Uhapšeni Jovanović – Šapićev vojnik za sve!?! (2)

Kako je proterivanjem poštenih i dovođenjem poslušnih stvarana „Mreža korupcije i kriminala“ u opštini Novi Beograd:

Za nesmetano delovanje „Mreže“ zahteva se bezpogovorna  poslušnost. Ali ne u smislu obične hijararhijske poslušnosti u okvirima posla, koja se podrazumeva. Traži se poslušnosti druge vrste: parališuća poslušnost proizašla iz straha od gubitka posla, koji se može izgubiti u svakom trenutku, na mig nosilaca moći  paradržavne sile oličene u hobotnici koju smo nazvali „Mreža“.

– Ako ne želite da radite nezakonito, ne treba vam takva poslušnost, jer, zakon daje dovoljno široka ovlašćenja onom ko hoće da radi po zakonu da suzbije nezakonit i nesavestan rad – tvrdi sagovornik antikorupcijskog portala Embargo.

– Takva poslušnost vam treba kada želite da radite protivzakonito, jer parališe i sprečava otpor nezakonitom radu, što je po sebi dokaz namere protivzakonitog postupanja. Zato je doneta protivzakonita i ničim opravdana sistematizacija, sa jednim jedinim ciljem da ljude uplaši i natera na bespogovornu poslušnost. Njom su ostali bez posla: Aleksa Uskoković, dugogodišnji načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove, Vladimir Bogojević, dugogodišnji šef Odseka građevinske inspekcije i Nenad Dinić, dugogodišnji šef Odseka za izvršenja. I još nekoliko ljudi koji su kao “garnirung“ ovim pomenutim trebali jasno da posvedoče da u buduće svaka neposlušnost „Mreži“ vodi na biro.

Ovim činom je „Mreža“ u septembru 2016. uspostavila efektivnu (stvarnu) vlast nad opštinom. I počela da deluje. Kako? Na koji način?

Olivera Višnjić sa mesta načelnika Uprave „sprovodi sve zahteve Šapića i Marije Leković, kao prvog  čoveka Mreže“ u Upravi. Ta činjenica je opštepoznata i ona omogućava Mariji da izdaje naredbe svima i da se bavi svakim pitanjem koje odabere i koje zaželi.

Marija Leković sprovodi faktičku vlast nad građevinskom inspekcijom preko formalnog načelnika odeljenja, Emilije Bjeletić.

Ona:

– raspoređuje prijave i parafira svaku prijavu koja se preda opštini, kako komunalnu, tako i građevinsku;

– direktno određuje šta će se po kojoj prijavi raditi;

– direktno razmatra predmete;

– razmatra po kom će se predmetu sprovoditi izvršenje i kada;

– radi i sve druge poslove koji pokazuju da inspekcijama upravlja ona i da su njena neređenja suverena.

– Tanja Đukić je šef građevinske inspekcije i poslušno sprovodi naređenja Marije Leković – tvrdi sagovornik Embarga.

– Nebojša Jovanović je raspoređen u tzv. Kabinet građana, u kome prima prijave bespravne gradnje i prosleđuje ih Mariji Leković na razmatranje.  Vladan Čolović sprovodi svako izvršenje koje mu se naredi, a Marko Šćepanović je vojnik koji radi šta mu se kaže.

Koliko im se žurilo da uspostave kontrolu nad izvršenjem i inspekcijama, pokazuje i slučaj jednog rušenja od 07. septembra 2016. kada se Vladan Čolović pojavljuje kao lice koje sprovodi rušenje, iako još nije dobio rešenje za mesto šefa izvršne službe. Vidimo ga na snimku kako se narodnom poslaniku Vjerici Radeti predstavlja kao šef izvršne službe iako to nije tada bio. „Mreža“ jednostavno ne preza ni od čega. (https://www.youtube.com/watch?v=9vmPFuv4yqY).

Neformalan sistem kontrole se sasvim u praksi ostvario..

– Tako je taj isti Čolović jasno je svima stavio do znanja, da ga  je predsednik opštine postavio da nadzire rad komunalne inspekcije i da onaj ko ima problem  s’tim slobodno se obrati predsedniku pa će mu on objasniti kako Čolović nema pravo na to. Ipak, pošto je građevinska inspekcija i dalje “tvrdoglavo“ pružala otpor, dva inspektora bivaju bez ikakvog razloga premeštena u Obrenovac: Marica Baraž i Ljuba Popović. To se događa u novembru 2016. kada se otvara mogućnost da Nebojša Jovanović bude vraćen iz Kabineta građana i ponovo postane građevinski inspektor.

„Mrežni“ put Nebojše Jovanovića:

Prvo je 25.11.2016. postavljen za pomoćnika predsednika opštine za finansije, iako je on građevinski inženjer, što jasno govori o fiktivnosti postavljenja. A onda odmah istog ili sledećeg dana ličnim Šapićevim rešenjem biva raspoređen kod Čolovića u Izvršnu službu. Pa onda, na osnovu naloga načelnika uprave, „zbog obima posla“ obavlja i poslove građevinskog inspektora.

On obavlja poslove građevinskog inspektora, po nalogu načelnice uprave, a istovremeno je u Izvršnoj službi nadležan za poslove građevinskog izvršenja.

– Dakle, posle udaljenja dva građevinska inspektora, Nebojša Jovanović, kao čovek „Mreže“ biva stavljen u položaj da obavlja inepekcijski nadzor, s’ jedne i da sprovodi građevinsko izvršenje s’ druge strane. U jednom čoveku uspostavljen je monopol nad celokupnom operacijom Upravnog nadzora i izvršenja. Takva vlast se ne daje čoveku u koga se nema poverenje. Odricati svoju vezu sa takvim čovekom je uzaludno. A šta će se nadzirati i ko će se nadzirati naređuje Marija Leković.

U međuvremenu, baš krajem novembra kada je Nebojša primljen u izvršno, a Marica i Ljuba premešteni u Obrenovac, položaj načelnika inspekcija morala je da napusti Emilija nakon čega Marija Leković i neposredno preuzima “vođenje računa“ o inspekcijama. Sada više nema ni posrednika. Šefovi građevinske i komunalne inspekcije direktno odgovaraju Mariji Leković, koja je formalno načelnik drugog odeljenja.

E. E.

Оставите одговор