Vlada Ada – Zoranina biznis šarada!?

FOTO: mc.rs

Ministarkin partner i za paradržavne poslove:

Vladimir Atanacković, Zoranin Vlada Ada je u životu „svašta radio, ali ništa nije uradio a izgleda niti zaradio“! Menadžerisao, trgovao, posredovao, ali na kraju rezultata nije bilo: sve dok nije ponovo sreo svoju sadašnju partnerku, ministarku građevine, saobraćaja i infrastrukture u vladi Srbije!

Međutim, ono što je veoma indikativno je činjenica, ako je verovati izjavama koje je Atanacković svojevremeno davao elektronskim medijima, da je istovremeno dok je bio zvanično Zoranin savetnik u ministarstvu energetike istovremeno bio debelo i u privatnom biznisu – kao osnivač, odnosno vlasnik ili suvlasnik raznih firmi…istina, izgleda da su sve bile u inostranstvu, ali to ne umanjuje „ ministarkin greh“ zbog izgleda poplave ličnih emocija i želje da „po svaku cenu uđe u svet šou snobizma u krug lažnih srpskih elita“!?

– Istina je, da je Zorana na početku svog ministrovanja bila vrlo skormna osoba na kojoj se nije video raskoš, kojim se kasnije počela kititi i javno pokazivati – tvrdi za antikorupcijski portal Embargo neko ko je veoma dobro poznaje. – U njen život Vlada Ada je sasvim slučajno ponovo ušao spletom nekih „suludih okolnosti uoči jedne Nove godine“…I tako, posle mnogo godina, njegovog poslovnog lutanja po Italiji, gde je radio sa gazdama sklonih brzim parama i velikim poslovnim špekulacijama spojili su se. To što je devedesetih u Beogradu prodavao „gas-džins“, po sopstvenom priznanju je samo bio njegov pokušaj da uđe u krug „velikih igrača“, pa je i bilo logično što se „udružio“ sa Milijom i Bajom… Ali, vrlo brzo je shvatio da za njega „ tu leba nema“!? I na kraju svih tih neuspešnih psolovnih epizoda, po Italiji, Srbiji pa na kraju i Češkoj, (gde izgleda i danas ima „neku firmu sa nekim Italijanima“) shvatio je suštinu: da se drži njegove srednjoškolske ljubavi Zorane, u emocijama ali izgleda i u biznisu. Samo što ovoga puta, više ne rizikuje ništa, niti svoje pare ( koje izgleda nikada nije ni imao?!) niti pare „opasnih“ biznismena, već možda samo državne u nekim samo njima znanim „ trange frange kombinacijama“…

Atanacković je svojevremeno  novinarima rekao sledeće: „Od 1991. godine radio sam za kompaniju ’Gas Džins’ (’Gas Jeans’), centrala im je bila u Italiji, bio sam njihov eksport – menadžer. 2006. godine sam odlučio da pokrenem svoj posao. ’New Markets’ je imala prodavnicu ’Gas Džins’ u centru Beograda, veliki prodajni prostor od oko 300 kvadratnih metara.

Atanacković je 2006. osnovao ovu firmu koja se bavi prodajom odeće i obuće, a koja se prvobitno zvala „New Mazel Tov“. Počevši od 2007. kompanija „Verano motors“, u vlasništvu Radomira Živanića, u više navrata je otkupljivala vlasništvo od Atanackovića, dok ga nije u oktobru 2015. u potpunosti preuzela. Firma je kasnije otišla u stečaj.

Uspeo je Vlada Ada, posle neuspelih biznis epizoda sa privatnicima da se ipak ukrca na državni biznis brod  na  kome je izgleda ostao do današnjeg dana?! Zvanično, bila je u pitanju gradnja Koridora 11…

Naime, 2013. godine, (prema istraživanjima novinara jedne Agencije), Republika Srbija i kompanija iz Dubaija „Global Capital Advisors Management“, osnovale su firmu iza koje stoje indijski biznismeni Arun Ramsvarupdži Pančarija i Reema Narayan Shetty. U ovoj firmi državu zastupa Ministarstvo građevinarstva, a ugovor o osnivanju je potpisao tadašnji ministar Velimir Ilić. Kompanija „G.I.D.C.“ je potpisala memorandum sa državom o izradi projekta tehničke dokumentacije za izgradnju Koridora 11 u koji je najavljeno da će biti uloženo 20 miliona evra. Ovaj poduhvat, međutim, nije uspeo.

Strani partneri su se posvađali i nije pronađen investitor za Koridor 11. Firma nije imala prihode, samo je plaćala troškove zakupa prostora i isplaćivala plate članovima radne grupe i nadzornog odbora. Zorana Mihajlović, kada je postala ministarka u aprilu 2014, preuzela je odgovornost za ovaj projekat, ali  u tome nije uspela.Međutim, čim je preuzela fotelju resornog ministra od Velimira Ilića,  Atanackovića je  postavila  za zastupnika kompanije u oktobru 2014. godine. Ali, ni to nije sve! U odboru firme se nalazila i Marija Blečić, bivša šefica kabineta Zorane Mihajlović, ali i Aleksandar, brat ministarke Jadranke Joksimović.

Tim povodom, Vlada Ada se pravdao novinarima:

„Bio sam vrstan menadžer više firmi. Zorana je zbog poverenja koje ima u mene odlučila da proverim šta se u firmi dešava. Bio sam tamo dva meseca i probao sam da proverim zašto strani vlasnici nisu ništa uradili. Postavio sam im redosled planiranih radnji, ideja je bila da oni napišu projekat, da nađu potencijalnog investitora i da počne da se gradi deonica Koridora. Nikog nisu našli i kada sam video da oni to ne mogu – otišao sam.“

Vlada Srbije je u oktobru 2016. donela zaključak o prestanku važenja Memoranduma o saradnji.“

Da su se mnogi poslovi odvijali  u neposrednom okruženju ministarke Mihajlovići njenih bivših i sadašnjih najbližih državnih saradnika dokaz je i  Atanackovićevo osnivanje firme sa Vukom Blečićem, suprugom bivše šefice kabineta Zorane Mihajlović i biznismenom iz Vlasotinca Ivicom Cvetkovićem u junu 2015. godine.

Firma je trebala da kupi zgradu i mehanizaciju od fabrike stočne hrane „Komponenta“ iz Ćuprije koja je bila u stečaju. Atanackovićeva firma ponudila je 2,1 milion evra, ali nije uspela da kupi imovinu. Mada, istim novinarima Atanacković se pravdao da „nije bilo priče o kupovini, mi smo želeli da rentiramo imovinu Komponente, ali nismo uspeli da se dogovorimo sa njima i u međuvremenu sa pojavila banka koja je kupila zgrade i imovinu.“ Atanacković je nakon toga poklonio svoj deo vlasništva Blečiću. Rekao je i to,  da firma „Sila Silos“ nije imala drugih poslova osim ovog pokušaja, a da se sa Blečićem upoznao upravo preko njegove supruge Marije Blečić, bivše šefice kabineta Zorane Mihajlović.

E.E.

Оставите одговор