Tapušković: Hag je sudio Mladiću na nedopustiv način

Advokat Branislav Tapušković rekao je za „Probudi se“ na televiziji Nova S da je teško očekivati da će se bilo šta promeniti danas u vezi presude Ratku Mladiću, ali da je način na koji je on osuđen u prvostepenom postupku – nedopustiv.

Podsetimo, Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu objaviće danas drugostepenu presudu nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Ovim povodom Tapušković kaže da je teško očekivati da će se bilo šta promeniti.

„Iskreno da vam kažem teško je očekivati da će se bilo šta promeniti, obzirom na ono što znam kako se postupa i kako se odlučuje pred tim sudom. Ono što je bila praksa tog suda tokom svih tih godina bilo je da se u predmetima odlučivalo, dugo, dugo su vođeni određeni postupci u kojima su utvrđivane određene činjenice. Tako u slučaju stvari za koje je optužen Mladić, vođeno je nekoliko postupaka u kojima su utvrđene određene činjenice. Praktično sudovi su na bazi tih utvrđenih činjenica u prethodnim predmetima, na primer odgovarala je grupa oficira za Srebrenicu i većina njih je dobila doživotni zatvor, a to su Beara, Popović, Pandurović. Tu su utvrđene određene činjenice koje se tiču događaja u vezi Srebrenice i praktično u slučaju Mladića su odlučili na bazi činjenica koje su utvrđene u prethodnim postupcima. To je praksa koja tamo dominira i Mladić se našao u situaciji da je trebalo da se sukobi sa tim utvrđenim činjenicama. Nijedin jedini dokaz koji je Mladić izvodio pred ovim sudom nije uvažen,  nije cenjen, tako da je veliko pitanje da li išta mnogo može dogoditi sad pred Drugostepenim većem Haškog tribunala“, rekao je Tapušković.

Ipak, dodaje, način na koji se sudilo Mladiću je nedopustiv.

„Pritom, tu prvostepenu presudu donele su sudije koje su prethodno sudile u tim prethodnim predmetima. To je apsolutno nešto što je nedopustivo. Ne postoji sud na svetu koji je mogao tako da odlučuje da oni u veću koji sudi Mladiću sede sudije koje su sudileo Srebrenici u drugim predmetima. Praktično, oni su presudu doneli ranije, a to je nešto što bi moralo da dovede do ukidanja presude. To je apsolutno nedopustivo, ni u jednom zakonodavstvu na svetu tako nešto ne može da se dogodi“, zaključio je Tapušković.

Izvor: Nova.rs