URUŠAVA SE BOJOVIĆEVA HOBOTNICA – „SVEGA od NIČEGA“!?

DRŽAVA NEĆE DOZVOLITI DA TAJKUN UPROPASTI ENERGOPROJEKT, A  2.500 RADNIKA ISTERA NA ULICU:

Maske su pale! Beranski tajkun, Dobroslav Bojović više neće moći da obamnjuje javnost i zaposlene u Energoprojektu da sve što radi, radi u interesu države i u dogovoru „sa šefom“!? Jer, na vanrednoj Skupštini akcionara Energoprojekta holdinga a.d., Bojović i njegovi saradnici iz Nadzornog odbora jednoglasno su odbacili sve predloge predstavnika državnog kapitala!?

Dobroslav Bojović je zaključio da je jači od same države, pa je umesto da se isključi od glasanja, kako Zakon nalaže, dao sebi za pravo da ponovo glasa. Tako je Bojović preglasao državu i po ko zna koji put „gurnuo joj prst u oko“ bez ikakvog obzira prema činjenici da nije jedini vlasnik građevinskog giganta.

Nadležne institucije u državi već su krenule u sankcionisanje Bojovića koji je bezbroj puta do sada prekršio zakon tajkunizacijama građevinskih giganata kakvi su Napred i Energoprojekt, pa u Ministarstvu privrede kažu, kako će o svemu navedenom obavestiti nadležno tužilaštvo.

Beranski tajkun bi trebalo sada da objasni, kako to on radi u interesu države i društva, da kao papagaj ponavlja, kako ima podršku „šefa“, a na Skupštini akcionara 12.12. on i njegovi „satrapi iz NO“ glasaju protiv predloga te iste države?! Kako je to moguće? Valjda je sada svima jasno šta je cilj Dobroslava Bojovića?

Sve tačke dnevnog reda nedavne Vanredne Skupštine održane na zahtev države kao pojedinačno najvećeg akcionara – su se odnosile na sporne odluke Dobroslava Bojovića i ostalih članova novoimenovanog Nadzornog odbora Energoprojekt Holding a.d., koje su donete odmah po preuzimanju ove kompanije.

Naime, Nadzorni odbor, koji je Bojović izabrao i koji vodi računa samo o njegovim interesima, odmah je doneo odluke da se povuku tužbe prethodnog menadžmenta Energoprojekta protiv Bojovićevog Napreda, između ostalih i povlačenje tužbe za ništavost ugovora o raspolaganju pravom građenja u Bloku 26 koji je štetan za sve akcionare osim za Bojovića! Upravo Bojović i njegove firme Jopag i Trinity su firme koje bi gubitkom spora po ranijoj tužbi Energoprojekta mogli da ostanu bez prava građenja u bloku 26 koje je 2005, nezakonito preneto na njegovu firmu Napred.

Zakon je jasan, u takvoj situaciji postojao je lični interes Dobroslava Bojovića, Vitomira Perića, Miodraga Zečevića, i Nade Bojović , jer su kao članovi Nadzornog odbora Energoprojekt Holdinga, doneli odluku koja pogoduje isključivo Napredu, a ne Energoprojektu i njegovim akcionarima koji bi u slučaju pozitivnog ishoda ovog postupka, itekako mogli da imaju koristi od podele više od 100 miliona evra mogućeg profita izgradnjom Bloka 26.

U navedenom slučaju, najmanje 4 člana Nadzrnog odbora imali su lični interes! Umesto da se isključe od glasanja i da navedenu odluku iznesu pred skupštinu akcionara, postupljeno je suprotno – glasali su svi odreda, zaboravljajući da pored njih, još preko 3.000 akcionara ima imovinska prava koja proističu iz akcija.

Isti je slučaj i sa odlukom Nadzornog odbora Energoprojekt Holding a.d. da se objavi ponuda za preuzimanje Energoprojekt Entel a.d. S obzirom da je Energoprojekt Holding već posedovao 86% akcija Entela, jasno je da nije postojao nijedan opravdani interse Holdinga da preuzme ostatak akcija Entela. Međutim, takva odluka o preuzimanju doneta je očigledno iz razloga što je Bojović želeo da podmetne Holding da izvrši zakonsku obavezu umesto njegove firme Napred razvoj. Drugim rečima, brigo moja pređi na drugoga – novcem Energoprojekt Holdinga, a o trošku akcionara među kojima je i država, Bojović je hteo da podmiri svoje zakonske obaveze koje je KHoV utvrdila kada je donela Rešenje 16.juna, navodeći da se Bojović skrivao iza sumnjivih transakcija, izbegavajući da u skladu sa zakonom akcionarima ponudi odgovarajuću cenu za preuzimanje akcija Entela.

Odmah nakon Vanredne Skupštine, čak i Komisija za Hartije od Vrednosti, koja je do sada uveliko išla na ruku ( možda punu para?!) Bojoviću, shvatila da je Bojović otvorio sukob u kojem gubi i odmah je „okrenula ćurak naopako“, pa su ponudu Bojovićevog mendžmenta odbacili, ali nije eksplicitno ukazala na kršenje zakona niti je pokrenula odgovarajuće pravne postupke, niti je predložila kaznene sankcije!? Da li to članovi Komisije za HoV imaju neku od javnosti skrivenu obavezu prema tajkunu Bojoviću?

KHoV je dakle tri dana posle otvaranja sukoba „Bojović protiv države“, 15. decembra, objavila da ta ponuda ne sadrži fer procenu vrednosti akcija. Po prvi put indirektno ukazuje da je potpuna besmislica da ponudu za preuzimanje Entela objavljuje Holding, imajući u vidu da su oba preduzeća morala da budu preuzeta upravo od Napred razvoja.

Zakasnela odluka KHOV, baš kada je održana Vanredna Skupština na predlog države, govori da je i u KHoV nastala panika i da, brže bolje, treba vratiti situaciju u prvobitno stanje. Pojavio se tračak nade da će Zakoni Republike Srbije početi da se primenjuju u praksi.

Bitku koju je prethodni menadžment Energoprojekta Holdinga izgubio, sada je preuzela da vodi država. Država bi trebalo da ima sve instrumente sistema kojima bi mogla da rasvetli uloge Bojovića, Đerkovića, Zečevića, sestre Nade, Bojovićevog direktora njegovih firmi u Austriji i Švajcarskoj Vitomira Perića, ulogu bivšeg ministra, bivšeg člana više različitih partija i penzionisanog profesora Baneta Ivkovića, nalogodavce koji su Dunav osiguranju naredili da se prodaju akcije Energoprojekta? Kakva je u svemu ovome bila  uloga predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze koji sa Bojovićem i Milijom Babović u FSS kreira strategiju razvoja fudbala u Srbiji, Bojovićevog bankara i pomagača Miodraga Kostića, te ostale pomagače u policiji, tužilaštvu, sudovima, sve pipke ove hobotnice koja organizovano, više od dve decenije uništava državu, firme, institucije i sve čega se dohvati zarad lične koristi.

E. E.

Оставите одговор