Vesić otvorio Dnevni centar za prihvat beskućnika

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević otvorili su danas Dnevni centar za prihvat beskućnika u Jabučkoj ulici u opštini Palilula, naveo je Beoinfo.

„Grad Beograd nastavlja da otvara dnevne prihvatne centre za osobe bez krova nad glavom, posebno u ovim ledenim danima. Takođe smo jedini u Evropi koji širimo kapacitete za beskućnike“, istakao je Vesić.

On je ukazao da je u pitanju treći dnevni prihvatni centar u Beogradu, koji je otvoren u poslednje vreme, posle prihvatnih centara u Sazonovljevoj ulici na Vračaru i Solunskoj na Starom gradu.

„Ovo je novi vid usluge, jer na ovaj način omogućavamo ljudima koji su bez krova nad glavom da na dnevnom nivou obave svoje potrebe“, naveo je Vesić.

Precizirao je da korisnici na takvim mestima mogu da se okupaju, da dobiju toplu odeću, hranu, čaj i medicinsku negu, ako je neophodna.

„Mi smo odgovorna gradska vlast koja se trudi da se na pođednak način ophodi prema svim svojim građanima, bez obzira na njihov status. Ova podrška je svakako više nego neophodna, zbog čega ćemo i u naredenom periodu nastaviti da otvaramo ovakve centre po prestonici“, najavio je Vesić.

On je najavio i kompletnu rekonstrukciju Prihvatilišta za stara lica u Kumodraškoj i podsetio da je kapacitet povećan za 40 kreveta u izmeštenim prihvatilištima na Vračaru i Autokomandi.

„Grad Beograd se odgovorno odnosi prema svojim građankama i građanima. Zaista to su teške životne sudbine, za koje često ti ljudi nisu odgovorni. Grad pokušava da nađe načina da tim osobama omogući osnovne ljudske potrebe“, rekao je Vesić.

Resorna sekretarka je zahvalila zameniku gradonačelnika, Opštini Palilula i Crvenom krstu na podršci u otvaranju dnevnih centara za prihvat beskućnika.

„Sekretarijat za socijalnu zaštitu je zbog niskih temperatura uveo od ponedeljka stanje pripravnosti za sve ustanove socijalne zaštite na teritoriji Beograda. U neprekidnoj smo komunikaciji sa tim ustanovama i tako će biti dok traje hladni talas“, rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je istakala da je od otvaranja dnevnih centara njihove usluge koristilo 313 sugrađana.

„Otvaranjem dnevnog centra u Jabučkoj proširujemo kapacitete, kako bi svi kojima je ovakva pomoć neophodna mogli da je koriste. Ovaj prostor je kompletno opremljen za dnevnu pomoć u održavanju lične higijne, toploj garderobi, hrani i piću zbog čega je Grad Beograd jedinstven u ovom delu Evrope“, istakla je sekretarka.

Radno vreme Dnevnog centra za prihvat beskućnika u Jabučkoj ulici je radnim danima od 10 do 13 sati, istakla je stručna saradnica Crvenog krsta Palilula Anita Marković.

Ona je dodala da Crveni krst četvrtu godinu obezbeđuje i informator, kao vid pomoći osobama u stanju beskućništva.