U Pazovi je privatni biznis započeo i čuveni “ Srećko Šojić”!!!

Stara Pazova ima i jednu od najdužih tradicija kada je u pitanju razvoj malih i srednjih preduzeća u celoj Vojvodini pa i u staroj Jugoslaviji – kažu sagovornici antikorupcijskog portala Embargo iz ove opštine. – U ovu opštinu su dolazili sa mnogih strana, iz svih krajeva da bi počeli svoj privatni biznis, jer je ova opština prva osetila značaj privatnog, posebno zanatskog preduzetništva!  Zašto ne reći, da je pre više decenija čuveni glumac Lane Gutović, “ naš Srećko Šojić” imao zanatsku radnju na teritoriji naše opštine… 

Mediji objavljuju i to, da danas posluje oko 500 malih i srednjih preduzeća i oko 2.600 zanatskih radnji od kojih se većina nalazi u Staroj i Novoj Pazovi. Industrija je sve razvijenija, pa su svoje proizvodnje i predstavništva otvorile u ovoj sremskoj opštini najveće svetske kompanije u oblasti proizvodnje metalnih proizvoda, mašina, drvno-industrijski kombinati a uskoro će svoj pogon graditi i čuveni MTU, nemačka kompanija za proizvodnju avio delova, svetski gigant u pomenutoj oblasti.

  • Osim pojedinaca preduzetnika, ova sremska opština sa izuzetno dobrim geografskim položajem privlači sve veći broj onih koji bi od gradske vreve  u nešto mirnije krajeve a ipak da su im na domak srpska i vojvođanska prestonica – tvrde naši sagovornici. –  Od Stare Pazove do Beograda stižete za dvadesetak minuta. Za to vreme se ne može stići sa karaburme do Banovog brda ili sa jednog na drugi kraj Novog Sada!? Izuzetna putna infrastruktura koja se unapređuje iz godine u godinu zaslužna je za ovu statistiku…

Moramo priznati, da su svemu rečenom doprinele i cene nekretnina. Cene kvadrata  su dosta pristupačnije, cena u odnosu na cenu  u velikim gradovima koja  je znatno viša nego cena kvadrata kuća i stanova u malim mestima. Kada prodate stan u velikom gradu, dobićete značajnu sumu novca sa kojom svojoj porodici i sebi možete priuštiti znatno kvalitetniji život u manjem mestu. Sa tim novcem možete čak u pojedinim delovima Stare Pazove kupiti i omanji stan ali i kuću, čak i vikendicu u nekom od obližnjih naselja,  pokraj lepog plavog Dunava.

Zvanično, u Staroj Pazovi skoro da i nema nezaposlenih. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje stopa nezaposlenosti je daleko ispod republičkog proseka. Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, svojevremeno je za medije izjavio, da je  stopa nezaposlenosti  smanjena za 40%.

      – Da je 2012. godine bilo zaposleno manje od 10.000 građana opštine Stara Pazova, a da je danas taj broj daleko veći! Više od  20 hiljada građana je u radnom odnosu. To dovoljno govori koliko je naša privreda razvijena, koliko se razvijala i koliko je u Staroj Pazovi preduzetnički duh prisutan- izjavio je nedaavno  predsednik opštine Stara Pazova i dodao,  da je još 70-ih i 80-ih godina prošlog veka u opštini Stara Pazova počelo da se razvija zanatstvo i te zanatske radnje su polako počele da prerastaju u ozbiljna preduzeća koja i danas posluju. U Opštini Stara Pazova nije teško raditi i razvijati biznis, samo treba malo biti posvećen privredi i potrebama privrednika. Zahvaljujući razvijenoj privredi svedoci smo tome da se povećava i broj stanovnika. Od onih koji zaposlenje nađu u nekoj od kompanija do onih koji Pazovu smatraju idealnim mestom za život. Upravo razvijena privreda je jedan od razloga što se iz obližnjeg Beograda i Novog Sada čitave porodice nastanjuju u staropazovačku opštinu.

E.E.