U Šapićevom timu za Beograd – direktorka zvana “sodoma i  gomora”!?

Velika obmana licemernog humaniste – predsednika opštine Novi Beograd:

To što je Tužilaštvo zbog zastarelosti odbacilo Krivičnu prijavu MUP protiv Milke Milovanović Minić, bivše direktorke Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju “Sremčica” u Beogradu i njene saučesnike – nije dalo za pravo Aleksandru Šapiću da za tu osobu “izmisli” novo direktorsko mesto u opštini Novi Beograd pod nazivom direktor Centra za brigu o starim i decu sa invaliditetom! Pa da je još svečano promoviše u deo tima sa kojim bi ( ako kojim slučajem pobedi na beogradskim izborima) vladao u glavnom gradu!?

Jer, samo deo onoga što je famozna direktorka činila za 7 godina direktorovanja u Domu“Sremčica”, ( od 2008.pa do 2015.) a ušta je imao uvid antikorupcijski tim Embarga – dovoljni su za zaključak da je ova ustanova više ličila na nekakav kazneno-popravni zavod, kazamat iz nekih davnih prošlih vremena “sodome i  gomore”, nego na ustanovu u kojoj su trebali da postanu ljudi  deca sa posebnim potrebama…

Pljačkanje honorara od dece sa ograničenim mentalnim sposobnostima, muvačine na nabavkama hrane i svih drugih roba i potrepština za 296 štićenika Doma – bili su svakodnevnica u vreme “terora” Milke i bliskih saradnika:šefa magacina i šefice knjigovodstva, pojedinih vaspitača i drugog osoblja!? Vaspitači su bili samo sporadično uključeni u marifetluke pomenute “ekipe”, tek toliko da im se stavi do znanja, da i oni moraju “isprljati ruke i ukaljati savest”… U isto vreme Dom je godinama više ličio na ruinu iz koje su bežali i pacovi zbog buđi, rđe,prljavštine i smrada toaleta, što se veoma lepo može i videti na fotografijama koje je naš antikorupcijski portal dobio u prilogu obimne dokumentacije…

Na svu višegodišnju muku štićenika ovog Doma, zaboravljenih od svojih najmilijih i najbližih, a pod šapom raspojasane bahate i neretko siledžijske grupe direktorke Milke, nadovezao se i lakonski stav državnih organa, kojima je prevashodni zadatak da “kažnjavaju, a ne da štite lopove i sadiste, da pravom ne zabašuruju pravdu”?! Desilo se, da su Milka Milovanović Minić i njeni bliski višegodišnji saradnici abolirani za sva “zlodela i nehumana činjenja u ovom Domu”, a onda je Aleksandar Šapić nagrađuje uvođenjem u svoj “elitni tim za Beograd”: ruku pod ruku sa Alimpićem, Ivanjijem, Bovanom…

To što je Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja pomenute Milke Milovanović Minić, vaspitačice Milke Rajčević, šefa magacina Pavla Živanovića, šefice računovodstva Tatjane Glogovac, samo zbog toga što Krivična prijava UKP MUP-a Srbije poneta Ku-8339/16, od 9.05.2016., zastarela, odnosno proteklo je pune tri godine od dela koja su učinjena 2010.i 2011.godine – ne amnestira ih od nekih drugih odgovornosti, skopčanih sa profesionalnom etikom i elementarnim ljudskim karakterom! I Tužilaštvo priznaje da je nesumnjivo utvrđeno postojanje dela, Zloupotrebe položaja odgovornog lica kao i krivično delo podstrekavanja, ali se krivično gonjenje ne može preduzeti po isteku tri godine od učinjenog dela!?

Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta MUP-a Srbije dokazalo je i u Krivičnoj prijavi argumentovalo kako se uzimao novac od štićenika Doma koji su isplaćivani za mesečno radno angažovanje i posebnu stimulaciju!? I da je sve to odobravala ondašnja v.d.direktorka Milka Milovanović Minić!?

– Milka Milovanović Minić je 7 godina, počev od 2008.godine u ovom Domu kao direktor “ radila šta je htela”, opstajala zahvaljujući nekoj čudnoj političkoj kombinatorici koja ju je sve vreme čuvala i od krivične odgovornosti – tvrdi dobro obavešteni izvor Embarga iz Doma u Sremčici.

– Osnovano se sumnja da su godinama od štićenika Doma ( a njih je ukupno skoro 300, uzrasta od 5-6 godina pa do blizu 40 godina života) uzimali njihove mesečne novčane nadoknade za rad, nagrade za angažovanje, koje su bile u rasponu od 1.800 pa do 3.000 dinara na mesečnom nivou po osobi, tako što su falsifikovali njihove potpise, jer mnogi nisu ni bili u mentalnom stanju da se potpisuju i primaju novac! To je ogroman novac na godišnjem nivou, pa puta sve ove godine… Ona je sprovodila samo njoj znani teror prema štićenicima, tako što je, primera radi, donosila samoinicijativno odluke poput recimo ove, da spavaone tokom dana u muškom,ženskom i dečijem paviljonu moraju biti zaključane!? Stanje objekata je za sve vreme njenog rukovođenja bilo katastrofalno, a kada bi došao bilo ko sa strane, ona bi zatvarala WC po paviljonima, da se ne bi videla bruka!

O metodama rada bahate i nemilosrdne direktorke ima pisanih tragova zaposlenih: Kao zabeležena priča štićenika Doma,  Aleksandra Lazića, u kojoj detaljno objašnjava kako je “Milka smirivala pojedince”, tako što je pozivala na nasilje rečima “ Aco, dođi da ga smiriš”! Morao je da izvesnog Jokića obori na zemlju, da mu legne na stomak i, po sopstvenom priznanju, “ lupi dve šamarčine”!? Posle je od Milke direktorke dobio bombone!?

Koliko je godinama u ovoj vaspitnoj ustanovi vladala despotska ruka ove direktorke neka posluži i činjenica da se godinama nije radio popis roba u magacinu, da se nije vodilo računa o ulazu i izlazu roba i usluga u Domu?! A, kada se to pre dve godine po prvi put zatražilo od odgovornih – oni su to bojkotovali, zbog čega su dobili otkaz šefica knjigovodstva Tatjana Glogovac i šef magacina Pavle Živanović. Pre njih, “mesto zločina” napustila je i direktorka Milka Milovanović Minić, “prebegom” na novo radno mesto u opštini Novi Beograd…

– Kada se konačno krajem januara 2016.godine krenulo u popis roba u magacinu, da se knjigovodstveno sredi ulaz i izlaz roba i da se sve robe zatečene popišu, popisna Komisija je naišla na bojkot šefa magacina Pavla Živanovića, koji je već narednog dana otvorio bolovanje!? –tvrdi sagovornik Embarga.

– Komisija je nastavila sa radom bez njega i posle više od dva puna meseca rada konstatovali su neverovatne podatke: pronađen je ogroman neevidentirani višak skoro svakog artikla. Po knjigovodstvenoj evidenciji u magacinu je bilo zaliha robe u vrednosti 4,5 miliona dinara! Ali, je zato zatečen višak robe u vrednosti od 17.800.713,50 dinara! Razlika između knjigovodstvene i zatečene vrednosti robe u magacinu Doma bila je skoro 13,5 miliona dinara! I za to niko do sada nije odgovarao?

Među zaposlenima u Domu se i danas prepričava kao crni humor jedan detalj iz Milkinog doba: prema knjigovodstvu za nepunih 100 dana pojelo se više od 6,5 tona grožđa!? Kao da su štićenici Doma samo grožđe jeli? I to nikome nije bilo sumnjivo, kao ni podatak  o ogromnim zalihama krevetskih čaršafa, nekoliko hiljada četkica za zube… Niko nije odgovarao zbog čega se ceo vozni park preselio u jednu privatnu firmu… I tako u nedogled…

E. E.

Оставите одговор