, on “tera po svome,  u ovoj partiji pokera u kojoj nema nikakve adute u rukama, ali ima alave saveznike”.

– Komisija se uplela ‘ko pile u kučinu’ – tvrdi sagovornik Embarga.

-‘”Gurala je pod tepih’ zakon o preuzimanju akcionarskih društava, interese ostalih akcionara, pa i države sa moćnih 33,48% akcija, podredila je interesima tajkuna Bojovića!?   Dozvolila je da Bojoviću preuzimanje akcija iz više pokušaja, valjda, kako ”namakne ili unese novac okolnim putevima, jer kod banaka više ne može da se zadužuje, osim možda po zelenaškim kamatama kod svog druga iz AIK banke”!? Ali je zato preuzeo 100% upravljanja Energoprojekt Holdingom a.d. preko svog Nadzornog odbora. Sa 52% akcija Holdinga ima svu moć upravljanja i rukovođenja. I ne pokazuje nameru da konsultuje i izveštava ostalih 48% akcionara o bilo čemu. Prevideo je, da osim njegovog prikrivenog saučesnika Zorana Djerkovića sa oko 2% akcija (vlasnik Tezoro broker d.o.o. koji je  kupovao akcije u cilju održavanja što niže cene akcije, dok nije pripremljeno preuzimanje sa Komisijom) za partnera ima moćnog akcionara koji se zove Republika Srbija. Da li je prevideo ili veruje da će opet nekažnjeno proći, kao kada je  rasturao Napred za male pare i oterao na ulicu stotine ljudi?

Svuda gde je mogao, Bojović je postavio svoje ljude koji slušaju ‘novog gazdu’ kao što čini i Stojan Čolakov novi generalni direktor, koga Demokratska stranka nije uspela da instalira na to mesto 2010. Postavio je i Dragana Tadića (brata od strica demokratskog predsednika Borisa Tadića) za direktora najveće Energoprojektove firme Visokogradnja a.d.. Bogdan Uzelac se kvalifikovao za drugog čoveka Energoprojekta, jer Bojović veruje, da on može da mu crpi potrebne informacije od bivšeg zeta, koji upravlja  finansijama države !? Javnosti su dobro poznata sva imena članova Bojovićevog Nadzornog odbora. Oni imaju samo jedan zadatak, da učine sve po volji “gazde”:

– Sve se radi po sistemu “rekao gazda”, koji je sve dogovorio sa “šefom”?! – tvrdi izvor Embarga iz Energoprojekta. – Hvale se na sve strane da imaju “zeleno svetlo” da rade šta hoće. Kažu, “svi su namireni, pa možemo da radimo šta hoćemo”? Da u Fudbalskom savezu sa predsednikom sve dogovaraju i osiguravaju. Pa, da li je stvarno tako?

Da sve nije tako, dokazuje i nedavno donet zaključak Vlade Republike Srbije kojim je naloženo Javnom pravobranilaštvu da sazove vanrednu Skupštinu akcionara Energoprojekt Holding a.d. i nalog i ovlašćenje koje je dato pravobranilaštvu da pokrene sudski postupak protiv Komisije za HoV. Uočila je i država da Bojović sa svojim Nadzornim odborom donosi nezakonite odluke, zbog kojih će neko, kad-tad morati da odgovara.

To praktično znači, da će sve tužbe protiv Bojovića i organizovane grupe lica i firmi koje je podnelo prethodno rukovodstvo Energoprojekta (dok je smenjeni Vladimir Milovanović bio generalni direktor), biti ponovo aktivirane, da sud odlučuje o kršenju zakona u preuzimanju akcionarskih društava, o kršenju zakona o privrednim društvima, kao i o zahtevu za poništenje simulovanog ugovora o prodaji prava na izgradnju Bloka 26.

Zaposleni u Energoprojektu Holdingu veruju da će uskoro biti završena istraga srpske policije, SBPOK-a, BIA-e i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Iskaze istražnim organima dali su mnogi. I sve to potkrepljivali dokazima… Šta treba još?

E. E.

Оставите одговор