Uteruje strah radnicima, a pare strancima?!

Direktorku Pošta Srbije, Miru Petrović, baš briga za  srpske nacionalne interese:

Da li Srbija ima snage da stane na put svim štetočinama i jeftinim prodavcima ( izdajnicima?!) krupnih srpskih nacionalnih interesa, posebno ekonomskih, koji su najbolniji i sa najvećim posledicama za narod?

Kažu, riba se čisti od glave: e, pa onda treba krenuti od direktora javnih preduzeća, koji traže hleba preko pogače! I pored ogromnih plata koje im država daje kao zalog za čuvanje najosetljivijih nacionalnih interesa, a to je ekonomija i finansije – većina njih radi  suprotno! Niti čuvaju nacionalne interese, niti su zadovoljni što imaju i po nekoliko puta veću platu, od recimo predsednika, premijera ili ministara! Hoće još i samo još…

Ali, samo za sebe, za svoj džep! Podmitljivi, prevrtljivi, uglavnom nesposobni i nestručni –  snishodljivi i pritajeno odani,  samo kad osete opasnost od gubitka funkcije: to je definicija mnogih direktora, lažnih čuvara državne imovine i preko potrebnog ekonomskog napretka! Da sve ovo nije preterivanje imamo i veoma svež primer:

Kako je moguće da jedna direktorka Pošta Srbije, austrijskoj Addiko banci nudi na tacni mesečni platni fond od 14.868 radnika, a u isto vreme otima posao svojoj Banci poštanska štedionica ( BPŠ), čiji su suvlasnici sa 24,18 odsto!? Zašto je na portalu kabineta direktora preduzeća, 17.jula ove godine  bila okačena ponuda Addiko banke, kao da je ova banka u najmanju ruku suvlasnik Pošta Srbije?! I na osnovu kog racionalnog poslovnog opravdanja je Mira Petrović, v.d. direktora Pošta Srbije odlučila da lobira za ovu stranu banku,  preproučujući je svojim zaposlenima kao veoma pogodnu banku za otvaranje tekućih računa na koje će im biti uplaćivana plata iz državne firme?

Znači, državne pare, državnih službenika  zemlje Srbije  idu na račune u banku Austrije?! I ne samo uplate novca, nego i sve druge poslovne transakcije, uplate, isplate, razna druga plaćanja, podizanje kredita…Šta to znači? Kako se to svuda u svetu zove? Pa, Amerikanci „izgiboše“  u borbi protiv nevidljivih, sajber neprijatelja, a možete zamisliti šta bi uradili svom direktoru da plate radnika gura u neku, recimo evropsku banku…

I naravno, lukavi Austrijanci ovakvu podršku sa vrha Pošta Srbije ne propuštaju. Smislili su dodatni mamac za naše radnike u vidu novčanih nagrada: tako na letku koji je objavio kabinet direktora preduzeća piše: pozajamica od 12.000 dinara bez kamate ako kod njih otvore račun i prebace svoju platu, plus  poklon vaučer od 2.500 dinara! Plus poklon vaučeri od 2.500, 5.000 i 7.000 dinara u zavisnosti  od visine uzetog kredita… Milina božija! Sve u prilog bankarske filosofije, ali ne naše zemlje, nego susedne – Austrije!

I nije slučajno što je cela ova kampanja potekla baš iz kabineta direktora. Od kada je savetnica bivšeg direktora, bez ikakvog ranijeg iskustva ( osim u donošenju kafa, novina i svih drugih potrepština svom dojučerašnjem direktoru i prijatelju…) zasela u fotelju, baš po inicijativi bivšeg, Milana Krkobabića –  među zaposlenima vlada strah i neverica od svakog sutrašnjeg dana.

-Niko više nije siguran za svoje radno mesto, jer se stalno preti sa vrha otpuštanjima i proglašavanjem novih tehnoloških viškova – priča jedan do upućenijih u zbivanja u ovoj državnoj firmi. – Sa strahom se primaju i čitaju uglavnom  pismena naređenja iz kabineta direktora. Nju lično, teško radnici uopšte mogu da vide. Ne znaju ništa o njenim radnim kvalitetima i stručnim sposobnostima! Jedino je „ oni gore“ pamte po tome što je u firmu ušla sa novim direktorom Milanom Krkobabićem, da ju je „dovukao“ za savetnicu i da se dugo, baš dugo dobro poznaju. Znali su satima da sami budu u kabinetu, dok je Krkobabić bio tu! I ljudi su odmah krenuli sa pričama…Kažu, da je prva ardna isustva stekla kod „Krke“, kao njegova sekretarica u PUPS-u?

A, možda i nije problem gospođa  Mira Petrović, koja nema nikakvo rukovodeće iskustvo niti  potrebno visoko obrazovanje za ovu funkciju, bez obzira što se stalno poziva na neka,  po malo zamumuljena objašnjenja o svojoj školskoj spremi. Problem su oni koji su je baš bukvalno ugurali u fotelju direktora Pošta Srbije! Sudeći po raspoloženju zaposlenih,  sa kojima  komunicira  uglavnom samo pismenim direktivama, nije dorasla ovom izazovu!

Šta tek reći o skandalu sa Addiko bankom? Bruka koja ne sme ostati samo tema novinskih tekstova… Ako konačno želimo da Srbiju učinimo zemljom dostojnom njenih građana i posebno onih spolja – onda više opraštanja nema! P.J.

 

Оставите одговор