Vesić: Nastavljaju se veliki projekti i iduće godine

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je 2018. godina posebno značajna, jer su građani Beograda, glasajući za tim Srpske napredne stranke (SNS), doneli odluku da se nastave svi projekt koji su započeti pre četiri godine.

U emisiji „Licem u lice sa Ivasom“ na Telegraf TV-u, on je naveo da je u proteklih pet godina vraćeno skoro 600 miliona evra duga i da grad sada, što je najvažnije, ima više para za građane, kako bi oni mogli da dobiju javnu infrastrukuturu koja je neophodna, a činjenica da je gradski budžet prvi put prešao milijardu evra, potvrđuje da prihodi grada rastu.

Vesić je naveo da je nova vlast 2014. promenila pravac izgradnje grada, koji je do tada išao ka periferiji, i sve projekte spustila na reke, a prvi veliki projekat je „Beograd na vodi“, gde su ove godine useljene prve zgrade.

„Ali, ne samo “Beograd na vodi“, već preko puta njega imate Blok 18, prostor između “Interkontinentala“, Starog sajmišta i autoputa, zatim Makiško polje, na desnoj obali Savi, zatim na levoj obali Dunava od Pancevackog do Pupinovog mosta, Treći Beograd, čitav onaj prostor izmedu Luke Beograd, pa prema Adi Huji, Višnjičko polje – to su projekti na reci, koje ćemo forsirati“, naglasio je Vesić.

On je podsetio i da se rade obilaznica oko Beograda, unutrašnji magistralni prsten, osnove za nova dva mosta, dva nova tunela, uredenje gradskih ulica, fasada, kanalizacija, deponija u Vinči…

Zamenik gradonačelnika Beograda je naveo i da je najveći izazov u 2018. godini bila bespravna gradnja.

„Beograd je izgubio skoro 100 miliona evra, zato što se bepravno gradilo.

Ostale su te zgrade koje su građene ranije. Što se njih tiče, one ne mogu da budu legalizovane, ali smo zaustavili taj trend, u kome su bespravni graditelji otimali novac iz budžeta“, rekao je Vesić.

Podsetio je takođe da je urađeno skoro 20 kilometara biciklističkih staza i 20.000 hiljada kvadrata pešačkih zona, što je, kako je rekao, možda najveća pobeda aktuelnih gradskih vlasti u 2018.

Vesić je najavio da će iduće godine prvo biti završena Karađorđeva ulica, kompletna ulica od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave, zatim Savski kej i biće završeno postavljenje šina na Mostu na Adi, tako da će 1. juna 2019. godine tramvajskim saobraćajem biti povezani Banovo brdo, Rakovica i Novi Beograd.

U drugoj polovini iduće godine počeće i rekonstrukcija Kneza Miloša od Mostara do Nemanjine ulice, ispod cele ulice biće izgrađen parking sa oko 400 mesta, nove trake za automobile i biće više prostora za pešake i dvostruki drvored.

Zamenik gradonačelnika Beograda dodao je da početi i rekonstrukcija ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, potez od Ruzveltove do Beogradske tvrdave, kao i izgradnja četiri podzemne garaže, na Studentskom trgu, na Trgu Republike i u Fruškogorskoj i Kosovskoj ulici, a biće završen projekat Trga Republike.

Vasiće je najavio i da će sledeća godina biti godina velikih investicija i promena u gradu.

Kako je rekao, buće izgrađeno devet novih obdaništa, u januaru će početi da radi prihvatlište za decu na Zvezdari, nastaviće se finansiranje obnove škola, a rade se i dva nova doma zdravlja u Obrenovcu i Borči, kao i ambulanta u Ugrinovcima.

Aerodrom „Nikola Tesla“ treba da udvostruci broj putnika, sa sadašnjih pet miliona da dode na 12 miliona putnika.

„Mi smo grad koji živi od turizma. Mi smo ove godine u oktobru prešli broj turista koji smo imali u celoj 2017. godini. Očekujemo ove godine porast od 17-18 odsto u broju turista. Ako želite da imate više turista, prva stvar je dobar aerodrom, koji ima veliki kapacitet“, rekao je Vesić.

On je dodao da je definisano pet industrijskih zona na teritoriji grada, ali je istkao da Beograd više nije grad za tešku industriju, već grad u kome će se razvijati servisne usluge, informacione tehnologije, kreativne industrije, start-apovi, turizam…

„Mi smo prošle godine zaradili od Nove godine skoro 30 miliona evra. Ovo namerno govorim i ističem, zato što imate razne dokone ljude, koji nemaju šta da rade u životu, i koji nas stalno napadaju zašto ulažemo u novogodišnju rasvetu, muzičke dogadlaje. Mi smo 2017. godine zaradili 800 miliona evra od turizma. Ako hoćete da imate turiste, morate da ulažate u dogadaje“, rekao je Vesić.

„Pričalo se da je najvažnije za Beograd bio provod. To nije nevažno, ali je Beograd otvaranjem Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja povecao kulturnu ponudu. Sledeće godine krenućemo u rekonstrukciju Muzeja Grada Beograda. Kongresni turizam nam je važan, zato što turisti koji dolaze u kongresnom turizmu troše duplo više para nego obični turisti“, dodao je zamenik beogradskog gradonačelnika.

„To je naša politika i mi ćemo se za to boriti. Ne želimo ni u čemu da zaostajemo za svetom, bilo da je u pitanju novogodišnja rasveta ili kreativne industrije. A ovi frustrirani koji misli da Srbija treba bude periferija, a da onda oni samo mogu da putuju u inostranstvo i slikaju pored novogodišnje rasvete u Londonu i šalju slike svojim prijateljima i kažu “vidite kako je lepo, šteta što Beograd to nema“, nas ti ljudi puno ne interesuju“, rekao je Vesić povodom nekih kritika na račun gradskih vlasti.

On je podsetio da je 21. Skupština grada usvojila budžet i naveo da jasno piše za šta se novac troši, po stavkama, tako da će za vatromete biti potrošeno 5,8 miliona dinara, što je manje od 50.000 evra, i to za devet vatrometa na teritoriji Grada Beograda.

Vesić je naveo da je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas samo za jedan vatromet, za otvaranje Mosta na Adi, potrošio pet miliona dinara, što je u to vreme bilo 45.000 evra, odnosno, 2011. godine za jedan vatromer potrošio koliko će ove godine biti potrošeno za devet vatrometa.

U intervjuu za Telegraf TV Vesić je ocenio i da odavno nije bilo vlasti u Srbiji i u Beogradu koja je slušala toliko građane kao što to čini aktuelna vlast, što je i razlog zašto je građani podržavaju.

Na pitanje koju bi ocenu dao Gradskoj upravi, on je rekao da je ona zaslužil a barem četvorku.

„Ne kažem da smo uradili sve, mislim da možemo da budemo mnogo efikasniji. Na tome radimo u Gradskoj upravi. Možemo mnogo brže da odgovaramo na zahteve gradana. Moramo da više poštujemo rokove. Na tome radimo mnogo u Gradskoj upravi“, rekao je Vesić.

Na kraju,, on je građankama i građanima Beograda u 2019. godini poželeo da prvo imaju mnogo lične sreće, zdravlja i uspeha, a svima zajedno da požele Beogradu da nastavi da se razvija.

„Beograd je divan grad, evropska metropola, zaslužio je da ga više poštujemo i volimo, da ga manje prljamo i da više cuvamo. Zaslužio je da postane bolje mesto za život svih građana“, zaključio je Vesić.

Оставите одговор