Tužilaštvo sa predmetom Šapić “igra žmurke”?!

Istražni organi prebacuju odgovornost sa jednih na druge, kriju Krivičnu prijavu protiv predsednika opštine Novi Beograd:

Nema laži – ali zato ima prevare! Evo konkretnih dokaza kako radi naše Tužilaštvo. Kako se sa predmetima igraju “žmurke”? Kako se kalkuliše sa pojedinim predmetima, čeka neka druga odluka, van one u sudnici, odnosno kancelarije državnog tužioca, ma kako se on zvao?!
Odmah sledi I još jedno pitanje: da li je I ko toliko moćan, da može da zaustavi čitav sistem tužilaštva u jednoj zemlji? Čija je produžena ruka državni tužilac, ako se predmeti “ ne mogu pronaći, ako se gube u putu ili putuju po nekoliko meseci iz jednog u drugo tužilaštvo”?
Prateći hronologiju slučaja krivičnih prijava protiv Aleksandra Šapića i ostalih – mnogima će sve biti mnogo jasnije…

Portal Embargo je pre Božića tražio od Tužilaštva za organizovani kriminal odgovor na sledeća pitanja:

Tužilaštvu za organizovani kriminal

Poštovani,

shodno odredbama Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, molimo Vas, da nas, u što kraćem roku, obavestite da li je Tužilaštvo išta radilo u slučaju Krivičnih prijava podnetih protiv Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd i drugih, a koju je podneo MUP Srbije, po službenoj dužnosti, a na zahtev nadležnog Tužilaštva, pre više od dva meseca i porodica pokojnog Amdija Alilija posredstvom advokatske kancelarije Aleksić iz Novoga Sada?
Tražimo odgovor na pitanje, da li će i kada biti podignuta optužnica protiv imenovanih?

Odgovor Tužilaštva za organizovani kriminal:

Poštovani,

Tužilaštvu za organizovani kriminal su zastupnici porodice Alili podneli krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića i još dve osobe 22. decembra 2017. godine.
Nakon uvida krivična prijava je dostavljena na nadležnost i dalje postupanje Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu obzirom da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu iz stvarne nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, a shodno Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških oblika krivičnih dela.

Sa istim pitanjem, portal Embargo obratio se Republičkom javnom tužilaštvu 10.01.:
Odgovor republičkog javnog tužilaštva:
Poštovani,
Najljubaznije zahvaljujemo na pismu koje ste Republičkom javnom tužilaštvu dostavili popunjavanjem kontakt forme na našoj internet prezentaciji 10. januara 2018. godine.
Povodom traženih informacija, uz izvinjenje zbog kašnjenja u odgovoru, obaveštavamo Vas da se sa Vašim upitom možete obratiti direktno nadležnom javnom tužilaštvu, odnosno Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.
U nastavku slede kontakt podaci:
TREĆE OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU
Bulevar Mihajla Pupina 16; 11000 Beograd
adresa e-pošte: tuzilastvo@trece.os.jt.rs

Portal Embargo je 15.01. odgovor na ista pitanja potražio i od Trećeg osnovnog javnog tužilaštva:
Poštovani,
Molim Vas da nam odgovorite, šta se dešava sa Krivičnom prijavom koju je porodica pokojnog Amdija Alilija podnela protiv Aleksandra Šapića i još dve osobe psoredstvom advokatske kancelarije Aleksić? Odnosno hoće li i kada biti podignuta optužnica protiv imenovanih?
Iz Republičkog javnog tužilaštva smo obavešteni da je Krivična prijava prosleđena Vama, kao mesno nadležnima…
Takođe, zanima nas sudbina Krivične prijave koju je Vama prosledio MUP, a koji je po Vašem zahtevu obavio predistražne radnje a povodom istog slučaja… Da li će biti podignuta optužnica po službenoj dužnosti, s obzirom da je prošlo nekoliko meseci od trenutka kada Vam je MUP prosledio tražene inforamcije?
Molim Vas, zbog ogromnog medijskog interesovanja za ovaj slučaj, molimo Vas da nam što pre pružite tražene infroamcije…

Posle tri dana dobili smo odgovor Trećeg osnovnog javnog tužilaštva:

Poštovani,

povodom Vašeg mejla od 15.01.2018. godine, obaveštavam da smo izvršili uvid u sistem ovog tužilaštva i da nismo pronašli krivičnu prijavu porodice pokojnog Amdija Alilija, podneta protiv Aleksandra Šapića.

Potrebno je da nam dostavite bliže podatke u vidu datuma podnošenja krivične prijave kao i imena i prezimena još dve osobe protiv koje je podneta prijava. Takođe je potrebno da nam dostavite bliže podatke za prijavu MUP-a, odnosno o kojoj krivičnoj prijavi je reč i od strane kog odeljenja ministarstva unutrašnjih poslova.

Nakon toga izvršićemo ponovne provere u vidu pronalaska krivične prijave.

Оставите одговор