UEM COMNET: Zaštititi medije od vandala

Udruženje elektronskih medija COMNET naoštrije osuđuje pretnje novinarima TV Rubin iz Kikinde i uništavanje njihove opreme i traži od nadležnih da pronađu i kazne počinioce.

Necivilizovan i sraman napad na inovinu Televizije Rubin u Kikindi dogodio se juče kada je dežurna ekipa na službenom vozilu kojim su trebali da idu na terena, zatekla isečene gume.

Smatramo da je ovakav napad na medije nodopustiv. Ovo je više nego očigledan pokušaj pritiška i zastraživanja novinara TV Rubin od strane onih kojima se ne sviđa način izveštavanja ove medijske kuće. Drugačije mišljenje i neslaganje sa uređivačkom politikom medija ne sme se iskazivati pretanjama niti uvredama.

Necivilizovani gest uništavanja imovine je pokušaj unošenja straha među kolege iz Televizije Rubin, ali i drugih medija da će svako pisanje koje se ne sviđa onima koji koriste ulične metode biti kažnjavano ovakvim ili gorim atacima. Pružamo punu podršku kolegama u daljem radu uz podsećanje javnosti da je svaki napad na novinare napad na slobodu govora i da se takvi incidenti ni na koji način ne smeju toleristi niti opravdavati.

Izbušene gume na službenom automobilu Televizije Rubin koji je bio parkiran ispred prostorija ovog medija, zatekli su novinarka i snimatelj u četvrtak ujutru prilikom polaska na teren. Iako se na tom i obližnjem parkingu u centru grada nalazio veliki broj automobila, nijedno drugo vozilo nije oštećeno. Kako su potvrdili u auto servisu, gume su probušene oštrim predmetom ili sečivom.

Foto: Youtube/RTV Rubin

Оставите одговор