Vesić: Nakon Pobednika sređivanje spomenika knezu Mihailu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da sutra počinju radovi na čišćenju, restauraciji i konzervaciji spomenika knezu Mihailu na Trgu Republike.

„To je još jedan spomenik koji ćemo restaurirati u centru grada. Nakon Spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji je prošle godine potpuno restauriran i vraćen na svoj postament, i Pobednika, koji je uspešno restauriran pre nekoliko nedelja, došao je na red i jedan od naših najpoznatijih spomenika”, rekao je Vesić za Tanjug.

On je naveo da vrednost svih radova iznosi 3,7 miliona dinara bez PDV-a, i najavio da će radovi će biti završeni 1. maja.

„Za majske praznike ćemo imati i potpuno restauriran spomenik na sređenom Trgu Republike”, istakao je Vesić.

Spomenik, koji čini figura kneza Mihaila na konju, nalazi se na Trgu Republike od 1882. godine, a radio ga je poznati italijanski skulptor Enriko Paci, dok su reljefi rađeni prema crtežima arhitekte Konstantina Jovanovića.

Vesić je ukazao da je spomenik od postavljanja svega dva puta sređivan – konzerviran 1986. godine i čišćen 1995. godine.

„Od tada je prošlo 25 godina i sada je došlo vreme da se i on sredi”, rekao je Vesić.

On je pojasnio da, za razliku od Pobednika, spomenik na Trgu prilikom restauracije neće biti skinut sa postamenta.

Tako će sutra oko spomenika biti podignuta ograda, mermerni postament biće zaštićen i zatim će se postaviti odgovarajuća skela.

„Biće uklonjeni nataloženi otpaci iz okruženja i sa površine prašina. Zatim će uslediti pranje spomenika demineralizovanom vodom i odgovarajućim rastvorima. Biće i premazan zaštitnim bojama, koje će ga zaštiti od novog korodiranja”, objasnio je Vesić.

On je dodao da na spomeniku ima oštećenja od metaka, jer su se na Trgu Republike vodile borbe za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, što će, kaže, takođe biti sanirano.

Prema njegovim rečima, u okviru kamenorezačkih radova izvršiće se oblaganje bordura žardinjera na postamentu spomenika, kako bi se dobio prvobitan izgled, sa uklapanjem u postojeće stanje.

Preuzeto sa: Tanjug

Оставите одговор