Dragan Đilas je 2013. godine hvalio „Beograd na vodi“ o čemu postoji video snimak, prethodno je 2012. godine napadao ovaj projekat, a sada mu „Beograd na vodi“ ponovo ne valja, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je na TV Pink komentarisao snimak u kome Đilas projekat „Beograd na vodi“ sa metroom označava kao jedan od najvećih gradskih projekata.

-Pre par nedelja imali smo sličnu situaciju sa fontanom na Slaviji jer je objavljen snimak iz 2012. godine na kome Đilas pokazuje projekat i govori da će fontana biti muzička i sa rasvetom, da bi danas napadao fontanu koju smo mi izgradili!? Ko može da veruje takvom čoveku? To pokazuje nije dosledan, da nema stav i mišljenje već radi smo onako kako mu je kada politički korisno – rekao je Vesić.

On je istakao da to govori i kakava je vlast bila u to vreme.

-Đilas, Šutanovac i Šapić pripadaju istoj politici. Svi oni su bili predsednici Gradskog odbora Demokratske stranke koja je u raznim periodima vodila grad. A njihova politika može da se svede na jednu rečenicu – pljačka građana“, kaže Vesić.

Đilas zadužio grad za 1,2 milijardu evra odnosno oko 700 evra po glavi stanovnika

On je podsetio da je Đilas zadužio grad za 1,2 milijardu evra odnosno oko 700 evra po glavi stanovnika.

-Hvali se obdaništima, a samo porodiljama i trudnicama je ostao dužan 400 miliona dinara. Hvali se da je davao po 50.000 dinara, mi nezaposlenim porodiljama dajemo 35.000 a zaposlenim 10.000 dinara, ali im to isplaćujemo u dan, ne lažemo ih i nismo im dužni po godinu dana kao što je bio Đilas. Tako kako je Đilas radio možete da obećavate šta god hoćete, a danikada ne plaćate – rekao je Vesić.

Povodom tvrdnje Đilasa da su u njegovo vreme stručnjaci vodili javna preduzeća, Vesić je pročitao koliko je direktora imala „Gradska čistoća“.

-Ovo preduzeće je u njegovo vreme imalo generalnog direktora, zamenika generalnog direktora, dva izvršna direktora, tri pomoćnika generalnog direktora, 12 savetnika generalnog direktora, osam direktora sektora, 20 pomoćnika direktora sektora i jedno četrdesetak rukovodilaca službi. Tako je izgledalo profesionalno rukovođenje preduzećima – rekao je Vesić i ukazao da su tada sva gradska preduzeća imala gubitak od 1,5 milijarde dinara.

-A kad imate gubitak u javnim preduzećima to se nadoknađuje iz budžeta, to plaćaju građani. Danas ova preduzeća u Beogradu imaju dobitak od 4,5 milijardi, to se vraća u budžet, od toga se finansiraju a ta sredstva idu socijalnim kategorijama, za porodilje, trudnice, grade se obdaništa, škole. Znači ta ista javna preduzeća u vreme ovog velikog stručnjaka i tehnokrate koji zna da radi sa javnim preuzećima ona su pravila gubitak – kaže Vesić.

Ćute o poslu sa podzemnim kontejnerima

On je podsetio na aferu podžemnih kontejnera koju Đilas ne sme da pomene.

-Kupljeno je 950 podžemnih kontejnera koji su zarđali i za koje je dato pet miliona evra, i još šet miliona evra za ukopavanje i za kamione koji treba da ih prazne. Sada moramo da menjamo sve te kontejnere, već smo 800 zamenili i to opet ide o trošku građana – napomenuo je Vesić.

On je istakao da se Beograd definitivno menja i da je pokrenut zamajac investicija.

-U ovom trenutku u Beogradu imamo preko 1.100 gradilišta, ako računamo i opštinska gradilišta, što kreira i nova radna mesta. Ova gradska vlast se ne zadužuje kao Đilas, ali imamo novac da renoviramo fasade i parkove, a sledeće godine počinje rekonstrukcija Kneza Miloša i Trga Republike, kao i nastavak rekonstrukcije parka Ušće, koji će gondolom biti povezan sa Kalemegdanom – naveo je Vesić i dodao da se grad više ne širi prema periferiji već se spušta na reke.

Povodom intervjua Dragana Đilasa za „Nedeljnik“ gradski menadžer je rekao da su Đilas, Šapić i Šutanovac bili predsednici Gradskog odbora Demokratske stranke te da oni ne mogu ponude ništa novo osim onoga što su radili do 2012. godine.

-Zbog toga mi je i drago što će se oni kandidovati, jer građani bez ikakvih problema mogu da vide razliku. Mogu da vide razliku u novim fasadama, u finansijskoj stabilizaciji grada, mogu da vide razliku i u broju gradilišta, u broju radnih mesta sa naše strane i afere, zaduživanje i pljačku naroda sa njihove strane – istakao je Vesić.

On je podsetio da je nezaposlenost u Beogradu prvi put posle 10 godina spala ispod 100.000 i iznosi 89.000.

-Nezaposlenost pada jer se u Beogradu gradi i investira se. Otvaraju se nova radna mesta, a 66.000 građana je zaposleno od početka godine i to najviše u sektoru usluga i građevinskoj industriji. Sve je to direktno povezano sa projektima koji se rade u gradu, pošto se gradi građevinska industrija ima posla, s obzirom na to da se turizam razvija, znači razvija se sektor usluga – naveo je Vesić.

Otvaranje MSU – veliki događaj za Beograđane

Beograd danas slavi 73. godišnjicu svoje slobode, a današnje otvaranje Muzeja savremene umetnosti posle 10 godina veliki je događaj za građane, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

On je podsetio da je sadašnji predsednik, a tada premijer, Aleksandar Vučić u svom ekspozeu naveo da mu je jedan od prioriteta završetak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, čiji se završetak očekuje u aprilu 2018. godine. Takođe, Muzej grada Beograda biće otvoren 2019. godine u Resavskoj ulici.

„Na današnji datum pre 73 godine Beograd je oslobođen posle 1.287 dana nacističke okupacije, a oslobodile su ga jedinice Crvene armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije. U bici za oslobođenje Beograda, koja je jedna od najvećih u Drugom svetskom ratu na Balkanu, poginulo je 2.953 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 947 crvenoarmejaca. Mnogo vojnika i civila je ranjeno, a sigurno je da nikada nećemo saznati tačan broj žrtava“, rekao je gradski menadžer čestitajući 20. oktobar svim građanima Beograda.

On je objasnio da su civili takođe učestvovali u borbama i pomagali oslobodiocima na razne načine.

„Dvadeseti oktobar je jedan od najvećih dana naše istorije i mi ga sa ponosom slavimo. Nažalost, do pre tri godine nije bilo tako i nije se slavilo. Pre osam godina tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev morao je da podseti svoje domaćine da je godišnjica oslobođenja Beograda, pa je na brzinu pravljena svečana akademija, a nazivi ulica vraćani su sovjetskim herojima“, istakao je Vesić.

Sa ponosom slavimo Dan oslobođenja Beograda

On je naglasio da u poslednje tri godine to nije slučaj jer sa ponosom slavimo ovaj dan.

„Imali smo juče memorijalni marš ?Korak slobode? drugu godinu zaredom. To je marš od Terazija, tačnije od Igumanove palate do Trga republike, tokom kojeg veterani, narodni heroji i njihovi potomci marširaju rutom duž koje su se vodile najveće borbe. One su se vodile za Palatu Albanija, Narodno pozorište i ostale dobro utvrđene objekte u centru grada. Pripadnik Narodno-oslobodilačke vojske Mladen Petrović je u toku noći između 19. i 20. oktobra okačio zastavu sa petokrakom na vrh Palate Albanija, što je praktično značilo da je Beograd slobodan“, rekao je Vesić.

Ova gradska vlast je Dan oslobođenja Bograda proglasila zvaničnom manifestacijom, a pitanje je za prethodnike zbog čega nije bilo tako pre 2013. godine.

„To je zvanična proslava 20. oktobra i sigurno je da će i u budućnosti biti održavana. Večeras od 18 časova imamo svečanu akademiju u Narodnom pozorištu, a Vojska Srbije se kao i pre tri godine priključuje proslavi. Pre tri godine imali smo veliki vojnu paradu ispred Palate Srbija, dok ćemo sada imati priliku da gledamo aero-miting u Batajnici. To će biti prilika da vidimo novu vojnu tehniku i uverimo se koliko vojska ceni i baštini ono što se dogodilo pre 73 godine“, najavio je gradski menadžer.

Govoreći o radovima u gradu, Vesić je istakao da oni teku po planu i da će svi radovi biti završeni do 16. novembra, kada je i rok za završetak, a najverovatnije in ranije.