Vesić: Svaka od 54 fontane da bude malo umetničko delo

Gradski menadžer Goran Vesić, navodeći da će u narednih nekoliko godina Beograd dobiti 54 fontane, objasnio je da to neće biti tipske fontane, već će biti posebne i svaka će biti malo umetničko delo.


Za većinu tih fontana ćemo raspisivati neku vrstu arhitektonskog konkursa ili birati arhitekte koji već rade za gradom. Ne mora za sve da se raspisuje konkurs, rekao je Vesić.

On je istakao sa svaka fontana treba da bude umetničko delo za sebe i u skladu sa prostorom na kome će biti podignuta.

Fontane će biti postavljane u parkovima, na platoima, trgovima, skverovima… Neke će biti parterne, a neke mogu da imaju nepravilan oblik. Neke će biti male, a neke takve da će koštati 10.000, 20.000 evra. Ali ni jedna neće biti veličine one na Slaviji, jer nigde nema baš tolikog prostora, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, pojedine fontane će, kao na primer na kružnom toku kod Bogoslovije kod stadiona OFK Beograda, biće oplemenjene i skulpturama, pa i one sa manifestacije „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu, koje su sada u depoima.

Za fontanu kod Bogoslovije je dogovor da NIS finansira da se postavi skulptura Koste Todorovića „Tripod“ u vizantijsko plavoj boji koja će izlaziti iz fontane, kazao je gradski menadžer, dodajući da će neke fontane biti obnovljene, kao ona čuvena u Topčiderskomm parku, koja je rađena u vreme kralja Aleksandra, a koja je uništena.

Kako je naveo, fontane će imati Park vojvode Bojovića, Terazijska terasa, Manjež, Savski trg, Autokomanda, park na Banovom brdu, kod Štarkarene, na uglu Cvijićeve i Starine Novaka, u Rakovici na uglu Miška Kranjca kod crkve, na Zvezdari na uglu Milana Rakića i Bilevara kralja Aleksandra…

Vesić ističe da će i prigradske opštine, takođe, dobiti fontane i da bi one trebalo da budu podignute u centrima.

On napominje da broj 54 nije nasumice izabran, već je za toliko lokacija utvrđeno da ispunjavaju uslove za gradske vodoskoke i dobijene su saglasnosti svih nadležnih institucija.

Procenjuje se da će za završetak tog obilnog posla trebati četiri do šest godina.

Već se zna da će fontana ispred BDP čekati rekonstrukciju tog platoa. Ona na Terazijskoj terasi biće rađena kada bude rađena kompletna rekonstrukcija tog prostora, kao i fontana na Savskom trgu. A Bogosloviju možemo početi takoreći sutra, rekao je Vesić.

Оставите одговор