Vesić: Pritisak je sada na Albancima to je naša pobeda

Član Predsedništva SNS Goran Vesić rekao je danas da je najveća pobeda Srbije, kada je u pitanju rešenje statusa KiM, činjenica da je pritisak sada na Albancima, a ne na srpskoj strani.

Vesić je naveo da dalji potezi Albanaca zavise od upornosti SAD koje su, kako je ocenio, jedini autoritet za albansku stranu.

„Srbija je sada u dobrom položaju i mi smo ti koji smo faktor stabilnosti“, naveo je Vesić za Pink.

Kako kaže, možemo da budemo zadovoljni svojom pozicijom i da čekamo da albanska strana shvati „da se vreme promenilo i da više nismo mi loši momci“.

On je dodao da je primetno izostajanje reakcije Brisela na mnoga dešavanja vezana za KiM, kao što su nesprovođenje Briselskog sporazuma, ZSO, pokušaj Tačija da zauzme branu Gazivode…

„Postoji taj stepen tolerancije prema onome što rade Albanci kod nekih članica EU. Veoma je teško promeniti nešto što je opšte mesto u međunarodnoj politici, a to je da su oni u pravu, a da mi nismo“, kazao je on.

Naglašava da je albanska strana 30 godina radila na formiranju mišljenja u međunarodnoj zajednici i lobiranju, dok se Srbija time bavi od kada je na vlast došao predsednik Vučić.

Srbija ne pravi incidente niti će to biti njena politika, dodaje on, a albanska strana incidentima pokušava da „vrati vreme“ koje ne može da se vrati, odnosno situaciju gde je Srbija trebalo samo da pristane na nezavisnost KiM.

„To vreme je prošlo. Što pre to shvate biće bolje za njih, više nema gotovih rešenja mora da se razgovara, ovako su zarobljeni u nekim mitovima i snovima da su nezavisna država koja nema veze sa Srbijom što nije realno“, rekao je Vesić.

Podvlači da je važno da se postigne konsenzus oko rešenja za KiM, a ne da članovi opozicije često više napadaju predsednika Srbije nego što to čini kosovska strana.

„Njihova sva nada se nalazi u tome da će se Vučić politički saplesti na pitanje Kosova i da će njima pasti vlast u ruke“, naveo je Vesić i dodao da svako iz međunarodne zajednice kada vidi da nismo jedinstveni „igra na tu kartu“, čime se slabi pozicija Srbije, a ne pozicija predsednika Vučića.

Kako kaže, predsednik Srbije je svojim radom nametnuo atmosfere „nema rešenja pitanja KiM bez Srbije“, što je velika pobeda.

„To su Amerikanci razumeli i to je velika pobeda. Albanci su lobirali u SAD decenijama i sada je to veoma teško promeniti. Sama činjenica da iz Amerike kažu da hoće da razgovaraju je velika pobeda Vučića“, naglašava on.

Оставите одговор